АКТУАЛЬНА ТЕМА

А також не заперечує проти того, щоб видавати випускникам вишів по два дипломи

Українським студентам у березні цього року підвищать стипендії,  повідомив на прес-конференції міністр освіти і науки, молоді та спорту Дмитро Табачник. Серед пріоритетів освітньої політики у 2013 році він назвав затвердження нових державних стандартів вищої освіти, запевнивши, що  2013 року правила вступу до вищих навчальних закладів залишаться такими ж, як і в попередньому році.

Наскільки тугішими стануть студентські гаманці? Фото Володимира ЗАЇКИ

До кінця реєстрації лишився тиждень

«Вступаючи до вишів, абітурієнти будуть подавати сертифікати ЗНО,  також враховуватиметься середній бал атестата про повну середню освіту та бал вищого навчального закладу, коли йдеться про творчі виші та університети з фізичної підготовки»,  — зазначив  керівник Міносвіти.

Реєстрація на незалежне оцінювання триватиме до 5 березня, а до 19 березня можна буде поміняти предмет або внести інші зміни. Останній дзвоник для школярів, які навчаються п’ять днів на тиждень, відбудеться 24 травня, а для тих, хто відвідує шестиденку, — 25 травня. Перехідні іспити з 4 до 5 класу триватимуть з 13 по 21 травня. Школярі повинні будуть продемонструвати свої знання з математики, української мови та скласти читання. Випускники 9 класу складатимуть іспити в період з 28 травня по 11 червня: чотири обов’язкових (українська мова, географія, математика та біологія) і один на вибір школи (як правило, іноземна мова). Іспити для випускників 11 класу пройдуть з 27 по 31 травня.

За прогнозами, цього року участь у незалежному тестуванні візьмуть від 311 до 312 тисяч чоловік. «Для участі в ЗНО на сьогоднішній день зареєструвалися 207 000 школярів»,  — повідомив міністр. — Традиційно найбільша кількість бажаючих зареєструвалася для складання тестів з математики, історії України та української мови.

Цього року продовжить роботу електронна система вступу в виші, яка унеможливлює будь-які маніпуляції з боку навчальних закладів. «До введення такої системи хтось зараховував студентів на два фахи одночасно, хтось оформлював так само одночасно одну людину на два контракти. Тепер робити подібне вже неможливо», — вважає  посадовець. Крім того, цього року абітурієнти, які після 9-го класу вступають у коледжі, також зможуть подавати документи в електронному вигляді.

Як не допустити повернення «ректорських списків»?

Коментуючи законопроекти «Про вищу освіту», які подані на розгляд парламенту, Дмитро Табачник підтримав версію документа, яку запропонували народні депутати Григорій Калетнік, Сергій Ківалов та Микола Сорока: «В одному із законопроектів залишається базове при вступі до вищих навчальних закладів зовнішнє незалежне оцінювання, певний бал буде мати, як і сьогодні, атестат, який підсумовує 11 років праці або неробства в середній школі, і, звичайно, планується, як і у всьому світі, враховувати бал вищого навчального закладу, який сьогодні є, наприклад, у творчих закладах».

Водночас багато експертів у галузі освіти та представники студентських організацій обстоюють необхідність ухвали або законопроекту, розробленого робочою групою під керівництвом академіка Михайла Згуровського, або документа, який зареєструвала об’єднана опозиція. На думку громадськості, саме ці два законопроекти здатні забезпечити автономію вишам, поліпшити управління й гарантувати рівний доступ до вищої освіти. В той час як ухвала документа, розробленого Григорієм Калетніком, Сергієм Ківаловим та Миколою Сорокою, уможливлює повернення корупції й «ректорських списків» у вишах.

Крім того, Міносвіти не заперечує проти експерименту, що дасть можливість українським вишам видавати своїм випускникам по два дипломи — державного зразка і свого власного. Як відомо, Прем’єр-міністр України Микола Азаров нещодавно заявив, що слід припинити видачу вишами країни єдиних дипломів державного зразка, оскільки «виші дуже різні». За словами Прем’єра, кожен навчальний заклад повинен видавати свої дипломи і відповідати за їхню якість. На думку міністра освіти, це також дасть можливість провести соціологічне дослідження, яким дипломам будуть віддавати перевагу випускники того чи іншого вищого навчального закладу. Втім, якщо експеримент і відбудеться, то не цього року, оскільки замовлення на дипломи державного зразка вже розміщене.

Відповідаючи на запитання журналістів щодо підвищення стипендій для тих, хто вже навчається у вишах, міністр пообіцяв, що це питання вирішиться найближчим часом. «Ми внесли проект постанови до Кабінету Міністрів, гадаю, вона найближчим часом буде ухвалена, стипендія буде справді підвищена. Крім того, збільшаться розміри іменних стипендій. Імовірно, що до березневих свят це питання вже буде ро?з?в’язане», — сказав  Дмитро Табачник, проте не зміг відповісти, на скільки саме підвищаться стипендії.