ЗАСІДАННЯ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ

Прем’єр вважає неприпустимим протиставлення економічної співпраці
з Європейським та Митним союзами
 

Підписання минулої п’ятниці у Мінську Меморандуму про поглиблення взаємодії між Євразійською економічною комісією (регулюючим органом Митного союзу) та Україною дещо розбурхало частину українського політикуму та викликало певні питання з боку європейських партнерів. Після роз’яснень, наданих українською стороною, у Євросоюзу питання відпали, а ось деякі вітчизняні політики продовжують критикувати підписання Меморандуму. 

Але ж, як зазначив глава уряду Микола Азаров, Митний союз — це нова реалія традиційного та надзвичайно важливого для України ринку, на який припадає близько 40%, або 63 мільярди доларів США, зовнішнього товарообігу нашої держави. «В умовах світової рецесії ринок Митного союзу, країни якого, навпаки, продовжують економічний розвиток, і для України відкриває можливості економічного розвитку», — підкреслив Прем’єр-міністр.

Економіка  не визнає абсурду

До держав МС ми постачаємо широкий спектр товарів та виробів: від труб і залізничних рейок до авіадвигунів і космічної техніки. «Якщо завтра (умовно) цей ринок закриється для України, скажіть: нам що, закривати підприємства, конструкторські бюро, наукові інститути, звільняти людей? Це доля мільйонів людей, українських сімей! Я звертаюся до політиків, які виступають проти співпраці з Євразійським економічним об’єднанням: ви візьмете на себе відповідальність за неминуче в разі припинення співробітництва безробіття, зменшення розміру пенсій, соціальний регрес? Чи може, нам хтось компенсує такі величезні втрати? Куди ви штовхаєте Україну?» — поставив слушні запитання Микола Азаров. 

У цьому контексті заяви про безперспективність ринку СНД він назвав безвідповідальними та абсурдними. «Ми не можемо ігнорувати, а тим більше втрачати жодного ринку, особливо такого, де українські товари, безумовно, конкурентоздатні, мають  попит на роки вперед», — заявив глава уряду. 

Водночас він підкреслив, що ринок ЄС має інші переваги та інші вимоги, і щоб підтягнутися до них, потрібен певний час. Тому протиставляти ринки ЄС та МС просто неприпустимо, адже багатовекторна зовнішньоекономічна політика — це стратегія України. У зв’язку з цим Прем’єр нагадав, що уряд протягом трьох років наполегливо працює над пошуком нових ринків, веде переговори про створення зон вільної торгівлі з Канадою, Ізраїлем, Туреччиною, Сербією, Сінгапуром, В’єтнамом, іншими державами.

Добудова високотехнологічних об’єктів можлива лише за умови економічної інтеграції з іншими країнами. Фото УНIAН

Можливість  для маневру

Продовжуючи тему співпраці з МС, Микола Азаров підкреслив, що з підписанням меморандуму Україна отримала змогу брати участь у засіданнях всіх робочих органів ЄЕК, ознайомлюватися з проектами документів. «Таким чином, ми будемо знати про ті процеси, що відбуваються у Митному союзі на стадії підготовки рішень. І, відповідно, пропонувати оптимальні для всіх сторін підходи, а також превентивно будувати власну економічну політику», — зазначив глава уряду, зауваживши, що меморандум — рамковий документ і абсолютно не суперечить міжнародним зобов’язанням України. Крім того, він передбачає стратегічну можливість отримання статусу спостерігача в Євразійському економічному союзі, що почне функціонувати з 1 січня 2015 року.

Прем’єр також повідомив, що уряд створив Групу високого рівня з питань поглиблення співробітництва з Митним союзом та державами-учасницями Єдиного економічного простору, а також Міжвідомчу експертну групу з розробки рекомендацій та механізмів щодо поглиблення співпраці України з МС і ЄЕП. «Експертна група проаналізувала 95 із 118 угод, що діють у Митному союзі. Факторний аналіз ефектів співпраці з країнами Митного союзу свідчить, що буде забезпечено прискорення економічного розвитку, активізацію використання транзитного потенціалу, створення нових робочих місць», — підкреслив Микола Азаров. Він додав, що один із головних напрямків роботи експертів спрямовано на зниження технічних бар’єрів і забезпечення доступу вітчизняної продукції на митну територію країн МС.

Глава уряду нагадав, що у Мінську ухвалено пакет з 11 міждержавних інноваційних проектів Міждержавної програми інноваційного співробітництва країн СНД на період до 2020 року. У зв’язку з цим голові Держінформнауки Володимиру Семиноженку доручено розробити урядовий план реалізації проектів, до яких приєднується Україна, внести його на розгляд уряду і надалі контролювати його виконання. 

Про доступність ліків

Окрему увагу глава уряду приділив державному регулюванню цін на лікарські засоби. Пілотний проект стосовно ліків від гіпертонічної хвороби засвідчив свою дієвість: їх вартість знизилася на 12%, а споживання зросло на 17%. Тож Президент вимагає від уряду розширити практику застосування державного регулювання цін на життєво необхідні ліки.

«Ми щороку збільшуємо суми бюджетних коштів на закупівлю препаратів, а якість і доступність лікування залишаються недостатніми. Настав час принципово змінити ситуацію. Доручаю Міністерству охорони здоров’я розробити наступний етап програми державного регулювання цін на лікарські засоби: щодо препаратів для лікування онкологічних захворювань, туберкульозу і СНІДу. Це найбільш соціально значимі захворювання, і в їх лікуванні треба навести порядок», — заявив Прем’єр, підкресливши, що проект має бути запроваджено максимум у четвертому кварталі цього року.

В очікуванні повені

Не оминув глава уряду й подолання наслідків буревію, що пройшов Одесою та областю. «Я чудово розумію, як зараз важко одеситам: стихійне лихо на кілька днів порушило нормальне функціонування міста. Перед відповідними службами поставлено завдання: якнайшвидше подолати наслідки лиха. Прошу лише з розумінням поставитися до того, що ліквідація таких масштабних руйнувань потребує часу», — сказав Микола Азаров. Мінфіну доручено оперативно виділити кошти на ремонт двох тролейбусних маршрутів, заміну обірваних дротів, а також до четверга завершити підрахунок основних збитків та профінансувати відповідні роботи з ліквідації наслідків лиха. При цьому Прем’єр відзначив чітку та злагоджену роботу Держслужби з надзвичайних ситуацій, військових та добровольців-волонтерів.

Водночас він закликав бути готовими до можливої повені у західних областях, де спостерігається значна кількість опадів і очікується зростання рівня води у річках. Мобілізаційні плани та регламенти дій всіх необхідних служб було відпрацьовано ще навесні, коли ми готувалися до водопілля. Нині Державна служба з надзвичайних ситуацій знову повинна бути готова ввести в дію такі плани, негайно сконцентрувати сили і засоби в районах ризику», — дав завдання глава уряду.

ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСIДАННI УРЯДУ

♦ Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення порядку відкриття бізнесу (проект закону);

♦ Про внесення змін до переліку закладів охорони здоров’я та програм у галузі охорони здоров’я, що забезпечують виконання загальнодержавних функцій, видатки на які здійснюються з державного бюджету (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Про затвердження Порядку подання і реєстрації декларації відповідності матеріально-технічної бази суб’єкта господарювання вимогам законодавства з питань пожежної безпеки (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Про утворення міжвідомчої робочої групи з визначення шляхів модернізації вітчизняної системи імунопрофілактики населення та забезпечення пропаганди проведення профілактичних щеплень (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Про схвалення Концепції державної політики у сфері захисту прав споживачів (розпорядження уряду).