ТРИБУНА

Під час «Години запитань до уряду» у Верховній Раді Микола Азаров поділився своїм баченням реалізації завдань глави держави

Після оголошення Президентом України соціальних ініціатив з’явилось багато коментарів про те, що грошей немає, треба включати друкарський верстат тощо.

Щоб  зрозуміло відповісти на це питання, Прем’єр-міністр запропонував згадати, що було два роки тому, коли тодішній уряд не лише відмовився виконувати закон про підвищення державних соціальних стандартів, ініційований Партією регіонів, а й стверджував, що це атомна бомба під економіку України. А вже у квітні 2010 року прийнято рішення про підвищення прожиткового мінімуму, заробітної плати, зокрема в бюджетній сфері, пенсій, всіх видів державної соціальної допомоги, доплат та інших виплат. Ці збільшені виплати запровадили попередньою датою — з 1 січня 2010 року, а недоотримані з вини попередньої влади гроші компенсували людям.

У ці дні пенсіонери тільки й обговорюють підвищення виплат. Фото Володимира ЗАЇКИ

Конкретні суми й завдання

Звичайно, люди чекали більшого. Адже в період кризи вони стали значно біднішими, втрачали роботу, заробітну плату, знецінювалися заощадження. Проте тоді люди одержали відчутну надбавку.

Микола Азаров навів кілька прикладів: з другого кварталу 2010 року середній розмір пенсії зріс порівняно з початком року на 104 гривні. Виплати було збільшено 10 мільйонам пенсіонерів. Уже з травня 2010 року пенсіонер, що мав мінімальний розмір пенсії, одержав на 133 гривні більше, ніж на початок року. Державні соціальні стандарти збільшилися у середньому в 1,3—1,4 раза порівняно з 2010 роком, або на 200 — 245 гривень на місяць. Аналогічно зросли інші соціальні виплати.

Водночас середня заробітна плата у травні 2010 року вже була на 285 гривень більшою, ніж у січні, і на 350 гривень більшою, ніж роком раніше. При цьому у 2010 році в економіці зупинено спад і почалася позитивна динаміка. Інфляція була значно нижчою, ніж у 2009 році. Країна почала виходити з кризи. «В цілому ми змогли вирішити непросте завдання: почати поетапне збільшення рівня соціального захисту людей і відновити  економічне зростання, — продовжив Прем’єр. — Протягом двох років реальний валовий внутрішній продукт зріс майже на 10%, промвиробництво — майже на 20%, обсяги перевезення вантажів — майже на 17%, а оборот роздрібної торгівлі збільшився на чверть».

В Україні зростають інвестиції, стабільна національна валюта, протягом двох років регулярно збільшуються пенсії, виплата на дітей, допомога інвалідам, зарплата бюджетникам тощо. Уряду вдалося значно зменшити дефіцит державного бюджету, майже вп’ятеро порівняно з 2009 роком, і привести його до прийнятного рівня.

«Коли ж фінансово-економічна ситуація була кращою?» — запитав Микола Азаров. Два роки тому, навесні 2010 року, або сьогодні, навесні 2012 -го? На його думку, це питання риторичне. Не може бути жодних сумнівів, що країна, яка перебуває в значно кращій ситуації, ніж два роки тому, цілком логічно може і повинна вирішувати завдання підвищення рівня життя людей, відновлення соціальної справедливості, сказав Микола Азаров.

Назустріч людям

Президент запропонував масштабні соціальні ініціативи. Їх багато, вони адресовані різним категоріям громадян: тим, хто здатний заробляти на життя, і тим, хто не може себе забезпечувати, людям з обмеженими можливостями, сиротам і людям похилого віку. Тому, безумовно, проголошені нові соціальні ініціативи логічні, очікувані суспільством і стратегічно виважені, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Важливою складовою соціальних ініціатив є збільшення пенсій з травня поточного року. Це стосуватиметься майже 9 мільйонів пенсіонерів, розміри пенсійних виплат зростуть у середньому більш ніж на 100 гривень на місяць. З 1 травня буде підвищено до 42 % прожитковий мінімум для непрацездатних осіб, доплати до пенсій для членів сімей померлих інвалідів війни.

Кожен з них додатково отримає в середньому протягом травня - грудня понад 120 гривень на місяць. Зростуть також пенсійні виплати для учасників війни. Підвищений розмір отримають близько 1,3 мільйона осіб.

З 1 липня буде поетапно збільшено розмір пенсій 606 тисячам звільнених військовослужбовців. Перерахунок пенсії цій категорії осіб востаннє здійснювався на початку 2008 року. Розмір цих пенсій зросте в середньому на 165 гривень на місяць, запевнив глава уряду.

З липня 2012 року малозабезпеченим пенсіонерам та інвалідам з 80 до 100% підвищиться рівень прожиткового мінімуму, до якого буде призначатися державна соціальна допомога. А дітям з малозабезпечених сімей такий рівень буде підвищено з 50 до 75%. Завдяки цьому збільшений розмір допомоги отримають малозабезпечені пенсіонери та інваліди — в середньому на 168 гривень щомісяця. А для 236 тисяч дітей із малозабезпечених сімей у середньому на 260 гривень щомісяця. Уряд планує у подальшому збільшити і для дітей з малозабезпечених сімей виплату цієї державної допомоги до 100% прожиткового мінімуму.

