СВЯТО

Національний медичний університет імені О. О. Богомольця наближається до свого 170-річчя

Професійне покликання - рятувати

Національний медичний університет (НМУ) є унікальним за своєю історією та одним із найстаріших вищих навчальних закладів України. Його славетна історія розпочалася ще у 1841 році. Тоді на перший курс медичного факультету Університету св. Володимира вступило 29 студентів. І лише 12 з них дійшли до отримання дипломів. Глибина сивих сторіч, відлуння поразок і перемог... Магніт духу в усі часи... В університеті навчались яскраві особистості, які визнані державою та є її національною гордістю. Серед них - всесвітньо відомий письменник і лікар з відзнакою Михайло Булгаков; професор і хірург Валентин Войно-Ясенецький, згодом Архієпископ Лука, якого православна церква причислила до лику святих (і в пам'ять про якого вже сучасники за ініціативи ректора В. Москаленка відкрили меморіальну дошку на фасаді морфологічного корпусу, надали первісного вигляду одній з найкращих аудиторій НМУ, яку назвали його ім'ям; збудували храм Св. Луки поряд із ВНЗ); а також нобелівський лауреат, академік Євген Чазов; лікар-космонавт Олег Атьков тощо. В аудиторіях університету у різні часи викладали, а деякі працюють і нині, сім науковців, удостоєних найвищої державної нагороди - звання Героя. Це академіки Микола Стражеско, Микола Амосов, Андрій Ромоданов, Платон Костюк, Левко Громашевський, Олександр Возіанов.

"І цього врятувати... І цього... Усіх!" - це виписка з нотаток молодого київського лікаря Михайла Булгакова після практики у далекому селі. Саме вона стала своєрідним моральним кредо для сучасних студентів-медиків, гідних прагнень та сподівань людини й суспільства. Адже відповідальність і можливості медицини щороку зростають. Для колективу університету високою честю і великим моральним привілеєм є те, що головою його Наглядової Ради вже багато років є нинішній Прем'єр-міністр України, член-кореспондент НАНУ, високоповажний Микола Азаров, який підтримує заклад та усіляко сприяє його розбудові. Він добре розуміє, що державі потрібні медики-професіонали. Уже цьогоріч більша частина тих, хто вчився на бюджетній формі (628 осіб), отримали направлення на працевлаштування у сільську місцевість та до первинної ланки охорони здоров`я.

Взірці та вектори навчально-виховної роботи

Чумацький шлях плідних та високих ідей, традиції існують для того, аби їх гідно продовжувати. У НМУ сформовані непересічні наукові школи - терапії, хірургії, педіатрії, стоматології, медико-профілактична тощо. Тут діє 12 факультетів і 78 кафедр. Клінічні кафедри університету розміщено на 138 базах, де щороку проходить лікування 250 тис. хворих, приймається понад 12 тис. пологів та 70 тис. оперативних втручань. Тобто студенти не просто з книжок, а на практиці вчаться лікувати, застосовуючи сучасне обладнання.

Окрім наукових знань і практичного досвіду, тут вчать підтримувати хворих розумом і серцем, цінувати високі духовні і культурні традиції, як робили університетські корифеї, сприяти відновленню духовної аури університету і вихованню лікарів - інтелігентів з високими фаховими знаннями і громадськими патріотичними позиціями. Реалізація цих настанов лежить в основі новітньої Концепції виховної роботи НМУ. До речі, саме в НМУ вчена рада та ректорат підтримали ініціативу ректора В. Москаленка і вперше серед усіх вітчизняних вишів була розроблена і підписана "Угода про співробітництво Адміністрації Національного медичного університету імені О. Богомольця і Студентського парламенту". У закладі створена розгалужена система доуніверситетської підготовки, яка включає навчання в Українському медичному ліцеї, голова Піклувальної ради якого Герой України - Іван Плющ.

Нове поповнення

Нинішнє літо видалося гарячим для НМУ не лише через погоду. У приймальну комісію НМУ надійшло понад 12 тис. заяв від абітурієнтів, а вступило до ВНЗ лише 2134 профорієнтованих, здібних і освічених осіб. Серед зарахованих понад 120 переможців міжнародних, всеукраїнських олімпіад і конкурсів, 320 осіб є золотими або срібними медалістами, випускниками-відмінниками медичних коледжів та понад 400 осіб, що набрали від 190 до 200 балів з кожного предмета. Це свідчить про беззаперечний авторитет університету. На часі стало і нововведення керівництва університету та Київської облдержадміністрації, які підписали угоду щодо цільового набору і навчання вихідців із Київщини за рахунок коштів області для забезпечення її медпрацівниками. Така ініціатива стала б у пригоді й іншим регіонам.

Не наукою єдиною...

Важливою місією університету є виховання Лікаря європейського зразка з високими моральними принципами, справжнього громадянина і патріота. Саме тому дбають у НМУ про спорт, мистецтво, художню творчість. Адже, як-то кажуть, не наукою єдиною... Студенти та викладачі університету беруть активну участь у різноманітних спортивних змаганнях між ВНЗ - гирьовий спорт, баскетбол, футбол, волейбол, легка атлетика, пауерліфтинг, настільний теніс, шахи. Є й перемоги. Так, на 16 чемпіонаті світу з гирьового спорту 4-те місце в особистому заліку виборола представниця НМУ Ольга Рай. Керівником української делегації на цих змаганнях (2008 р., Італія) був доцент кафедри, заслужений тренер України, рекордсмен Книги Гіннеса Юрій Щербина.

