Грудневий Київ 2013 року, безперечно, запам’ятається учасникам засідання як момент вибору. Адже унікальною рисою ОБСЄ є зв’язок між офіційними  інституціями і  громадянським суспільством. І зовнішньополітична еліта мала унікальну нагоду в українській столиці довести, наскільки це важливо. Тож не дивно, що багато учасників високої зустрічі, окрім основної програми, провели  додаткові перемовини з представниками української влади й опозиції, відвідали Євромайдан та інші «гарячі точки» нашої столиці.

Загалом у засіданні 5—6 грудня беруть участь делегації 57 держав-учасниць, 11 держав-партнерів, керівники інституцій ОБСЄ, представники ООН, Ради Європи, НАТО, СНД та інших. Серед питань порядку денного — обговорення принципів верховенства права і забезпечення основних прав та свобод людини, утвердження толерантності і недискримінації, захист прав журналістів.

У засіданні беруть участь делегації 57 держав-учасниць і 11 держав-партнерів. Фото Oлега МAРКЕВИЧA

Свобода вибору чи приреченість вибирати

Плідної дискусії та  результативної роботи побажав учасникам ювілейного  міністерського засідання Організації з безпеки та співробітництва в Європі у своєму вітанні, зачитаному  Прем’єр-міністром України Миколою Азаровим, Президент України Віктор Янукович. А від себе й уряду Микола Азаров  зазначив, що тимчасова пауза, яку взяла українська влада перед підписанням Угоди про асоціацію з ЄС, обумовлена виключно економічними труднощами.

Було прийнято рішення: спершу відновити зростання економіки. «Це рішення було вимушене, складне і призвело до акцій протесту. Однак це нормальне явище для демократій, що розвиваються», — наголосив керівник українського уряду. Він зазначив, що практично в усіх галузях  життєдіяльності України  реалізуються реформи, спрямовані на  досягнення  європейських цінностей.

Водночас він закликав розглядати всі питання за столом переговорів. Зокрема наголосив, що питання здобуття влади в державі має вирішуватися виключно на демократичних виборах.

«Ми виступаємо за те, щоб питання влади вирішувалося виключно на виборах. Ми розуміємо тих, хто протестує, і готові до діалогу. Але чітко говоримо: є процедура демократичних виборів, тому на виборах запитаймо думку людей, і як люди вирішать, так і буде», — наголосив Прем’єр.

Водночас, на думку глави уряду, частина протестувальників має екстремістські настрої, і такі сили захоплюють адмінбудівлі та блокують роботу органів державної влади. «Ви порушуєте закон, це не європейський шлях розвитку. Ми закликаємо вас усі суперечливі питання вирішувати шляхом діалогу», — звернувся до мітингувальників Прем’єр-міністр.

«Ми зауважуємо тим, хто цим займається: вони порушують закон і це не європейський шлях розвитку», — наголошує  Микола Азаров. Блокування роботи уряду і парламенту стає на заваді розробленню й ухваленню  проектів, які були погоджені з ЄС в рамках продовження роботи щодо укладання Угоди про асоціацію між Україною і ЄС.

Про це Прем’єр-міністр України наголосив під час зустрічі з міністрами закордонних справ Республіки Польща Радославом Сікорським та Королівства Швеція Карлом Більдтом у рамках 20-го засідання Ради міністрів ОБСЄ.

«Блокування роботи уряду і парламенту уже фактично стає на заваді розробці й ухваленню законодавства, яке ми визначили в нашому плані дій, що погоджений з ЄС. Це реально стає на заваді євроінтеграції України», — сказав Микола Азаров.

Прем’єр-міністр укотре наголосив, що проведення тристоронніх консультацій у форматі Україна — Росія — Євросоюз сприятиме якнайшвидшому підписанню Угоди про асоціацію.

Під час двосторонніх зустрічей Микола Азаров також наголошував,  що блокування роботи та силове захоплення адміністративних будівель стає на заваді розв’язанню поточних проблем життєдіяльності країни та може призвести до проблем з реалізацією соціальних виплат.

 «Я категорично проти застосування сили. Я готовий проявляти максимальну витримку. Але кожен день у цій надзвичайно складній ситуації ми маємо знаходити рішення, і безвідповідальні політикани не повинні нам заважати у цьому», — заявив глава уряду.

Немає другого Дніпра

Про досвід, набутий Україною «за кермом» ОБСЄ, говорив у своїй промові міністр закордонних справ України Леонід Кожара. Він зазначив, що проведення міністерського засідання у Міжнародному виставковому центрі, розміщеному неподалік від головної української річки — Дніпра, символічне. Адже як Дніпро має визначальне значення в українській історії, так і здатність будувати мости й пороми між державами є визначальною рисою Організації з безпеки та співробітництва в Європі, головувати в якій наша держава має честь  до 1 січня наступного року.

Упродовж 11 місяців головування в ОБСЄ Україні вдалося посилити роль цієї організації, заявив чинний Голова ОБСЄ Леонід Кожара.

«У 2013 році нам вдалося здійснити цілий ряд спільних дій, кожна з яких була кроком на шляху до більшого єднання ОБСЄ, а також зміцнення важливості організації», — зазначив він.

