Третій рік поспіль перший місяць літа не минув без прикрих природних катаклізмів. Буревій, градобій і потужні зливи завдали великої шкоди господарству кількох західних областей України. Якою погодою відзначаться наступні два літні місяці і як зробити прогнози на осінь? У липні слід звернути увагу на  прадавні народні прикмети у такі дні релігійних свят: Івана Купайла (7), Петра і Павла (12), Прокопа-Жниваря (21).

Літня пора — гаряча у прямому і переносному розумінні. Мабуть, тому в липні лише одне велелюдне свято — Івана Купайла. Для наших предків воно символізувало шлюб Сонця і Води, єдність людини і природи, очищення її вогнем і водою, цілющими травами. За народним повір’ям, цього дня трави і квіти набираються чудодійних сил, чарівним цвітом раз на сто років розквітає папороть. Кому пощастить побачити це чудо природи, тому дістанеться у спадок багатство і здоров’я.

У наші дні  молодіжні купальські гуляння відбуваються у багатьох містах і селах біля водойм, у музеях просто неба, на берегах річок. Найурочистіша хвилина свята —  запалення обрядового вогнища і процедура очищення. Юнаки й дівчата попарно, взявшись за руки, стрибають через вогнище. Ще одне веселе дійство — пускання згори запаленого колеса-Сонця. Потім дівчата пускають на воду віночки із запаленими на них свічками. Чий пропливе якомога далі, напророчить щасливу долю. Якщо вінок швидко приб’ється до берега або потрапить у вир — його власниці доведеться пережити багато випробувань. Погана прикмета, якщо свічка на віночку згасне. 

Якщо на Купайла злива —  будуть мокрі жнива;  якщо зозуля кує до Івана — осінь буде погана, а  як до Петра — буде багато тепла; якщо капіж зі стріхи — врожай на горіхи.

Від Петра і  Павла починаються жнива. Цього дня на обідньому столі має бути освячений коровай житнього хліба з нового врожаю. На Петра і Павла сонце повертає на зиму. «Петро з Павлом день зменшили, а спеки додали», — каже народне прислів’я. На Петра дощ — жито як хвощ, буде що вкинути у борщ. Погожа погода цього дня віщує тривалу й теплу осінь.

На Прокопа-Жниваря хлібороби відзначають полудень жнив. Колись старі люди здійснювали обряд поклоніння образу Казанської Богородиці й просили в неї погожих днів на весь час збирання врожаю. Слід зазначити, що торік липень був для трудівників села сприятливим на гарну погоду і початок жнив увінчався першими мільйонами тонн  ранніх зернових. Сподіватимемося, що й цього року буде так само. Хліб усьому голова, каже народна мудрість.

З ініціативи Національної ради з питань культури і духовності, Українського фонду культури, Української православної церкви Київського патріархату і Української автокефальної православної церкви указом  Президента від 25 липня 2008 року  в нашій країні встановлено День  хрещення Київської Руси-України. Цей акт вчинено для вічного пошанування пам’яті святого рівноапостольного князя Володимира — хрестителя Київської Русі. Цьогорічну календарну дату відзначаємо в умовах  цинічної агресії й нехтування всіх законів християнської моралі нашим північним сусідом. Але Україна демонструє усьому світові неподільність нашої нації, держави  і віри. Соборність і єдність українців стали непоборним  щитом на шляху орди російських найманців, сепаратистів і кримінальних злочинців. 

Фото Володимира ЗАЇКИ.

НАШ КАЛЕНДАР

1 липня — День архітектури України

2 липня — День працівника Державної податкової  служби України

4  липня — День судового експерта; Міжнародний день кооперативів

5 липня — День Військово-Морських cил Збройних cил України; День працівників морського та річкового флоту

7 липня — День працівника природно-заповідної справи; Різдво Іоанна Предтечі, Хрестителя Господнього — Свято Івана Купайла

8 липня — День родини

11 липня — Всесвітній день народонаселення

12 липня — День рибалки; свято Первоверховних апостолів Петра і Павла

15 липня — День українських миротворців

18 липня — Міжнародний день Нельсона Мандели

19 липня — День металурга

26 липня — День працівників торгівлі

28 липня — День хрещення Київської Руси-України; Всесвітній день боротьби із захворюванням на гепатит

30 липня — Міжнародний день дружби

Павло ЛАРІОНОВ
для  «Урядового кур’єра»