Для розвитку художніх смаків і культурно-освітнього рівня в університеті створений міжнародний культурний центр із 22-ма колективами художньої самодіяльності, з яких два - народні. Це народна капела бандуристів, із піввіковою історією танцювальний гурт "Метелиця", ансамбль бального танцю, камерний оркестр "Медична камерата", ансамбль танцю з Нігерії, інструментальний квартет сирійських студентів тощо. І в цій царині НМУ має здобутки: колектив "Троїсті музики" і ансамбль "Метелиця" отримали гран-прі на фестивалі в Туреччині, а на "Лірі Гіппократа" у м. Дубно останній відзначений вісьмома призами.

Активну участь бере студентство в донорському і волонтерському рухах, акціях солідарності з ВІЛ-інфікованими, допомагає дитячим лікарням, просвітницькій програмі "Зупинимо туберкульоз разом", у програмі з упорядкування могил видатних вчених, лікарів і співробітників університету.

Міжнародні вектори розвитку

Процесу навчання сприяє й запроваджена за Болонським процесом кредитно-модульна система. Визначним досягненням університету стало створення 271-ї нової навчальної програми (зокрема, 163 за європейською шкалою ECTS) і 89 нових навчальних курсів. Окрім того, надруковано понад 750 наукових видань - сучасних підручників, монографій, посібників, методичних матеріалів, орієнтованих на кращі світові зразки і перекладених на російську і англійську мови.

Успішність студентів значно покращилась. Уперше НМУ став абсолютним лідером ІІ етапу Всеукраїнської студентської олімпіади, здобувши 142 призові місця, в тому числі 44 перших (!). Це підтверджують і результати державного моніторингу якості навчально-виховного процесу - Крок-1 та Крок-2. І сьогодні університет впевнено знаходиться в п`ятірці кращих вищих медичних навчальних закладів за результатами такого відповідального ліцензування.

Еволюціонувала і кадрова політика. У НМУ працює понад 1,2 тис. викладачів, з них 32 дійсні члени і члени-кореспонденти

НАНУ і НАМНУ, 190 докторів наук, професорів, 720 кандидатів наук, доцентів, 95 - заслужених діячів науки і техніки, лікарів, працівників охорони здоров'я, 69 - лауреатів державної премії в галузі науки і техніки, іменних премій НАНУ, НАМНУ.

Цього року відбувся перший випуск англомовного відділення НМУ, власного медичного Гарварду, що виводить університет Богомольця на новий міжнародний рівень. Уже сьогодні тут навчається понад 300 студентів із 22 країн світу. А загалом в університеті - 1400 іноземців із 67 країн. Аби відповідати вимогам часу, 285 викладачів опанували англійську мову і отримали відповідні сертифікати.

НМУ впевнено крокує у міжнародний освітній простір, підтримуючи наукові та освітні зв'язки з 67 вітчизняними та 70 зарубіжними ВНЗ. П'ять років поспіль він співпрацює з Європейським регіональним бюро та штаб-квартирою ВООЗ, проектами Євросоюзу, є партнером консорціуму Європейських університетів. Завдяки плідній роботі ректора, академіка НАМН України В. Москаленка, його обрано до складу Комітету ВООЗ.

Упродовж останніх років НМУ по праву займає, за рейтингом ЮНЕСКО, 3-4 позицію серед 200 найкращих ВНЗ держави, випередивши багато класичних університетів, і постійно першу - серед медичних. Молоді асистенти і викладачі НМУ виконують магістерські і докторські програми в університетах Великобританії, Греції, Франції, Німеччини, США, Швеції, Норвегії. А студентське наукове товариство імені

О. Киселя - одне з найстаріших у країні, наступного року йому виповнюється 130 років. Вагомим внеском колективу навчального закладу в незалежність та міжнародне визнання України є той факт, що в усіх її областях і в кожній четвертій державі світу працює його випускник.

Високі якість та результати діяльності ВНЗ стали запорукою його перемог у Всеукраїнському рейтингу "Софія Київська", міжнародних виставках "Сучасна освіта в Україні", на яких отримано 10 золотих медалей. Закладу присвоєно почесні звання "Лідер сучасної освіти" і "Лідер національної освіти". Так реалізується інноваційна парадигма медуніверситету, впроваджена академіком Віталієм Федоровичем Москаленком.

Щоб утримати лідерські позиції, забезпечити стабільний розвиток університету, треба не стільки озиратися на пройдений шлях, скільки дивитися у майбутнє в умовах нової економіки та реформ, освіти і науки. Основні кроки і завдання з відновлення економічного зростання та модернізації країни стратегічно визначені всенародно обраним Президентом України високоповажним Віктором Януковичем у його програмі "Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава". На її виконання керівництво університету визначило стратегічні завдання його розвитку. Пріоритетними серед них - високоякісна підготовка конкурентоспроможного фахівця, підтримка і розвиток існуючих, створення нових потужних наукових шкіл, інноваційна фінансово-економічна діяльність, прискорена інтеграція в лідери світового і європейського дослідницького простору. Це - конденсат духу, науки, думки й волі потужного колективу однодумців.