За його словами, розпочавши головування в ОБСЄ, Україна прагнула «вибудувати міст між різними державами, котрі входять до складу організації».

Леонід Кожара також зазначив, що Україні вдалося посилили вплив ОБСЄ на вирішення питань глобальної безпеки, зокрема боротьби з кіберзлочинністю, розповсюдженням зброї, а також на питання енергетичної безпеки. Цього року було зміцнено внесок ОБСЄ у глобальні зусилля щодо боротьби та протидії транснаціональним загрозам, додав він.

Крім того, за словами міністра, є  досягнення в боротьбі з «чумою» сьогодення — торгівлею людьми. «Ухваливши план дій ОБСЄ щодо торгівлі людьми, ми посилимо ефективність і дієвість боротьби проти цього на території ОБСЄ», — наголосив глава українського МЗС. Здійснено також роботу щодо врегулювання міжнародних конфліктів.

У ході міністерського засідання Леонід Кожара як чинний Голова ОБСЄ також закликав країни-учасниці і надалі спрямовувати більше зусиль для посилення дієвості й ефективності ОБСЄ.

У рамках Міністерського засідання ОБСЄ відбулася і зустріч міністра закордонних справ України, чинного Голови ОБСЄ Леоніда Кожари з помічником Державного секретаря США з питань Європи та Євразії Вікторією Нуланд.

Під час зустрічі сторони обговорили шляхи подальшого розвитку двосторонніх відносин між Києвом і Вашингтоном. Окрему увагу було приділено реалізації пріоритетів головування України в ОБСЄ, а також внутрішньополітичній ситуації в нашій державі.

Наводити мости і долати конфлікти

У свою чергу нещодавно обраний Президент Парламентської асамблеї ОБСЄ Ранко Кривокапич зазначив, що перед початком пленарного засідання зустрічався з Головою Верховної Ради Володимиром Рибаком, а  члени його команди провели  зустрічі з представниками опозиції. Це лише посилило переконання, що розбудова демократії буває складним процесом. І в цьому процесі немає альтернативи, аніж діалог між урядом, опозицією та демократичними інституціями.

Зважаючи на українські реалії, він зауважив, що мирні протести — це важливий інструмент громадянського вираження. «Протести допомагають закладенню підвалин демократії в Україні і дають змогу людям мирно висловлювати свої думки», — заявив він. І додав, що глибоко впевнений:  масові  акції протесту, які відбуваються в Києві та інших містах України, сприятимуть розбудові в країні справжньої демократії. Україна пройде ці складні часи і буде розбудовуватися.

Президент Парламентської асамблеї ОБСЄ нагадав, що світ нині поліцентричний. Тож ОБСЄ може бути стабільним лише в плані цінностей. Водночас, на його думку,  мистецтво бути вільним — це  непросте завдання.  Класичні підходи не завжди спрацьовують, і доводиться робити поправку на сучасну ситуацію.

З 1 січня 2014 року головування в ОБСЄ перебирає на себе Швейцарія. Як зазначив на  першому пленарному засіданні її представник, існування ОБСЄ — це запорука нового перерозподілу між Сходом і Заходом.  А плани на 2014 рік —  створити безпечну громаду і переваги для всіх, продовжувати  будувати місточки між країнами і долати конфлікти. 

НОТА БЕНЕ

Бити журналістів неприпустимо

ОБСЄ закликає до  ретельного розслідування фактів побиття журналістів під час акцій  протесту в Києві  і  притягнення винних до відповідальності. На цьому наголосила під час брифінгу в рамках міністерського засідання представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуня Міятович.

«Велике занепокоєння в мене і моїх колег викликало те, що відбувалося в Києві з п’ятниці по понеділок. Ми сподіваємося, що  зі всіма побитими журналістами все гаразд», — зазначила вона і висловила сподівання, що буде проведе ретельне розслідування, а всі винуватці постануть перед судом.

У свою чергу заступник Держсекретаря США у справах Європи і Євразії Вікторія Нуланд наголосила: протягом  кількох днів  в Україні  було побито  десятки вільних журналістів, вони зазнали насильства, зокрема й від правоохоронців.

«Украй важливо, щоб усі, хто підтримує свободу, демократію, відкритість і прозорість, підтримали дотримання прав журналістів на просторах ОБСЄ», — зазначила вона.

Варто сказати, що серед тих, хто знімав перебіг подій на міністерській конференції, був і фотокореспондент агенції Рейтер Гліб Гаранич, який, перебуваючи в епіцентрі протестних подій, постраждав одним з перших.

ПРЯМА МОВА

Вікторія НУЛАНД,
заступник Держсекретаря США у справах Європи і Євразії:

— Усім сторонам  потрібно відмовитися від  насильства. Ті, хто порушив права людини, повинні зіткнутися з правосуддям. Основоположні права і свободи потрібно поважати, а журналісти  мають бути під захистом.  Ми закликаємо український уряд дослухатися  до голосу громадян, які хочуть жити  в умовах свободи і  благополуччя.