УКРАЇНА І ПАРТНЕРИ

Прем’єр-міністр   Микола Азаров переконаний, що проведення  Міжнародного форуму
«ABC: Ukraine & Partners» у Києві сприятиме залученню  інвестицій. А вони допоможуть протидіяти світовій економічній кризі

«Світова економічна рецесія і світова економічна криза чітко показали нам: якщо ми не розраховуватимемо передусім на власні сили, якщо ми не створюватимемо в нашій країні хороших умов для бізнесу, передусім для власного (а ми завжди раді іноземним інвесторам, ми їх запрошуємо, створюємо для них хороші умови), то Україна приречена», — констатував Микола Азаров.  Ці слова Прем’єр проголосив під час ділового сніданку, який був організований  для топ-менеджерів провідних інвестиційних, фінансово-банківських і бізнесових структур у рамках Міжнародної бізнес-конференції «ABC: Ukraine & Partners».

Глава уряду додав, що Україна має потужний науково-технічний потенціал та природні ресурси, сприятливий клімат і родючі грунти. «Ми зобов’язані створити для свого народу комфортні умови для процвітання і життя», — наголосив Микола Азаров.

Прем’єр-міністр також зазначив, що дводенний бізнес-форум покликаний показати гостям Україну з нового боку. «Так, у нас є проблеми, ми їх не приховуємо, ми відкриті до критики, до пропозицій. Але, безумовно, ми дотримуватимемося курсу Президента на євроінтеграцію, проведення економічних реформ, потужну соціальну політику. Це курс, який уряд проводитиме наполегливо  і послідовно», — цитує слова Прем’єра  департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

Наша відповідь кризі

ПРЕЗЕНТАЦІЯ

Перший віце-прем’єр-міністр представив гостям форуму Держпрограму активізації розвитку економіки на 2013-2014 роки

Документ передбачає п’ять основних напрямків дій уряду: підвищення конкурентоспроможності економіки та поліпшення інвестиційного клімату; підтримка національного товаровиробника та реалізація політики імпортозаміщення; розвиток високотехнологічних перспективних секторів; структурні реформи в стратегічних секторах; збільшення обсягів експорту товарів вітчизняного виробництва і послуг. Сергій Арбузов наголосив на тому, що документ пройшов кілька циклів обговорення, зокрема з МВФ, СОТ, іншими міжнародними та вітчизняними експертами.

«Ухвалення й виконання програми забезпечить не просто тимчасове підвищення економічної активності — воно стане початком структурних змін у національній економіці. Ми винесли на рівень дискусії з іноземними партнерами питання держпрограми свідомо. Уряд запрошує інвесторів до співпраці за пріоритетними для країни проектами вже зараз», — зазначив перший віце-прем’єр.

Одним з основних інструментів реалізації положень програми стане Державний банк розвитку. «Нині ми на першому етапі реалізації програми — напрацюванні фінансових інструментів. Вони покликані забезпечити реальний сектор довгостроковими й дешевими кредитами, без яких неможливо забезпечити оновлення основних фондів підприємств. Головним інструментом стане Державний банк розвитку. Він забезпечуватиме ресурсами банки, які, у свою чергу, видаватимуть довгострокові кредити на реалізацію проектів модернізації виробництва», — поділився планами Сергій Арбузов, додавши, що в уряді на розгляді перебувають кілька відповідних проектів на суму понад 600 мільйонів гривень.

Перший віце-прем’єр висловив переконання, що Державний банк розвитку дасть змогу усунути чиновників від безпосереднього розподілу фінансових ресурсів, завдяки чому різко зменшаться корупційні ризики, повідомляє прес-служба Сергія Арбузова. Урядовець також зазначив, що для поліпшення інвестиційного клімату та залучення іноземного капіталу знаковим кроком стане активізація так званої «Антирейдерської комісії» під його головуванням.

А міністр економічного розвитку і торгівлі Ігор Прасолов додав, що головна мета Держпрограми активізації розвитку економіки — запустити нові стимули для внутрішнього реінвестування в галузях з високою часткою доданої вартості, провести масштабну модернізацію і технологічне переозброєння промислових підприємств, збільшити частку покриття внутрішнього попиту на промислову продукцію вітчизняного виробництва, зменшити частку сировинної продукції в структурі виробництва та експорту.

«Ми готові обговорювати з бізнесом додаткові заходи, необхідні для досягнення цілей, зазначених у програмі. Запрошуємо бізнесменів до активної співпраці для досягнення загального результату — економічного зростання та збільшення добробуту громадян нашої країни», — сказав Ігор Прасолов.

