ПРАВОПОРЯДОК

Тему своєї розмови з журналістами — про розслідування деяких кримінальних справ останніх місяців, фігурантами яких є близькі родичі депутатів і високопосадовців, —  міністр внутрішніх справ Анатолій Могильов назвав не просто актуальною, а й відчутно болісною для суспільства. Адже йдеться про тих, хто вважає себе вищим за закон. Це наше лихо, коли людина в силу свого соціального чи майнового становища переконана, що має право на протиправні діяння, наголосив міністр і запевнив, що кожен громадянин незалежно від статусу в разі порушення закону буде нести відповідальність.

Для прикладу Анатолій Могильов послався на так звану «справу Ландіка», котрий далеко неджентльменським чином повівся з молодою дівчиною в одному з луганських ресторанів. Так уже вийшло, що відео із записом «культурного» відпочинку представника однієї з відомих на Луганщині родин (до речі, депутата міської ради) потрапило в Інтернет. Прокуратура області 7 липня порушила проти нього кримінальну справу за ст. 296 КК України (хуліганство). Через те, що Ландік зник з поля зору правоохоронців, його було оголошено в розшук.

Невдовзі «блудного» депутата знайшли на території Росії, і українська сторона зажадала його видачі. Днями після відповідних процедур його привезли до Харкова, звідки етапом доставили в Луганський слідчий ізолятор. Незважаючи на неодноразові спроби врятувати мажора від відповідальності, минулого понеділка згідно з рішенням суду його заарештували до завершення слідства і пред’явили обвинувачення, повідомив Анатолій Могильов. І хоч Ландік від дачі свідчень відмовляється і своєї вини не визнає, міністр висловив переконання, що справу буде обов’язково доведено до справедливого кінця.

Очільник МВС також розповів про затримання двох молодиків, які зчинили стрілянину в місті Калуш на Івано-Франківщині. Причому, як кажуть, на рівному місці. 18 вересня надвечір на одній з вулиць міста виник конфлікт між водіями двох автомобілів. Нічого серйозного не трапилося, але останні почали з’ясовувати, хто з них більше порушив правила руху. Розповідають, ніби один з них комусь зателефонував з мобільного і невдовзі на місце пригоди під’їхали двоє чоловіків і почали стріляти з газової і травматичної зброї. Внаслідок цього інший з водіїв отримав кілька поранень пластиковими кулями і навіть потрапив до лікарні. Цей випадок набув широкого розголосу в області, оскільки одним зі стрільців виявився син народного депутата Личука. Міліція затримала обох самодіяльних месників, яких за рішенням суду було арештовано і зараз ведеться слідство.

Користуючись нагодою, журналісти поцікавилися й долею розслідування дорожньо-транспортної пригоди за участю народного депутата України Андрія Шкіля, яка трапилася пізно вночі на одній з київських вулиць ще у травні. Тоді автомобіль, за кермом якого перебував колишній радикал, а тепер респектабельний парламентарій, вилетів на зустрічну смугу і протаранив мікроавтобус. Пізніше стало відомо, що Шкіль в той момент був нетверезим. Добре, що хоч ніхто тоді серйозно не постраждав.

 Через чотири місяці Голосіївський суд визнав нардепа винним у скоєнні аварії. Проте справу закрили без будь-яких наслідків — через те, що минули всі строки, коли порушника правил дорожнього руху можна було притягнути до відповідальності, зазначив Анатолій Могильов. Міліція в цьому випадку безсила, зауважив міністр, хоч і визнав, що «…чогось занадто довго справу передавали в суд».