ЗАСІДАННЯ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ

Продовження економічного розвитку та підвищення соціальних виплат — у цьому полягає основне завдання держбюджету—2013

Саме на реалізацію головного фінансового документа наступного року звернув увагу новопризначений Прем’єр-міністр Микола Азаров. Він наголосив на відповідальності міністерств і відомств щодо оперативного подання на затвердження уряду нормативних документів, потрібних для реалізації норм закону про бюджет з першого дня нового року.

Глава уряду також покладає сподівання на конструктивну та змістовну співпрацю з новообраною Верховною Радою. Микола Азаров висловив надію, що з парламентаріями, зокрема від опозиційних сил, вдасться знайти компроміс у принципових питаннях порядку денного розвитку нашої держави.

Не пізніше 1 січня

В умовах невизначеності зовнішніх ринків та дискримінаційних цін на газ прийнятий державний бюджет на 2013 рік є єдино можливим і реалістичним кошторисом. «Він передбачає продовження економічного розвитку і підвищення соціальних виплат. Сьогодні в світі таку політику можуть собі дозволити лише окремі держави. Тому збереження і зміцнення позитивних тенденцій розвитку економіки, яких ми досягли в попередніх роках, — є основним завданням цього бюджету», — заявив глава уряду. Втім, за його словами, виконати бюджет буде нелегко. Адже наступного року уряд мусить повернути близько 9 млрд доларів за зовнішніми боргами, дві третини з яких є зобов’язаннями за кредитами Міжнародного валютного фонду 2008—2009 років, підкреслив глава уряду.

Водночас Микола Азаров зауважив, що на порядку денному — ухвалення місцевих бюджетів. «У 2013 рік держава повинна увійти із збалансованими публічними фінансами. Інакше просто неможливо забезпечити ритмічні виплати в бюджетній сфері з перших днів нового року. Тому наголошую на особливій відповідальності в цей період Міністерства фінансів та органів місцевої влади. Вони зобов’язані практичними діями підтримати концепцію державного бюджету: надійно забезпечити ресурсами і завдання розвитку, і соціальні виплати. А також  задіяти абсолютно всі можливі механізми сприяння реальному сектору економіки», — заявив Прем’єр.

За його словами, бюджетні трансферти всім територіальним бюджетам розраховуються за однаковим принципом, єдиною формулою, що враховує власні доходи місцевих бюджетів та реальний обсяг повноважень, які повинна забезпечити місцева влада. «Держава свої зобов’язання виконає обов’язково. Місцевій владі я хочу тільки одне сказати: працюйте над тим, щоб максимально використати місцеві резерви, стимулювати розвиток. Адже саме місцева влада найближче стоїть до людей, до бізнесу, особливо малого і середнього бізнесу», — наголосив Микола Азаров, зауваживши, що не треба перекладати всю відповідальність на уряд.

У цьому контексті Прем’єр нагадав, що вже кілька років практикується система стимулів для нарощування доходів місцевих бюджетів. «І той, хто хоче і вміє працювати, отримує на місцях відчутний фінансовий результат. Наприклад, торік 17 адміністративно-територіальних одиниць перевиконали надходження загальнодержавного платежу (податку на прибуток і акцизного збору), і ми їм залишили в розпорядженні додатково 1 млрд 37 млн грн. А хтось замість того, щоб брати це за приклад, навпаки, скаржиться і звинувачує центральну владу. Ні, шановні, не так треба виправдовувати довіру людей, які вас обрали», — сказав Прем’єр.

Продовжуючи тему держбюджету, він заявив, що міністерства і відомства повинні оперативно подати на затвердження уряду нормативні документи, потрібні для реалізації норм бюджетного закону. Координатором цієї роботи та відповідальним за підготовку визначальних нормативних актів є Міністерство фінансів. «Усі нормативні документи повинні бути готові для затвердження до 1 січня. Тоді буде і чим зарплату платити, і з чого оплачувати прибирання автошляхів і вулиць», — підкреслив Микола Азаров.

Коштів для подолання наслідків снігопадів і морозів у держави достатньо. Фото з сайту skalpe.livejournal.com

Без популізму  та галасу

Великі надії уряд покладає на плідне співробітництво з новою Верховною Радою, яка, за словами Прем’єра, продемонструвала, що може приймати змістовні та конструктивні рішення. «Я офіційно запросив опозицію до переговорів. Переговорів із принципових питань порядку денного розвитку країни у дуже непростих умовах. Я запропонував неупереджено, конструктивно, враховуючи виключно національні інтереси, проаналізувати питання поліпшення умов нашого членства у Світовій організації торгівлі, ставлення до Митного союзу, співпраці з Міжнародним валютним фондом. І знайти компроміси у цих питаннях. З однією умовою: компроміси в інтересах України. Без популізму і галасу», — окреслив свою позицію Микола Азаров.

Спільними зусиллями слід також завершити реформування судової системи, виборчого законодавства, забезпечити виконання погодженого з Євросоюзом порядку денного асоціації — з метою підписання Угоди про асоціацію, включаючи всеохоплюючу зону вільної торгівлі.

Зима щойно почалась

Окрему увагу Микола Азаров приділив складним погодним умовам, що створили значні проблеми для транспортної та енергетичної галузі, а головне — для наших громадян, чиї помешкання залишилися без електропостачання. Прем’єр наголосив на необхідності координації дій між енергетичними компаніями і місцевими адміністраціями. Останнім, зокрема, потрібно забезпечити доступ ремонтних бригад до місць поривів електромереж.

Крім того, Прем’єр дав завдання профільним міністерствам, відомствам та місцевій владі протягом тижня ще раз перевірити готовність усіх служб і систем: від ремкомплектів до наявності сезонних ліків у аптечних мережах, від справності техніки до готовності пунктів обігріву та харчування, як проводиться профілактична робота з безпритульними, а також з людьми похилого віку.

Микола Азаров заявив, що коштів для подолання наслідків снігопадів і морозів у держави достатньо. 

ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСIДАННI УРЯДУ

♦ Про внесення змін до Закону України «Про порядок проведення реформування системи охорони здоров’я у Вінницькій, Дніпропетровській, Донецькій областях та місті Києві» щодо стимулювання залучення інвестицій у сферу охорони здоров’я (проект Закону);

♦ Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо питної води та питного водопостачання (проект Закону);

♦ Про внесення зміни до пункту 4 Порядку та умов надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій (постанова Кабінету Міністрів).

УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ

 

Про призначення М. Азарова  Прем’єр-міністром України

Призначити АЗАРОВА Миколу Яновича Прем’єр-міністром України. 

Президент України В. ЯНУКОВИЧ

м. Київ
13 грудня 2012 року
№ 696/2012