Брифінг щодо актуальних аспектів зовнішньополітичної діяльності глави Української держави заступник Глави Адміністрації Президента Валерій Чалий розпочав із сподівань керівництва нашої держави на введення в дію Угоди про асоціацію з Європейським Союзом до кінця наступного року.

Вкрай важливо, аби не було зволікань із введенням в дію цього документа. 11 країн-членів ЄС уже ратифікували угоду. На черзі — Польща. «Ми очікуємо, що під час візиту Президента в Республіку Польща Броніслав Коморовський підпише ратифікаційний акт, тобто ми фактично перейдемо рубікон. Це дає нам шанс сподіватися, що ратифікація Угоди про асоціацію займе не кілька років, як прогнозували експерти, а можливо, за такої активної роботи, ми можемо навіть вийти на повне введення в дію Угоди вже до кінця наступного року», — пояснив Валерій Чалий.

А тим часом інженерні війська використовують перемир’я з максимальною користю. Фото прес-центру АТО

Визначають конкретні суми

Він також заявив, що Україна отримає додаткову міжнародну фінансову допомогу — йдеться про кілька десятків мільярдів доларів. Однак конкретних цифр посадовець не називав, мовляв, суми ще визначатимуть. «Політичне рішення є. Очевидно, що це буде можливо, зокрема якщо новопризначений уряд демонструватиме швидкі дії у реформах. Зараз потрібно посилати дуже чіткі сигнали, що Україна готова до конкретних реформ, які в принципі не є умовою надання цієї макрофінансової допомоги, але могли б її пришвидшити», — сказав він.

Валерій Чалий може ствердно заявити, що Україна потребує близько 10 мільярдів доларів міжнародної фінансової допомоги. Щодо цього питання тривають переговори з Міжнародним валютним фондом, США та Євросоюзом. «Питання не в бажанні й готовності виділити фінансову допомогу, питання в аналізі необхідних її розмірів», — наголосив він та зазначив, що ця допомога необхідна для проведення важливих реформ і унеможливлення дефолту.

Валерій Чалий знає напевно, що Австралія планує виділити Україні через систему Міжнародного валютного фонду 100 мільйонів доларів. З них понад 2 мільйони підуть на оборонні потреби.

Не допустити ескалації

Окрім цього, Україна зацікавлена у якнайшвидшому проведенні зустрічі Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі. Заступник Глави АП нагадав, що вихідними Президент проводив переговори з президентом Франції Франсуа Олландом і з канцлером Німеччини Ангелою Меркель та координував подальші дії, щоб вийти на проведення такої зустрічі. «Сталість переговорного процесу дає підстави сподіватися на те, що очікуватимемо результатів. Ми зацікавлені, щоб ця зустріч відбулася в максимально стислі терміни», — сказав посадовець, додавши, що українська сторона не відкидає будь-яких форматів, які дадуть змогу вирішити питання.

Продовжуючи тему, Валерій Чалий заявив, що зустріч Тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі може відбутися найближчого тижня, проте на сьогодні рішення про конкретну дату немає. «Потрібно вирішити ключове питання: чітке погодження припинення вогню, тобто початок тиші, потім конкретні плани, які дадуть змогу припинити подальшу ескалацію. Коли таке розуміння буде досягнуто, думаю, можливе й проведення Тристоронньої групи. Але при цьому ми вважаємо, що для Тристоронньої групи і так є багато питань, які нині потребують обговорення. Це може бути питання буквально найближчого тижня. І це потрібно зробити вже найближчого тижня».

Днями Президент може провести й додаткові переговори з президентом РФ Володимиром Путіним, «аби Росія була активнішою у цьому процесі». Валерій Чалий заявив, що від цього політичного рішення, власне, залежатиме можливість проведення самої зустрічі, повідомляє УНІАН.

Нині Україна розробляє механізми доставки гуманітарної допомоги на Донбас. Йдеться про продукти харчування та медичні препарати для українців, які перебувають на тимчасово окупованій території.

А ще в Адміністрації Президента підтвердили інформацію про те, що американська компанія Chevron планує в односторонньому порядку залишити проект з освоєння родовищ сланцевого газу на так званій Олеській площі. Валерій Чалий заявив, що багато проектів, які раніше було підписано, потрапили в доволі складну ситуацію на Донбасі. «Буде ще проведено роботу для того, щоб максимально утримувати й інвестиційні проекти, й інфраструктурні в енергетичній сфері».

Лора ВОВК
для «Урядового кур’єра»