Найцікавішими для інвестування галузями міністр назвав машинобудування, виробництво автозапчастин, інформаційні технології та розробку програмного забезпечення, сільське господарство, а також проекти в енергетичному секторі, що мають зменшити залежність від імпортних постачань традиційних енергоносіїв. Підтримку отримають проекти і в інших галузях, головна умова — проект повинен відповідати цілям і завданням програми, зазначає прес-служба Мінекономрозвитку.

У свою чергу міністр фінансів Юрій Колобов наголосив на необхідності кредитування економіки за допомогою програми «Активізація інституту державних гарантій», ключовим моментом якої має бути самостійність державних органів у ініціюванні кредитування проектів, а основним критерієм — самоокупність проекту.

Участь у конференції взяли понад три тисячі бізнесменів з 62 країн світу. Фото УНIAН

Європейський і Митний союзи однаково цікаві

БАГАТОВЕКТОРНІСТЬ. Україна має достатній потенціал для виходу на ринок Європейського Союзу як повноправний учасник, про що свідчить динаміка торговельних відносин між сторонами, повідомив міністр економічного розвитку і торгівлі Ігор Прасолов під час панельної дискусії «Поглиблена та всеохоплююча зона вільної торгівлі між Україною та ЄС: перспективи для бізнесу та інвестицій».

Він зазначив, що за підсумками 2012 року обсяг торгівлі товарами і послугами між Україною і ЄС становив 50,7 мільярда доларів США, або 29,2% загального обсягу торгівлі нашої держави з іншими країнами світу. При цьому ЄС залишається найбільшим інвестором в економіку України. Так, станом на кінець березня цього року обсяги інвестицій з ЄС становили 43,6 мільярда доларів. Це понад 78% усіх інвестицій, вкладених в Україну.

Міністр зазначив, що реалізація Угоди про асоціацію і зміна торговельного режиму між Україною та ЄС, включаючи зобов’язання з адаптації законодавства, потребує від сторін певних кроків. У цьому питанні уряд також розраховує на підтримку Верховної Ради, яка має схвалити низку нормативних актів.

Ігор Прасолов також зазначив, що український бізнес повинен розуміти ті переваги, які надає Україні зона вільної торгівлі з ЄС, і допомагати уряду рухатися в цьому напрямку. «Зона вільної торгівлі — для бізнесу, для того, щоб наші товари, наші послуги могли легко продаватися, щоб підприємства збільшували виручку та прибутковість», — цитує слова урядовця прес-служба Мінекономрозвитку.

Разом з тим, під час дискусії «Розвиток Митного союзу та економічної інтеграції країн СНД: перспективи українського бізнесу» Ігор Прасолов наголосив на тому, що співпраця в рамках СНД залишається одним із головних пріоритетів зовнішньоекономічної політики нашої держави.

«Із загального товарообігу України країни СНД займають 39%. Це свідчить про хороше співробітництво. Ми, звичайно, зацікавлені, щоб наше партнерство поглиблювалося і розширювалося», — сказав міністр.

У свою чергу, віце-прем’єр-міністр Юрій Бойко наголосив на важливості нещодавнього підписання Меморандуму щодо поглиблення взаємодії з Євразійською економічною комісією, оскільки йдеться про переміщення вже не тільки товарів, а й капіталів, послуг і трудових ресурсів.

«Це дуже важливо, бо означає, що ми вже сьогодні отримуємо змогу оцінювати ті кроки, які формують країни СНД, і бачити своє місце в цьому процесі. А коли ми це бачитимемо, то відповідним чином будемо вибудовувати відносини і проводити переговори з нашими партнерами для того, щоб, як мінімум, не зменшити рівня товарообігу, який маємо сьогодні», — сказав віце-прем’єр-міністр.

Вигідна локалізація виробництва

ФАРМАЦІЯ. Світові тенденції розвитку глобального фармацевтичного ринку свідчать про великий потенціал для розвитку української фармацевтичної галузі. Так, обсяг світового фармринку наблизився до 1 трильйона доларів, зазначив під час тематичної панельної дискусії «Нові вимоги до якості на фармацевтичному ринку України: перспективи для іноземного бізнесу» віце-прем’єр-міністр Костянтин Грищенко. 

«Фармацевтична галузь України має значний потенціал розвитку, і, переконаний, найближчим часом може стати локомотивом української економіки. Президент і уряд розглядають фармацевтичний сектор як системоутворюючу галузь економіки України», — підкреслив він.

За словами віце-прем’єра, найважливішими передумовами для розвитку вітчизняної фармгалузі є активна співпраця уряду з представниками фармацевтичного бізнесу та локалізація виробництва світовими виробниками в нашій державі. «Ми продовжуватимемо співпрацю з представниками бізнесу, з Американською торговельною палатою й іншими», — підкреслив Костянтин Грищенко.

