ПРОБЛЕМА

Стільниковий телефон може додати неприємностей власникам і правоохоронцям

ІМЕІ - унікальний серійний номер, "прошитий" у кожному телефоні GSM. Складається з 15 цифр, що означають у порядку черговості коди конкретної моделі телефону та країни-виробника, серійний номер і додатковий ідентифікатор, що вираховується за спеціальною формулою. Абревіатура ІМЕІ розшифровується як Міжнародний ідентифікатор мобільного обладнання. Його можна побачити на коробці телефону під штрих-кодом чи на корпусі під акумулятором або на екрані, набравши *#06#.

Ви можете уявити сучасний світ без мобільного зв'язку? Боюся, на це не здатні навіть люди зі стажем, згадуючи про колишні "безмобільні" часи як про минулу епоху. Бо й справді, якось дуже швидко мобілка з "крутої" забаганки нуворишів перетворилася на звичний і простий засіб комунікації для мільйонів людей. Причому те перетворення відбувалося такими темпами, що нині оператори цього виду зв'язку не можуть назвати ні точної кількості власників мобільних телефонів, ні всього модельного ряду цих пристроїв.

Та ми не збираємося досліджувати величезний ринок послуг мобільного зв'язку. Поговоримо про інше - про безпеку користування мобільними телефонами для тих же власників. Якихось медичних тонкощів цього питання торкатися не будемо - якщо вони і є, то це привід для окремої розмови. Турбує, так би мовити, кримінальний бік справи, оскільки розвиток мобільного зв'язку відчутно додав головного болю і громадянам, і правоохоронцям. Оперативна хроніка засвідчує досить тривожну тенденцію зростання злочинів, скоєних заради заволодіння "трубками".

Попит диктує пропозицію

А чого б їм не зростати, якщо цей товар "спеціалісти" запросто дістають з наших портфелів, сумок і сумочок та кишень (про інші методи дещо нижче). І потім - основоположний економічний постулат про попит, що диктує пропозицію, як ніде чітко спрацьовує в кримінальному середовищі. Тим паче, висока ліквідність мобілок на тіньовому ринку перевершила навіть дорогоцінні метали. Сьогодні їх без зайвих проблем можна продати де завгодно і кому завгодно. Приміром, дорогі пристрої приймають під заставу чи не всі ломбарди. Ще простіше реалізувати їх просто на вулиці - достатньо під'їхати до таких людних місць, як вокзали, ринки, станції метро, і вам обов'язково потрапить на очі вивіска "Скупка б/у телефонів". А ще, розповідають, мобільник можна задешево продати і, відповідно, купити в таксистів...

- Цього року з повідомленнями про викрадення мобільного телефону до органів внутрішніх справ звернулося близько десяти тисяч осіб, - розповідає заступник начальника відділу розкриття злочинів проти власності Департаменту карного розшуку МВС України підполковник міліції Сергій Литвинов. - Найбільше таких заяв реєструється в Донецькій, Дніпропетровській, Одеській областях, у столиці і в Криму. Переважають так звані кишенькові крадіжки в громадському транспорті, на ринках, в інших місцях масового скупчення людей, де мобілку можуть витягти як окремо, так і в комплекті з гаманцем чи косметичкою.

Часто злочинців до скоєння такої крадіжки провокують самі громадяни, зберігаючи свої телефони в зовнішніх кишенях, поверх інших речей у простих для доступу зловмисників сумках, а то й взагалі залишаючи їх без нагляду на столах в офісах чи аудиторіях. Вистачає й випадків, коли трубку нахабно відбирають силою або підступністю. Але й тут не обходиться без певного "сприяння" з боку постраждалих. Насамперед молоді і дітей, які необачно демонструють свої мобілки вартістю в 1000 і більше гривень у тому ж таки громадському транспорті чи голосно розмовляють по телефону на вулиці пізньої вечірньої пори. Аби відібрати його чи вирвати з рук у юного за віком абонента, особливо старатися не треба...

Статистика поки що не радує

- На цей час розшукано, або, точніше, знято з бази даних викрадених телефонів, 12,5% мобілок, - каже Сергій Литвинов. - Щоправда, до цієї бази вносяться не всі із заявлених пристроїв, бо деякі власники не можуть надати документи, які підтверджують, що особа користувалася ним законно. Насамперед це так званий ІМЕІ - ідентифікаційний код телефону.

Щиро кажучи, кількість знайдених телефонів незначна, з чим, до речі, погоджуються і правоохоронці. Невтішну статистику вони пояснюють складністю розкриття подібних злочинів. Одна річ, коли потерпілі вказують чіткі прикмети зловмисників, а сам розшук ведеться по гарячих слідах - тоді злочинців можуть затримати в радіусі кварталу від місця пригоди. І зовсім інша, коли заява про викрадений мобільник надходить через певний час. Іноді й через кілька діб. До того ж, потерпілий іноді навіть не пам'ятає, де і за яких обставин він його втратив...

