ЗАСІДАННЯ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ

Микола Азаров підбив підсумки року, що минає 
 

Ключовим досягненням діяльності уряду та влади загалом Прем’єр-міністр назвав остаточну зупинку в 2011 році економічного спаду, який в Україні в кризовий період був найглибшим у Європі. Цим слід завдячувати проведенню реформ у багатьох сферах. Багато робилося в нашій країні вперше. Розпочато реальне впровадження енергозберігаючих технологій, започатковано підтримку вітчизняних виробників і програму імпортозаміщення, посилено контроль за якістю товарів, будуються овочесховища, елеватори та продуктові оптові ринки.

«Минуть роки, і в підручниках саме цей рік буде відзначений як поворотна віха в історії України, — переконаний глава уряду. — Загалом ми почали формулювати державну політику на запит громадянського суспільства, радячись із людьми, виходячи з їхніх інтересів».

Годує зароблена копійка

Збереження позитивної економічної динаміки, скорочення дефіциту  держбюджету майже в 5 разів порівняно з 2009 роком, розрахунки з усіма боргами, уповільнення зростання цін до рекордних за останнє десятиліття 4,5%, збільшення майже на 5% ВВП — це те, що дало змогу закласти фундамент для подальшого зростання економіки, а отже і збільшення достатку людей.

«Не хочу і не буду переконувати в тому, що в Україні все добре. Це не так. Для багатьох людей життя залишається важким. Але  рік, який ми відпрацювали, доводить, що зміни на краще можливі. І нехай не так швидко, як хотілося б, але вони вже відбуваються», — наголосив Микола Азаров.

За його словами, одним із головних завдань уряду на 2011 рік було поліпшення матеріального стану найбідніших верств населення. Глава уряду нагадав, що на початку 2010-го майже 6 млн пенсіонерів отримували пенсію від 500 до 700 грн. Усі зарплати та пенсії в країні було заморожено впродовж двох років до березня 2010-го. Натомість основні продукти і товари подорожчали у півтора раза: тільки в першому кварталі 2010 року ціни зросли на 11%. 

«Нині ж середня пенсія становить близько 1200 грн. Зарплати бюджетникам цього року ми збільшували шість разів, і середня зарплата нині досягла 2600 грн. Багато хто скаже: мало. Так, із цим можна погодитись. Але це значно більше, ніж торік. Це вихід, на відміну від глухого кута, в який поставили наше суспільство ще два роки тому», — заявив Прем’єр-міністр.

Він також зазначив, що не тільки держава, а й люди готові й хочуть працювати задля поліпшення життя. У цьому контексті Микола Азаров поділився враженнями від побаченого й почутого під час відкриття у Києві станції метро «Виставковий центр». «Я бачив радісні очі людей, які своїми руками зробили те, у що багато хто не вірив. Люди щиро раділи, що після кількох років простою знову можуть працювати і бачити результати своєї праці. Кожен, хто живе свідомо і бажає своїй країні добра, розуміє: якщо не будувати — покращення не буде ніколи. Тільки зароблена копійка годує», — сказав глава уряду. Він також повідомив, що наступного року в експлуатацію буде здано ще дві станції метрополітену, а з 2013-го розпочнеться будівництво підземки на Троєщину. 

 

Молоді та дітям

Нагадав Микола Азаров і про кроки у сфері молодіжного будівництва. Так, протягом 2011 року квартири від держави отримали 436 молодих сімей, 1187 сім’ям виплачено процентні ставки за кредитами, майже 790 родин одержали бюджетну підтримку для поліпшення житлових умов.

Загалом цього року в експлуатацію буде введено майже 10 млн квадратних метрів житла. «Наступного року ми продовжимо забезпечувати житлом військовослужбовців, воїнів-інтернаціоналістів, громадян, постраждалих від Чорнобильської катастрофи, та обов’язково молоді сім’ї. Всього на фінансову підтримку житлового будівництва заплановано 1,3 млрд грн бюджетних коштів», — повідомив Прем’єр.

Триває й будівництво соціальних об’єктів. Цього року, за словами Миколи Азарова, запрацювало 140 новозбудованих і реконструйованих дитячих садочків, сотні шкіл, поліклінік і лікарень. Проте він переконаний, що цього замало для України. Тому наступного року буде збудовано багато новітніх загальноосвітніх шкіл у Волинській, Закарпатській, Кіровоградській, Івано-Франківській і Львівській областях, а також кількасот нових дитячих садків у всіх регіонах. Ця програма на особистому контролі глави уряду.

Крім того, за словами Прем’єра, 2012 року заплановано відкрити надсучасні перинатальні центри у восьми областях: «Згодом такі центри повинні з’явитися по всій Україні з тим, щоб професійна допомога матерям і новонародженим з ризиками розвитку була своєчасною і загальнодоступною».

Поліпшення медичних умов для немовлят актуальне, адже українські сім’ї стабільні у своєму рішенні народжувати більше дітей. Так, за підсумками 10 місяців цього року, народжуваність зросла до 11 немовлят на тисячу осіб населення. Змінилося на краще ставлення українців і до дітей-сиріт. «Дитячих будинків сімейного типу та прийомних родин в країні стає більше з кожним роком. Майже 10 тис. сиріт уже отримали свій дім. Цього року приблизно 8 тис. дітей-сиріт вступили до вишів ІІІ—ІV рівнів акредитації. Вірю, що за підтримки уряду разом ми зможемо кардинально поліпшити положення сиріт, дати цим дітям всі можливості гідно побудувати своє життя», — переконаний Микола Азаров.

Завершуючи виступ, глава уряду привітав усіх українців із Новорічними святами і заявив: «2011-й я проводжаю з легким серцем, бо знаю, що ми зробили майже все можливе і точно все, від нас залежне, для країни. Головне, про що хочеться сказати, — і дуже хочеться бути почутим — це те, що зміни на краще обов’язково дійдуть до кожної людини».

ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСIДАННI УРЯДУ

  • Про внесення змін до деяких законів України щодо особливостей передачі в оренду чи концесію об’єктів у сферах теплопостачання, водопостачання та водовідведення, що перебувають у комунальній власності (повторний розгляд) (проект закону);
  • Про підготовку та проведення 18-го саміту глав держав Центральної Європи (проект указу Президента);
  • Про внесення змін до Порядку здійснення рятувальних заходів на об’єктах туристичних відвідувань (постанова Кабінету Міністрів);
  • Про внесення змін до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення заходів щодо створення мережі регіональних перинатальних центрів, забезпечених інноваційними технологіями та сучасним обладнанням (постанова Кабінету Міністрів);
  • Про внесення змін до плану заходів з виконання у 2011 році Загальнодержавної програми «Національний план дій щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини» на період до 2016 року (розпорядження уряду).