Напередодні першої річниці другого визволення Маріуполя — цього разу від підтримуваних Росією терористів — там побував Президент Петро Порошенко. Нині це місто знов опинилося на передових рубежах оборони нашої країни, але вже від набагато небезпечнішого ворога — озброєної до зубів армади російсько-терористичних військ. І першим місцем, куди завітав глава держави, була не традиційна в таких випадках владна будівля, а лінія оборони. Справжня. Як понад сімдесят років тому. Тільки не із заходу, а зі сходу.

Верховний Головнокомандувач залишився задоволеним побаченим на власні очі та зробленим бійцями Збройних сил. Він оглянув опорний пункт — систему комунікацій, контро?льно-спостережний пункт, укриття, систему траншей і захисні метало-бетонні контейнери.

Ці студенти високо тримають імідж країни. Фото Михайла ПАЛІНЧАКА

Лінію оборони будують усі

Загалом на лінії оборони заплановано спорудити близько 300 фортифікаційних споруд. За «першим проектом» 100 опорних пунктів вже повністю готові. «За першим проектом означає, що у процесі будівництва військові й проектанти додали багато змін, які підвищують рівень ефективності опорних пунктів і комфортність для воїнів, що використовуватимуть їх, боронячи державу», — уточнив Президент. І додав, що завдяки мінським угодам Україна отримала час для перегрупування військ, оновлення й відновлення боєздатності техніки, навчання військових та зміцнення фортифікації.

Зводять її з використанням набутого військами досвіду. Вперше застосовано закріплення 22 обласних адміністрацій за кожним опорним пунктом. «Лінії оборони будує вся Україна», — наголосив Петро Порошенко. Левову частку робіт виконують підрядники з Донецької області, що дає змогу забезпечити роботою людей у регіоні.

Обсяги і темпи будівництва оборонних споруд безпрецедентні. До середини липня має бути завершено будівництво опорних пунктів. Загальна вартість — близько 1 мільярда гривень

«Тут люди працюють 24 години на добу, щоб захистити Батьківщину», — наголосив Петро Порошенко, додавши, що влада не допустить «показухи», бо від якості оборонних споруд залежить безпека та обороноздатність держави. Він також закликав підтримати українських військових під час інформаційної війни, яку веде російський агресор.

Петро Порошенко також представив громадсько-політичному активу Донецької області нового очільника Донецької обласної державної адміністрації Павла Жебрівського.

«Наше головне завдання — повернути не стільки території, скільки отруєні російською пропагандою душі», — цитує слова Президента його прес-служба. І в цьому глава держави розраховує на досвід Павла Жебрівського. Перед ним поставлено й завданням забезпечити проведення чесних і прозорих місцевих виборів, значення яких зростає завдяки ініційованій владою децентралізації.

Маріуполь зараз фактично є форпостом держави на південному сході України. Його визволення 13 червня 2014 року великою мірою стало можливим завдяки свідомому вибору, який громада міста зробила на користь України.

Приватна справа кожного громадянина

У межах робочої поїздки Петро Порошенко зустрівся і з науково-педагогічним колективом та студентами Маріупольського державного університету. Він оглянув об’єкти університетської інфраструктури, зокрема бібліотеку елліністичних студій та інститут українсько-грецької дружби. «Маріупольський державний університет давно та цілеспрямовано працює над підвищенням іміджу Маріуполя та України за кордоном, активно підтримуючи євроінтеграційні прагнення Української держави», — підкреслив Президент.

Оптимістично прозвучали й такі його слова: «Ми нікому ніколи Маріуполь не здамо. Оборона Маріуполя — приватна справа кожного українця».

Голова студентської ради університету вручила Президентові подарунок — ляльку в українському національному костюмі, яку пошили студенти вишу.

Петро Порошенко вшанував пам’ять жителів Маріуполя, які загинули внаслідок обстрілу міста терористами 24 січня цього року. У мікрорайоні Східний глава держави поклав квіти до пам’ятного знака. Тоді під час обстрілу загинуло 30 осіб, з них двоє дітей. Поранено 118 осіб, з них 12 — діти. Значну гуманітарну та фінансову допомогу Маріуполь отримав з різних областей України. Будівельні матеріали, інструменти, продовольство, медикаменти, дитячий одяг було доставлено вантажними автомобілями та залізницею з 11 регіонів. Фінансами допомогли Кривий Ріг, Чернівці, Львів.

Присутні вшанували пам’ять жертв терористичного акту хвилиною мовчання.

Опісля Президент поспілкувався із жителями міста. Він подякував маріупольцям за те, що вони демонструють: Маріуполь — це Україна. А все, що потрібно для врегулювання ситуації, — щоб російські війська пішли з нашої землі.

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»