У цьому контексті він звернув увагу потенційних інвесторів на те, що Україна має зручне геостратегічне розташування на перетині товаротранспортних потоків між Європою та Азією, розвинену транспортну інфраструктуру, а також найрозвиненішу серед країн СНД нормативно-правову базу у сфері фармацевтики, приведену у відповідність до законодавства Європейського Союзу, повідомляє прес-служба віце-прем’єра.

У свою чергу, президент Американської торговельної палати Хорхе Зукоскі зазначив: «Ми бачимо прагнення уряду України вести діалог з бізнесом, і ця конференція є тому підтвердженням. Ми готові працювати разом з вами, щоб українські пацієнти отримували високоякісні послуги, адже учасники фармацевтичного ринку можуть ділитися досвідом і своїм баченням щодо розвитку ринку».

Успіх Євро-2012 надихає

РЕАЛЬНИЙ ШАНС. Підготовка до Євробаскету-2015 дала сигнал міжнародному бізнесу про можливості інвестування в Україну, зокрема на умовах державно-приватного партнерства, зазначив віце-прем’єр-міністр Олександр Вілкул під час «круглого столу» «Від Євро-2012 до Євробаскету-2015 та Зимової олімпіади-2022».

Він наголосив на тому, що позиція уряду — максимально використовувати продукцію українського виробництва при створенні інфраструктури. «Це забезпечить не тільки розвиток економіки всередині країни, а й знизить собівартість проектів», — сказав Олександр Вілкул.

При будівництві об’єктів інвестор вкладає 25% вартості проекту власних коштів, а на 75% вартості бере кредит, тіло якого потім повертає самостійно. Держава компенсує процентну ставку. «В умовах кризи цим держава надає серйозну підтримку бізнесу при інвестуванні», — зазначив урядовець.

Як повідомляє прес-служба віце-прем’єра, загальний обсяг приватних інвестицій тільки у створення необхідної інфраструктури для проведення Євробаскету-2015 становить приблизно 4,5 мільярда гривень. Олександр Вілкул також зазначив, що  паралельно з підготовкою до Євробаскету-2015, Україна готується подати заявку на зимові Олімпійські ігри 2022 року, що є складовою державної стратегії розвитку України, Карпатського регіону, Львова та всіх західноукраїнських областей. Вона передбачає розвиток інфраструктури, промоушн потенціалу регіонів України за кордоном, залучення інвестицій в туристичний і готельний бізнес. Зокрема йдеться й про розвиток внутрішнього туризму.

«Олімпіада — це створення потужної спадщини: нових спортивних об’єктів, туристичної та готельної інфраструктури, десятків тисяч нових високооплачуваних робочих місць. Олімпіада має стати святом для кожного українця», — сказав віце-прем’єр. При цьому він додав, що є всі шанси зробити Карпатський регіон визнаною у світі перлиною зимового і літнього туризму, тренувальною та змагальною базою зимових видів спорту. До того ж будівництво нових об’єктів інфраструктури під час підготовки до зимової Олімпіади 2022 року створить десятки тисяч нових робочих місць у західних областях України, що зокрема сприятиме поверненню додому українців, які нині працюють за кордоном.

«Як керівник Оргкомітету я тримаю на постійному контролі процес узгодження планів з підготовки заявки на право проведення в Україні зимових Олімпійських ігор 2022 року. Ми налагодили ефективний діалог з місцевою владою в регіонах, в яких заплановано проведення Ігор, а також з Національним олімпійський комітетом України, який очолює Сергій Бубка», — підкреслив віце-прем’єр.

Зерно цікавить усіх

НАЦПРОЕКТИ. Під час круглого столу «Національні проекти України — пріоритетні напрямки співпраці та практичний інструмент залучення інвестицій» регіональний менеджер з експорту групи компанії  «CLAAS» Томас Клаусніцер офіційно заявив про намір компанії вже цього року інвестувати у виробництво сільгосптехніки в рамках реалізації Національного проекту «Зерно України».

«Ми провели економічний аналіз доцільності започаткування виробництва техніки в Україні. І вже цього року плануємо запустити пілотний проект з виробництва, який розвиватимемо й надалі. Україна для нас є дуже цікавим майданчиком для розширення присутності компанії у світі та СНГ, оскільки має серйозний географічний потенціал та традиції розвитку сільського господарства. Ще одна важлива перевага — Держінвестпроект пропонує співпрацю за вже готовим бізнес-планом, який має підтримку з боку уряду та готову законодавчу платформу», — підкреслив Томас Клаусніцер.

