ЗАВДАННЯ

Саме воно замість елітних новобудов має стати пріоритетом для будівельної галузі

Протягом двох-трьох тижнів має бути розроблено такий механізм, аби родини із середнім сукупним доходом близько 4 тисяч гривень могли брати участь у програмах будівництва житла. Таке доручення дав Прем’єр-міністр Микола Азаров у ході наради з питань реалізації державної програми «Доступне житло», яка відбулася першої суботи березня на одному з будівельних майданчиків столиці.

«По-перше, квартира повинна коштувати значно дешевше, ніж вона коштує зараз. По-друге, необхідно знайти довгострокові кредитні ресурси, щоб замість родини взяти цей ресурс і віддати його будівельникам, аби вони могли звести житло, — уточнив глава уряду. — Найголовніше завдання — знайти цей фінансовий ресурс. Також потрібно визначити, скільки така родина може платити і протягом якого періоду. І під який відсоток її кредитувати. Протягом двох-трьох тижнів відповіді на ці питання буде знайдено».

Для реалізації цієї програми слід залучити кошти державного і місцевих бюджетів, державних і комерційних банків та інвестиційні ресурси. Цю роботу координуватиме міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Анатолій Близнюк разом із Секретаріатом Кабміну. За означений термін пропозиції буде внесено на розгляд уряду.

Торік у Києві зведено житла більш, ніж будувалося за радянських часів,  1 млн 500 тис. квадратних метрів.
Фото Олега МАРКЕВИЧА

Будують і купують більше

Від будівельників Микола Азаров вимагає змінити пріоритети роботи: «Головним завданням є забезпечення значного приросту та введення в експлуатацію якомога більшого обсягу доступного житла, яке б люди могли купувати. Підкреслюю: не елітного, а доступного житла».

За словами Прем’єр-міністра, йому надзвичайно приємно, що торік у Києві майже вдвічі зріс обсяг продажу житла. Це свідчить, що платоспроможність громадян зростає, є оптимальне співвідношення ціни та якості житла. Торік у столиці споруджено житла більше, ніж будувалося за радянських часів. Його збудовано понад 1 млн 500 тис. квадратних метрів. У цілому по країні цей показник сягнув 9,4 млн квадратних метрів.

Цьогоріч необхідно щонайменше вдвічі збільшити рівень іпотечного кредитування будівництва, передає позицію глави уряду департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну. Попри високі показники темпів забудови у столиці і в цілому по країні, у деяких областях зафіксовано зниження. Микола Азаров доручив профільному міністру Анатолію Близнюку з’ясувати причини такої ситуації і якнайшвидше виправити її.

З вуст Прем’єра прозвучала пропозиція у всіх обласних центрах визначити «акредитовані» будівельні компанії, яким можна довіряти і які гарантовано завершать будівництво. Він також вважає за потрібне якнайшвидше запровадити страхування інвестиційних договорів у будівництві.

На нараді вкотре наголошено, що будівництво доступного житла є пріоритетом для уряду. Закладене в держбюджеті фінансування на програму «Доступне житло» буде забезпечено у повному обсязі. «Нашим головним завданням є забезпечити значний приріст у цій галузі, вводити в експлуатацію якомога більше доступного житла та створити умови, щоб люди його купували», — резюмував Прем’єр-міністр.

Учасники ж наради запропонували стимулювати роботодавців брати участь у будівництві житла для своїх робітників. А також запровадити рейтинг міст і будівельних компаній, що дасть змогу активізувати залучення інвестицій у галузь.

Ошуканих бути не повинно

За словами Миколи Азарова, у людей повертається довіра до забудовників, і її треба підтримати. «Нашим людям необхідно розповідати: не спокушайтеся на пропозиції аферистів, які пропонують надзвичайно вигідні умови, але не надають жодних гарантій завершення будівництва, — продовжив він. — Є серйозні організації, які користуються підтримкою держави. Інвестуйте в них кошти, і уряд спільно з такими організаціями, з міською владою гарантуватиме завершення будівництва».

У цьому контексті Микола Азаров пропонує запровадити страхування інвестиційних угод, аби не допустити повторення афер на кшталт оборудки «Еліта-центру». Адже держава не може взяти на себе всі ризики при будівництві. Вона має створювати умови, які б стали на заваді шахраям.

Водночас глава уряду вимагає рішучіших кроків щодо притягнення до відповідальності нечесних забудовників: «Давайте рішучіше діяти, готувати, якщо потрібно, законодавчий акт. Якщо компанія є банкрутом, необхідно забирати активи, які в них є. Не потрібно церемонитися з тими, хто свідомо пішов на обман людей. Все, що можна в шахраїв забрати, необхідно забирати».

Тому від столичної влади вимагається встановити реальні терміни забезпечення житлом громадян, постраждалих від афери «Еліта-центру». «Питання остаточного забезпечення ошуканих інвесторів вирішується повільно. Слід встановити реальні строки, щоб остаточно розв’язати цю проблему», — наголосив Прем’єр-міністр.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»