Бачили б ви ці оченята — то зачаровані й зацікавлені, то палаючі й з бісиками та іскрами. Такої уваги дітей до слів дорослих мені не траплялося спостерігати давно. Та й дорослі слухали й дивилися із захопленням.

Кицю, кицю, скажи «Няв»

Це я про екскурсію «Незвичайний Київ». Є такі, влаштовують їх ентузіасти, хоч і не за так. Як пояснюють організатори, час і знання найкращих екскурсоводів (а інших тут не залучають) не можуть бути безплатними.

Ну чисто тобі наш Мурчик!

Тематика незвичайних екскурсій справді нетривіальна: закриті або напівзакриті музеї, чарівні київські дворики, малознані сліди непересічних особистостей, несподівані ракурси на знайомі об’єкти тощо.

Оце б такі уроки були цікаві!

А дітей, про яких я згадав на початку, водили знайомитися з київським скульптурним зоопарком — бронзовим котом біля Золотих воріт та його однохвістником, спорудженим із пластикових виделок; із їжачком у тумані, який заглядає у вікна штабу Держприкордонслужби, із диво-лавками і химерами Паркової алеї.

Яка ж свиня обскубла милого їжачка?

Дітей не просто водили. Їм влаштовували вікторини і конкурси, допомагали пов’язати раніше чуте і бачене з київськими вулицями і провулками, їх закохували у це вічне і вічно молоде місто, яке, раз почавши дивувати, не перестає робити цього щодня — тільки не лінуйся розплющувати очі й нашорошувати вуха.

Може, й собі піти в балерини?..

Любіть Київ, бережіть Київ, живіть Києвом. Він того вартий. 

«Пейзажна» — це радість і сміх

Здрастуй, пісяючий  хлопчику!

Олег ЛИСТОПАД,
Світлана СКРЯБІНА
(фото),
«Урядовий кур’єр»