ПОЗИЦІЯ

Про це заявив Микола Азаров на першому засіданні Клубу головних редакторів ЗМІ
країн СНД, Балтії та Грузії
 

Своє перше засідання цей Клуб вирішив провести в Україні, запросивши, а точніше, завітавши в гості до Прем’єр-міністра Миколи Азарова. Вибір видався цілком виправданим, бо наша країна проголосила курс на системні реформи і модернізацію.

Скажімо, грузини за кілька років повністю змінили державний устрій і мислення людей, спрямувавши його в цивілізоване русло. Деякі країни-члени СНД перебувають лише на початку цього непростого шляху. Тож подивитися зсередини на владу, відчути хід реформування було цікаво всім редакторам і керівникам ЗМІ. А серед них були представлені російське РІА «Новости», Балтійський форум з Латвії, інформагенції «Грузія-online», білоруське БелТа, «Новости — Азербайджан», газети «Московские новости», «Независимая Молдова» та кілька провідних українських ЗМІ, серед яких і наша газета.  

Інтерес  на інтерес

Формат співпраці з Митним союзом Росії, Білорусі та Казахстану, який би влаштовував Україну, можна вивести формулою «3+1». Таке переконання висловив Прем’єр-міністр Микола Азаров у ході зустрічі.

«Нам кажуть: ні, такий формат нам не підходить. Я сподіваюся, що такий формат рано чи пізно буде прийнято, бо інакше не може бути. Три країни для себе сформували договірну базу. Україна в цьому не брала участі,  ми ці 120 договорів не бачили і не вивчали їх впливу на нас. Тож повинні провести нові переговори і сказати, що, наприклад, ось цей пункт нас не влаштовує, з’ясуймо — і вам буде краще, і нам буде корисно, — наголосив Микола Азаров. — Якщо нам відмовлять, отже, ми на цьому розмову і закінчимо. А якщо почнемо процес взаємних переговорів, то крок за кроком рухатимемось у правильному напрямку. В будь-якому разі нам не можна нав’язати те, що не відповідає національним інтересам України».

Микола Азаров розповів журналістам, що Україна зацікавлена у створенні зон вільної торгівлі як з ЄС, так і з СНД, а також з іншими країнами: «Ми виступаємо за те, щоб не створювати на кордонах наших держав бар’єрів для можливостей бізнесу розвиватися».

Прикметною у цьому контексті є ситуація з експортом вітчизняного сиру до Росії та її бачення головним санітарним лікарем цієї країни Геннадієм Оніщенком, який дозволив собі зверхньо прокоментувати позицію нашої влади.

«Ваш головний санітарний лікар дозволяє собі на адресу Прем’єр-міністра України висловлюватися. Це що — нормально? — обурювався Микола Азаров. — У нас би дозволив собі головний санітарний лікар України щось говорити на адресу прем’єр-міністра Росії? Він би завтра вилетів з роботи. Це не його рівень».

Головний санітарний лікар повинен відповідати за санітарну ситуацію в країні, а не втручатися в політичні відносини двох держав, передає УНІАН позицію глави українського уряду.

Керівникам вітчизняних і закордонних ЗМІ Микола Азаров розповів про здобутки і плани уряду. Фото Олега МАРКЕВИЧА

Не все ж так погано

Поділився Микола Азаров і думками з приводу реалізації великих інфраструктурних проектів та скорочення видатків на утримання чиновників. Це, на його думку, дало змогу оживити економіку України.

«За два роки ми на уряд і органи виконавчої влади не придбали жодного автомобіля, скоротили велику кількість чиновників і видатки на їхнє утримання більше як на мільярд гривень, — продовжив Прем’єр. — Більш того, ми вдвічі скоротили кількість службового автотранспорту. Такі державні витрати, які можна скоротити, ми їх усі скоротили, але видатки держави на інфраструктурні проекти — на мости, метро, дороги — навпаки, значно збільшили, оскільки вони оживляють економіку».

За його словами, один мільярд коштів, задіяних у будівництві, повертається «500 мільйонами до держбюджету у вигляді податкових надходжень та через збільшення попиту на внутрішньому ринку». Адже одне робоче місце у будівництві створює п’ять у суміжних галузях, сприяє збільшенню заробітних плат та активізації внутрішнього ринку.

За результатами минулого року Україна досягла найбільшого в СНД приросту обсягів будівництва — на 11,1%. Загалом же будівельних робіт виконано на 60,5 млрд грн. Основною рушійною силою тут, за словами Миколи Азарова, стала реалізація державних інвестиційних проектів, зокрема з будівництва інфраструктурних об’єктів до Євро-2012.

При цьому глава уряду заперечив завищення вартості реконструкції столичного НСК «Олімпійський»: «Скільки ж брехні було в пресі, що там якісь розцінки збільшили, проектно-кошторисна вартість зросла, що все погано, погано і погано. Забувають лише одне: стадіон почали будувати без проектно-кошторисної документації. То про яку вартість можна говорити?» З його слів, свого часу ні в кого не було сумнівів, що, якби не було розпочато рішучих дій, то Євро-2012 в Україні не було б.

Криза боїться роботи

Певне ж невдоволення українців владою Прем’єр пояснив тривалими фінансово-економічними кризовими явищами. «У чому причина того, що люди, м’яко скажемо, не задоволені ситуацією? А це справді так. Затягнулась криза. Ще в пам’яті 2007 рік, бум споживчих кредитів тощо, і потім — бах! 2008 рік — криза, 2009 рік — криза, 2010—2011 роки — важко відходимо від цієї кризи. Ось цей стан втоми. І з нього хочеться швидше вибратися», — сказав М. Азаров.

Він зазначив, що на прикладі Греції фінансова криза показала, що є два шляхи виходу з неї: «Як Греція — на 25% скорочення пенсій і заробітної плати, повністю урізати всі державні витрати або чекати. Чого чекати? Поки помремо? Або навпаки, ось іти таким парадоксальним шляхом, як Україна».

Микола Азаров також сказав, що уряд постійно піддається критиці за свої дії, проте підкреслив, що у нього є бачення розвитку ситуації. І це попри те, що Європейський банк реконструкції і розвитку вважає економіку України однією з найвразливіших серед економік країн СНД відносно економічної кризи в єврозоні. 

Прозорість  як основа виборів

У контексті наближення передвиборчої кампанії Микола Азаров висловив упевненість, що вибори до Верховної Ради у 2012 році пройдуть чесно та прозоро. Він також запросив міжнародних спостерігачів у цьому переконатися, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

«Ми не допустимо фальсифікації виборів. Я говорив Прем’єр-міністрові Латвії, і ми звертаємось до всіх керівників ОБСЄ, країн Європейського Союзу, СНД та інших: якщо ви хочете направити тисячу спостерігачів, ми їх приймемо, якщо хочете направити 5—10 тисяч — направляйте, ми усіх приймемо. Ми готові до максимальної прозорості виборів і забезпечимо у виборчих комісіях максимально чесний і прозорий процес», — пообіцяв Микола Азаров.

Він також додав, що влада зацікавлена не залишити жодного грунту для спекуляцій на тему фальсифікації виборів.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»