Позитивний меседж пролунав і від директора освітніх програм «Intel» в Україні та СНД Тетяни Нанаєвої, яка заявила про підтримку компанією реалізації Національного проекту «Відкритий світ».

«Компанія «Intel» інвестувала близького 1 мільярда доларів в освітні проекти в усьому світі. «Національний проект «Відкритий світ» — це проект майбутнього, в якому закладено найкращі світові практики організації навчального процесу всього світу. Компанія «Intel» підтримувала цей проект торік і підтримуватиме його надалі, оскільки вірить в його успішність та надзвичайну важливість для України», — підкреслила Тетяна Нанаєва.

Своєю чергою партнер консалтингової компанії «Ernst and  Young» Дмитро Литвак зазначив, що уряд України робить правильні кроки назустріч міжнародним інвесторам: «Свідченням цього є впроваджена Держінвестпроектом комплексна система єдиного інвестиційного вікна, що допомагає інвесторам в Україні. Бізнес підтримує такі кроки, адже вони — визначальний чинник розвитку держави».

А голова Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами Владислав Каськів наголосив на тому, що кожен національний проект має на меті створити нові галузі економіки та вдосконалити вже існуючі, розв’язати важливі соціально-економічні проблеми й забезпечити стратегічний розвиток економіки України, повідомляє прес-служба відомства.  

ДОВІДКА «УК»

У рамках дводенної Міжнародної бізнес-конференції «ABC: Ukraine & Partners» відбулася низка заходів.

Панельні дискусії:

♦ «Doing business in Ukraine»: створення кращого інвестиційного та бізнесового клімату — спільна справа Уряду та бізнесу

♦ «Інвестиції в аграрну галузь України. Нагодуємо світ разом!»

♦ Обговорення участі бізнесу та інвесторів у реалізації «Державної програми активізації розвитку економіки України на 2013-2014 роки»

♦ «Паливно-енергетичний комплекс України: перспективи розвитку та модернізації»

♦ «Фінансовий сектор України: тенденції та перспективи»

♦ «Поглиблена та всеохоплююча зона вільної торгівлі між Україною та ЄС: перспективи для бізнесу та інвестицій»

♦ «Розвиток Митного Союзу та економічної інтеграції країн СНД: перспективи українського бізнесу»

♦ «Інвестиційні та бізнесові можливості розвитку інфраструктури та реалізації транзитного потенціалу України»

«Круглі столи»:

♦ «Інновації в сфері високих технологій: умови діяльності та можливості для бізнесу»

♦ «Національні проекти України: пріоритетні напрямки співпраці та практичний інструмент залучення інвестицій»

♦ «Нові вимоги до якості на фармацевтичному ринку України: перспективи для іноземного бізнесу»

♦ «Розвиток сфери туризму та курортів України – привабливий напрямок для інвестицій та державно-приватного партнерства»

♦ «Від Євро-2012 до Євробаскету-2015 та Зимової олімпіади-2022»

♦ «Україна-Китай: нові горизонти стратегічного партнерства та перспективи ділового співробітництва»

Конференція

«Зовнішньоекономічна діяльність: нові шляхи партнерства бізнесу та влади» 

Пленарне засідання

«Шляхи та перспективи ділового партнерства України та світу: пошук та реалізація взаємовигідної стратегії забезпечення сталого розвитку»

Контракти свідчать  про потенціал

АВТОРИТЕТНО. Перша міжнародна бізнес-конференція «ABC: Ukraine & Partners» засвідчила, що Україна має значний потенціал для розвитку. Таке переконання висловив Прем’єр-міністр Микола Азаров під час зустрічі зі співголовами моніторингової місії Європарламенту — екс-президентом ЄП Петом Коксом і колишнім главою Республіки Польща Александром Кваснєвським.

«Закордонні гості виявили колосальний інтерес до конференції: представлено 62 країни та понад 3 тисячі бізнесменів. Підписано цілий ряд надзвичайно важливих контрактів. Це свідчить про те, що Україна має значний потенціал для розвитку», — передає слова глави уряду департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

У свою чергу Александр Кваснєвський зазначив, що така кількість країн-учасниць — свідчення того, що «проведення такої конференції було потрібним і є важливим для України». За його словами, співголовам місії приємно взяти участь у конференції. «Це новий досвід для нас», — додав екс-президент Польщі.

Завершальними етапами конференції стали пленарне засідання на тему «Шляхи та перспективи ділового партнерства України та світу: пошук та реалізація взаємовигідної стратегії забезпечення сталого розвитку», підписання угод з діловими партнерами, а також підсумкова прес-конференція за участю Прем’єр-міністра Миколи Азарова.

Матеріали підготував Вадим ПРОЦИШИН, «Урядовий кур’єр»