ЗАСІДАННЯ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ

Микола Азаров наголошує, що пріоритет у закупівлі бюджетним коштом надаватиметься вітчизняній продукції

Профільні міністри продовжують звітувати про виконання Державної програми розвитку внутрішнього виробництва. Вчора настала черга керівників Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства і Міністерства інфраструктури. Підпорядковані їм галузі найбільше споживають вітчизняного металу, продукції хімічної промисловості, будівельних матеріалів, різнопрофільного обладнання, деревини.

Це величезний власний ринок, який Прем’єр-міністр Микола Азаров пообіцяв усіляко підтримувати й нарощувати: «Я взагалі переконаний, що, наприклад, будівництво здатне «тримати на плаву» нашу економіку в періоди, коли ускладнено збут українських товарів за кордоном».

Не випадково ж чинний уряд поставив перед собою і галуззю завдання досягти докризового рівня житлового будівництва — понад 10 млн квадратних метрів на рік.

А також — збудувати й провести реконструкцію понад тисячі об’єктів соціальної інфраструктури.

У сферах впливу згаданих міністерств слід повністю перейти на використання вітчизняних матеріалів і сировини. У цьому контексті глава уряду нагадав, що цьогоріч будівельну галузь зобов’язано перейти на металеві конструкції українського виробництва.

Микола Азаров обурюється: чому за бюджетні гроші купуємо закордонні будматеріали, якщо є вітчизняні аналоги? Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ

Хто ж так господарює?

Поки що, на жаль, зарано звітувати про втілення цієї мети. Невдоволення глави уряду спричинив приклад будівництва мосту в Запоріжжі: «Уряд вкладає гроші, а виконавці замовляють металоконструкції у Воронежі. При тому, що в Запоріжжі стоїть завод, здатний саме такі конструкції випускати. Що ж це таке?».

Торік на третину зріс імпорт цементу, будівельних розчинів і бетонів. Удвічі більше завезено деревоволокнистих плит. Питається, з якого дива? Виходить так, що в Україні нічого не змінилося з радянських часів, коли на експорт йшла переважно сировина, а імпортувалися вже готові вироби з неї. Так само й нині: наша країна постачає необроблені лісоматеріали, колоди, а до нашого споживача вони повертаються у вигляді готових виробів (плит, меблів, дерев’яних конструкцій, навіть тирси). «Хто ж так господарює?», — звернувся Прем’єр до підлеглих у залі.    

Загалом Микола Азаров цілковито переконаний у тому, що за бюджетні кошти не годиться закуповувати імпортні вироби, якщо є вітчизняні аналоги або ж замовлення можна розмістити на власному виробництві. «Кожна копійка платників податків повинна працювати насамперед на вітчизняного виробника», — наголосив Прем’єр-міністр.

Тим більше, що згадану вже програму розвитку внутрішнього виробництва розраховано на десять років. Ось де слід шукати привабливість для бізнесу. На цій основі вже зараз потрібно складати виробничі та бізнес-плани і перейти від слів до конкретного виготовлення такого потрібного Україні обладнання, тих-таки металевих будівельних конструкцій.

Сюди ж можна віднести й довгострокову програму заміни тепломереж і водогонів, модернізації котелень та утеплення будинків. Все це повинно забезпечити створення нових робочих місць і позитивно вплинути на економіку. Крок за кроком уряд намагатиметься переорієнтувати будівництво та інфраструктуру на українські матеріали й обладнання. Мета, за словами Миколи Азарова, лише така: завозити не товари, а технології, фінансувати не іноземних робітників, а українських.  

Тут позицію глави уряду було озвучено більш ніж зрозуміло: «Доручаю Міністерству економічного розвитку і торгівлі максимально використовувати можливості закону про державні закупівлі для підтримки вітчизняного виробництва».

Слухати, чути, зрозуміти

Цього тижня настрій Миколи Азарова поліпшила подія, на яку з нетерпінням очікувала наукова, академічна й студентська спільноти. Йдеться про підбиття підсумків громадського обговорення законопроекту «Про вищу освіту». У попередньому номері наша газета розповіла про його результати. А Прем’єр поділився деякими позитивними враженнями з членами Кабінету Міністрів.

Найголовнішим висновком став приклад домовленості й консолідації зацікавлених сторін, залучених до широкої дискусії. «Насправді ми починали із суцільної недовіри і непримиренних протиріч, — процитував Микола Азаров одного з членів робочої групи, яка доопрацьовувала документ. — А сьогодні ми всі друзі та однодумці».

Слухати й чути не лише себе, а й опонентів, враховувати різні думки для якомога глибшого розкриття творчого потенціалу наших людей, уникаючи протестів і протистоянь, — така позиція припала до душі главі уряду.

Він доручив Секретаріату Кабміну юридично й технічно виправити законопроект, «ні в якому разі не спотворюючи його змісту й основних положень». Очікується, що за два тижні документ буде винесено на розгляд уряду.

ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСIДАННI УРЯДУ

♦ Про призначення довічних державних стипендій учасникам бойових дій у період Великої Вітчизняної війни 1941—1945 років (проект розпорядження Президента);

♦ Про внесення змін до Порядку використання коштів резервного фонду бюджету (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Про затвердження Порядку та умов надання у 2012 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на фінансування комплексних пілотних проектів з реформування системи надання адміністративних послуг (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Про утворення територіальних органів Державної ветеринарної та фітосанітарної служби (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Про затвердження плану заходів щодо реалізації Стратегії підвищення рівня безпеки дорожнього руху в Україні на період до 2015 року (розпорядження уряду);

♦ Про віднесення державного підприємства «Український державний центр радіочастот» до сфери управління Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації (розпорядження уряду).