НАДЗВИЧАЙНА СИТУАЦІЯ

 У Макіївці в найкоротші терміни треба ліквідувати наслідки аварії на каналізаційній та водній мережах

Прем'єр-міністр Микола Азаров дав відповідне доручення Міністерству надзвичайних ситуацій та Міністерству будівництва, регіонального розвитку і житлово-комунального господарства. Ці структури відновлять безпечне водопостачання міста і навколишніх селищ, водночас забезпечать підвезення якісної питної води. До того ж Міністерству охорони здоров'я потрібно надати необхідну допомогу постраждалим, які лікуються вдома і здійснити загальний профілактичний огляд усіх людей, оскільки вони могли споживати воду, забруднену стоками.

Та окремий наголос було зроблено на негайному забезпеченні жителів постраждалого району привозною питною водою. "Я знаю, комунальники кажуть, що ліквідація наслідків затягнеться, оскільки слід міняти всі труби. Це правда - про жахливий стан мереж ми нещодавно говорили на розширеному засіданні уряду. - зазначив Микола Азаров. - Тому вимагаю від профільного міністерства сконцентрувати сили і ресурси. Труби мають бути змінені в найкоротший термін".

Уряд бере під особливий контроль і ситуацію з водопостачанням в країні на період підвищеної спеки. А керівники місцевих адміністрацій несуть особисту відповідальність за забезпечення людей якісною і безпечною питною водою. повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

Окрім цього, управління громадського здоров'я та санітарно-епідемічного благополуччя населення МОЗ повідомило про складну ситуацію з водозабезпеченням у АР Крим, Одеській, Миколаївській, Запорізькій, Херсонській, Луганській областях, у містах Севастополі, Феодосії, Ялті, Бахчисарайському та Судацькому районах.

***

Спалах інфекційних кишкових захворювань стався у селищі імені Леніна в Макіївці. Десятки сімей вживали воду після того, як у водогінні мережі потрапили каналізаційні стоки. Двох потерпілих довелося госпіталізувати до міськлікарні з діагнозом запалення шлунково-кишкового тракту, інші поки проходять медичне обстеження та вдаються до самолікування.

У міськводоканалі підтвердили факт аварії, а потрапляння брудних стоків у водогони пояснюють тим, що прорвало відразу дві труби - каналізаційну та водогінну, які розташовані поряд. Подібний каламутний "коктейль" з неприємним запахом дзюрчав із кранів споживачів кілька днів. І не дивно, що фахівці, які перегодя зробили аналіз цієї рідини, схопилися за голови - її не можна було вживати навіть після кип'ятіння. Втім, в одній із сімей дитині зробилося зле навіть після того, як її викупали в цій "воді".