Якщо на час здобуття Україною незалежності, у 1991-му, наша держава входила в п’ятірку найозброєніших держав і в десятку найбільших експортерів зброї, то на початок 2014 року оборонний комплекс був фактично розвалений і напередодні російської агресії виявився недієздатним. Однак завдяки умілим і оперативним діям Уряду Державний концерн «Укроборонпром», що об’єднує понад 100 підприємств, швидкими темпами у надскладних умовах відновив свої виробничі можливості та забезпечує українську армію необхідним озброєнням.

Цьогоріч ДК «Укроборонпром» передав ЗСУ понад 4 тисячі нового і модернізованого озброєння та військової техніки (це в 36 разів більше, ніж за такий самий період торік). Зокрема: понад 100 одиниць бронетанкової техніки, 2686 одиниць ракет та боєприпасів, понад 600 одиниць ракетно-артилерійського озброєння та майже 500 одиниць апаратури зв’язку, РЕБ і навігації.

Озброєння вітчизняного виробництва допомагає захищати нашу державу. Фото надане прес-службою ДК «Укроборонпром»

Загалом на підприємствах концерну відремонтували майже три тисячі одиниць техніки, половина з яких — бронемашини і спеціальні автомобілі.

Ті, хто користуватиметься новою та модернізованою військовою технікою Укроборонпрому, повинні мати відповідні знання та навички. Зіткнувшись із проблемою некваліфікованих екіпажів, концерн, задля підвищення ефективності експлуатації техніки, ініціював нову кооперацію з Міноборони: перед тим як техніка вийде за межі заводу, на виробництво приїжджають військові, які безпосередньо нею користуватимуться, навчаються керувати нею та перевіряють, наскільки вона готова до бою. Лише після цього техніку передають армії.

Нещодавно в столичному експоцентрі відбулась ХІІ Міжнародна спеціалізована виставка «Зброя та безпека 2015». Концерн презентував майже 200 одиниць військової техніки та нову програму свого майбутнього розвитку. Під час виставки ДК «Укроборонпром» підписав низку стратегічних документів, спрямованих на інтеграцію його підприємств у міжнародну кооперацію та впровадження сучасних технологій. Всі домовленості підписані в рамках нової програми «Зроблено в Україні — зроблено для України». Наприклад, ДП «Антонов», що входить до складу ДК «Укроборонпром», співпрацюватиме з польською компанією «WB Electronics». Згідно з підписаним меморандумом, Україна використовуватиме технології польської компанії в розробці нового тактичного безпілотного авіаційного комплексу для ЗСУ.

Низка нових домовленостей стосується бронетанкового кластера — одного із пріоритетних напрямів виробництва концерну. Відтепер підприємства Укроборонпрому співпрацюватимуть з американською компанією «Textron» у сфері виробництва важкої броньованої техніки. Зокрема відбулись переговори щодо глибокої модернізації машин HMMWVs «Хамві» саме для української армії.

Також делегація Укроборонпрому підписала Меморандум про співпрацю з транснаціональною компанією FlirSystems щодо постачання тепловізійного обладнання на потреби української армії та модернізації цими пристроями вітчизняної бронетехніки. Підписано й меморандум з канадською компанією Inkas щодо модернізації бронетехніки та створення сучасного центру її обслуговування.

З турецькою компанією Aselsan ДК «Укроборонпром» домовився про модернізацію української бронетехніки електрооптичними системами.

Крім того, керівники ДП «Житомирський бронетанковий завод», що входить до складу ДК «Укроборонпром», підписали угоду про співпрацю з польською компанією PSO. Згідно з домовленостями, завод отримає технології виробництва та оснащення бронетанкової техніки оптичними пристроями. Заплановане і створення на ЖБТЗ центру їх сервісного обслуговування.

Як зазначали керівники концерну, співпраця з західними державами та країнами-членами НАТО, з їх оборонними компаніями має стати серйозним імпульсом та допоможе нам найближчим часом вирішити низку завдань, які стоять перед національним ОПК.

Нині ДК «Укроборонпром» має достатньо прикладів створення спільних кооперацій. Зокрема здійснюється проект модернізації вертольота Мі-24 з компанією Sagem, створення нових зразків бронетехніки з використанням приладів компанії Thales тощо. 2 вересня 2015 року підписано Меморандум про співробітництво «Укроборонпрому» з польською компанією «Любава». Йдеться про створення на базі одного з підприємств концерну спільного виробництва з випуску сучасних камуфляжних засобів за передовими технологіями. Це унікальний досвід — перше державне українське підприємство спільно із західним приватним партнером. 

Володимир БІРУЛЯ
для «Урядового кур’єра»