ЗАСІДАННЯ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ

Микола Азаров переконаний, що з’явилися економічні підстави «підняти планку» завдань, які два роки тому важко було навіть уявити
 

Вітаючи підлеглих із другою річницею спільної роботи, Прем’єр-міністр не став привселюдно підбивати гучні підсумки і сипати на голови журналістів статистичні дані та цифри з багатьма нулями. Певну стриманість глави уряду можна пояснити, мабуть, усвідомленням того, що країна перебуває лише на початку великого шляху перетворень.

«Хочу підкреслити, що все це не є кінцевим підсумком роботи, —  уточнив Прем’єр. — Це процес, який вже дав певні позитивні результати. Але до «завершення будівництва» працювати ще дуже багато».

Робота  і стабільність

Які ж об’єктивні чинники він вважає реальними ознаками зрушення з місця важкого воза економічних проблем? Окреслений період позначився постійною роботою людей. Вони або отримували нові робочі місця, або ж поверталися на звичні з вимушених відпусток. Принизливий для робочої людини простій відійшов у минуле. Стабільна працевлаштованість повернула надію на повноцінне життя. Щоправда, і Микола Азаров не приховує цього, воно досі залишається непростим.

Досягненням, на його думку, є принаймні те, що громадяни жодного разу не підраховували збитки від обвалу національної валюти чи втрати заощаджень у банках. «Зарплати, пенсії, соціальні виплати не скорочувались, а навпаки, зростали, — поважно продовжив Прем’єр-міністр. — Держава припинила нарощувати запозичення і крок за кроком вчасно розплачувалася з минулими боргами».

До заслуг очолюваного ним уряду Микола Азаров зарахував також спробу розв’язати такі проблеми, до яких у майже всіх його попередників руки так і не доходили. Йдеться про нарощування випуску доступних вітчизняних товарів, певну стабільність цін і достатню кількість різноманітних харчів на продовольчому ринку, будівництво нових овочесховищ і великих оптових базарів. Окремо можна сказати й про ретельну перевірку якості споживчих і продовольчих товарів, що справді складно пригадати за періоди роботи інших урядів.

До активу Микола Азаров зарахував також «звільнення бізнесу від адміністративних і фіскальних перепон, спрощення і здешевлення для людей різноманітних бюрократичних процедур, скорочення самої бюрократії та економію коштів на утримання чиновників».

«Але Україна ні перед ким не стала на коліна, хоч як було важко, — резюмував глава уряду. — Очевидно, що ми знайшли свій шлях виходу з кризи і розпочали наймасштабніші за історію незалежності перетворення».

Аби за 10 років забезпечити молоді родини житлом, потрібно будувати 100 тис. квартир щорічно. Фото з Укрінформу

Молодь  розраховує  на житло

Тож Президент мав усі підстави для проголошення початку нової соціальної політики, чітко визначивши напрямки таких ініціатив, про що наша газета вже писала у позаминулому номері. За словами Миколи Азарова, вони мають на меті подолання неприпустимого майнового розшарування серед наших громадян і відновлення соціальної справедливості.

Одразу ж після березневих свят Міністерство фінансів розпочало підготовку змін до цьогорічного держбюджету, аби законодавчо закріпити президентські ініціативи. На основі нових підходів здійснюватиметься й середньотермінове бюджетне планування. «Масштабні соціальні перетворення будуть відчутними, практичними, активними і безповоротними», — запевнив Прем’єр-міністр.

У цьому контексті Мінфіну разом із Нацбанком доручено прорахувати всі можливі нюанси компенсаційних виплат вкладникам Ощадбанку СРСР. До кінця цього року ці виплати повинні отримати всі, кому держава заборгувала за минулі роки, наголосив Микола Азаров. Заради справедливості у перших лавах перебуватимуть люди похилого віку. Сам же механізм виключатиме принизливі черги і масове збирання довідок.

До надзвичайно амбітних завдань уряду належить і виконання програми «Доступне житло», покликаної за десяток років вирішити сумнозвісне квартирне питання. Пріоритет надаватиметься молодим родинам, а загалом завдання поставлено охопити всі сім’ї із середнім доходом приблизно 5 тис. грн. Для реалізації задуманого потрібно будувати щонайменше по 100 тис. квар тир щороку, зазначив Прем’єр-міністр.

З одного боку, він не може не усвідомлювати, що після багатьох років недовіри до влади у людей виникне природне запитання про реальність задекларованого. «Твердо кажу: цілком реально, — впевнено заявив Микола Азаров. — Фундамент для цього один — зростання економіки за двох умов: стабільність у країні і максимальна економічна свобода».

«Клуб чесного  бізнесу»

Для цього запроваджується абсолютно новий алгоритм відносин між владою і бізнесом. Глава уряду назвав його «режимом комфорту для добросовісних компаній». Передбачуваність і послідовність рішень влади, стабільність і прозорість правил гри — саме на таких стовпах і триматиметься цей зв’язок.

Бізнес-асоціації стоять на порозі корпоративного кодексу із простим і цивілізованим сприйняттям реальності: не давати хабарі, не платити «в конвертах», не завищувати ціни, не уникати оподаткування тощо. Натомість вони просять у влади правового захисту кредитора та інвестора, навести лад у трансфертному ціноутворенні, продовжити лібералізацію в будівельній галузі, стимулювати фондовий ринок.

Щодо останнього Микола Азаров покритикував за безініціативність Національну комісію з цінних паперів і фондового ринку. Тому й звернувся до свого першого заступника Валерія Хорошковського із завданням принципово проаналізувати роботу цієї структури.    

«Уряд не буде просто добродушним, але буде добросовісним партнером, — промовив його очільник. — Для компаній, які приєднаються до «клубу чесного бізнесу», бізнес в Україні буде справді комфортним. Контролюючі і перевіряючі органи забудуть дорогу до добросовісних платників — це уряд гарантує».

ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСIДАННI УРЯДУ

 Про призначення Національного координатора України з питань співробітництва в рамках Співдружності Незалежних Держав (проект розпорядження Президента);

 Про утворення Національної ради з питань створення та забезпечення функціонування об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (постанова Кабінету Міністрів);

 Про забезпечення участі вітчизняних суб’єктів господарювання у міжнародних виставково-ярмаркових заходах у 2012 році (розпорядження уряду);

 Про утворення Організаційного комітету з підготовки та проведення 18-го саміту глав держав Центральної Європи (розпорядження уряду).