Цьогоріч уряд твердо налаштований розв’язати багаторічну проблему 283 тисяч людей з особливими потребами і в повному обсязі забезпечити їх протезами і колісними кріслами. Прем’єр подякував народним депутатам за те, що вони підтримали урядовий законопроект, яким запроваджено новий механізм забезпечення інвалідів технічними та іншими засобами реабілітації за індивідуальним замовленням. Тепер інвалід самостійно обере саме ті протезно-ортопедичні послуги, які йому необхідні.

Усім інвалідам війни до Дня Перемоги глава уряду пообіцяв забезпечити виплату одноразової допомоги майже вдвічі більшу за торішню. Її розмір залежно від  групи інвалідності становитиме від 1720 до 2200 грн. Про таку категорію ветеранів уряд дбатиме постійно і знаходитиме можливості для їхньої підтримки.

Не залишились поза увагою  Президента також інваліди-шахтарі та інші особи, котрі постраждали на виробництві, та члени їхніх сімей. З березня страхові виплати їм буде осучаснено на коефіцієнт підвищення номінальної заробітної плати штатних працівників у галузях економіки. Таке підвищення поточного року отримають майже 310 тисяч осіб. У квітні ці кошти вже буде виплачено людям. Крім того, розпочнеться осучаснення цих виплат за минулі роки, завдяки чому близько 190 тисяч осіб отримають додатково в середньому 400 гривень на місяць, зазначив Микола Азаров.

Серед актуальних проблем, порушених Президентом, є питання нової якості роботи соціальних служб. Поставлено завдання якнайповніше надати соціальні послуги найвразливішим категоріям населення. При цьому головне — раннє виявлення проблем та вчасно надана необхідна допомога.

Слід так перебудувати роботу, щоб не гасити пожежу, коли вона вже виникла, а йти назустріч тим, хто потребує цієї допомоги. Виявляти та запобігати повинно стати правилом. Над цим питанням ми з громадськими організаціями та благодійними фондами вже працюємо, запевнив очільник Кабміну.

За його дорученням Міністерство фінансів разом з Національним банком приступило до  підготовки порядку компенсаційних виплат вкладникам колишнього Ощадбанку СРСР, які не отримали обіцяну компенсаційну виплату. «Не приховую, я критикував рішення попереднього уряду на початку 2008 року про виплату компенсацій вкладникам колишнього Ощадбанку СРСР, бо тоді воно було абсолютно економічно недоцільне, — підкреслив Микола Азаров. — Усі аргументи, які я тоді наводив, підтвердилися. Вони розбазарили значні кошти, які ми їм залишили, — приблизно 24 мільярди гривень. І країна ввійшла в кризу абсолютно непідготовленою».

Як наслідок, 6 мільйонів людей одержали цю компенсацію, а 6 мільйонів не одержали. Це справедливо? Прем’єр вважає, що люди повинні довіряти владі незалежно від того, хто її очолює. Тому це непросте завдання буде реалізовано. Несправедливість, яка виникла не з нашої вини, буде ліквідовано. Поставлено чітке завдання: все повинно бути організовано чітко, зрозуміло, без черг і збирання довідок. І особлива увага людям похилого віку. Це будемо жорстко контролювати, запевнив оратор.

Стимули для «середнього класу»

Нині урядовці разом з Національним банком розпочали роботу над формуванням Програми державного іпотечного кредитування житлового будівництва та механізмами її реалізації. Ця президентська ініціатива, на думку Миколи Азарова, є важливою не лише для людей, які потребують поліпшення житлових умов. Адже кожна гривня інвестиції у будівництво має суттєвий мультиплікативний вплив на економіку, оскільки галузь є споживачем продукції машинобудування, металургії, хімічної та транспортної промисловості. А це — завантаження підприємств, робочі місця, заробітна плата.

Загалом підтримка працездатних громадян, створення умов  для того, щоб вони мали гідну роботу і гідну оплату праці, — серед ключових пріоритетів глави держави. Спектр напрямів надзвичайно широкий: від стимулювання збільшення кількості робочих місць, насамперед для молодих  людей, людей передпенсійного віку та у сільській місцевості, до нових підходів у формуванні державного замовлення  на підготовку саме тих фахівців, які будуть потрібні на ринку праці, та запровадження професійного навчання інтегрованих професій людей, які втратили роботу.

«Зазначу, що всі позиції знайдуть відображення у змінах до бюджету, які вже нині готує уряд. На початку квітня ми подамо їх до Верховної Ради, —наголосив Микола Азаров. — Хочу запевнити, що нові соціальні ініціативи не є механічним збільшенням соціальних виплат шляхом зростання витрат бюджету, це передусім ліквідація перекосів і поліпшення якості надання соціальних послуг і їх адресності».

Кінцевою метою є прагнення перейти до сучаснішої комплексної моделі соціального забезпечення і захисту, яка створить  необхідні умови для поліпшення життєвих перспектив і в остаточному підсумку — поліпшення добробуту сімей, які сьогодні є соціально вразливими. Поступово це сприятиме розв’язанню проблеми соціальної нерівності  в Україні, резюмував Прем’єр-міністр.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»