Пошуки вкраденого телефону пов'язані з підготовкою багатьох обов'язкових документів: подань, дозволів, звернень до операторів мобільного зв'язку, нових подань уже на основі повідомлень від них... І все для того, аби встановити особу, яка користується ним у цей час. У принципі, міліція реагує на всі заяви про втрачені "мобілки". От тільки можливостей їх розшукати не так уже й багато. Зазвичай зловмисники викидають з "трубки" всю інформацію, а потім і sіm-карту, щоб продати її як "чисту". Якщо модель дорога, "мобіла" перепрошивається - тобто змінюється ІМЕІ-код, чим займаються деякі спритники зі спеціальним обладнанням.

Зарадити справі можна лише законодавчим шляхом, переконані правоохоронці. Відповідний законопроект, норми якого дають змогу блокувати не тільки викрадені, а й, приміром, контрабандні телефони, нині вже в роботі. Якщо цей документ з'явиться, тоді такі пристрої не будуть потрібні нікому. Технічно ця ідея не така вже й складна - варто лише "узаконити" повноваження і обов'язки міліції, Нацкомісії з питань регулювання зв'язку і операторів у цій сфері. Щось подібне практикується в інших країнах, де телефонні номери, скажімо, "прив'язують" до власника. Правоохоронці сподіваються, що нові законодавчі норми дадуть змогу суттєво підняти рівень протидії мобільній злочинності.

ІСТОРІЇ З ЖИТТЯ

В одному з райцентрів на Кіровоградщині молодого чоловіка, який повертався ввечері з роботи, наздогнала компанія молодиків. Як водиться, спочатку попросили пригостити сигаретами, після чого вже іншим тоном запропонували... віддати мобільний телефон і гроші. Спроба чоловіка втекти не вдалася - через кілька метрів він підсковзнувся і впав. Не даючи змоги підвестися, нападники, погрожуючи електрошокером, заходилися перевіряти його кишені. Знайшли мобілку, забрали і настійно порекомендували забути про цю пригоду. Як тільки зловмисники зникли, потерпілий негайно повідомив працівників райвідділу міліції. Завдяки оперативним діям правоохоронців одного з нападників затримали менш ніж за годину. Його спільників також довго не шукали - всі четверо проживали в одному будинку. Поки з'ясовувалися обставини події, до міліції звернувся ще один громадянин і повідомив про подібну історію, що трапилася днем раніше... За цими фактами порушено кримінальну справу.

На початку лютого столичні міліціонери затримали молодика, який відбирав мобільні телефони у школярів. Вештаючись біля шкіл, 28-річний чоловік відстежував, у кого з дітей дорожчий мобільник, потім підходив і розповідав, що нібито в його знайомого з цієї ж школи відібрали телефон. Мовляв, "саме ти схожий на того хулігана"... Пропонував показати телефон потерпілому. Нічого не підозрюючи, діти заходили до найближчого будинку, де добровільно віддавали свої мобільники "для перевірки". Злочинець залишав їх у під'їзді між поверхами і обіцяв скоро повернутися... Порушено кримінальну справу. Поки що доведено причетність зловмисника до 13 аналогічних випадків, але може бути, що ошуканих підлітків набагато більше. 

Окрім традиційних методів розкриття крадіжок мобільних телефонів правоохоронці використовують новітні технології, що дають змогу відразу ідентифікувати цей пристрій. Нещодавно до лінійного відділення міліції на вокзалі у Львові було доставлено чоловіка, який вживав спиртні напої в громадському місці. Поки оперативний черговий складав адміністративний протокол, його помічник електронною поштою зробив запит до відділу інформаційних технологій УМВС про параметри та марку мобільного телефону затриманого і майже відразу отримав відповідь: даний пристрій одним з райвідділів міліції розшукується з вересня минулого року як викрадений. За підозрою, що громадянин причетний до крадіжки, його затримали. Ведеться слідство.

МІЛІЦЕЙСЬКІ ПОРАДИ

Аби уникнути неприємностей, працівники міліції радять:

► за жодних обставин не давати свій телефон незнайомцям. Ваша довірливість може зіграти на руку зловмисникам, які часто звертаються з проханням терміново подзвонити і навіть пропонують за це кілька гривень, а отримавши телефон, тікають;

► не бажано діставати дорогу модель телефона в громадському транспорті, привертаючи тим самим увагу злочинців;

► уникайте розмов по телефону, йдучи малолюдною вулицею, між будинковими проходами чи віддаленими алеями парку, особливо у вечірній час;

► не носіть мобільний на шнурку на шиї, у сумках, що легко відкриваються, целофанових пакетах чи в зовнішніх кишенях верхнього одягу;

► не даруйте неповнолітнім дітям мобільний телефон - цим ви убезпечите їх від можливих насильницьких дій з боку зловмисників;

► не залишайте телефони без нагляду на прилавках, у незачинених кімнатах, аудиторіях, кабінетах, коридорах чи прихожих.

Якщо ж ви стали жертвою викрадачів, не баріться і негайно звертайтесь до міліції. Чим швидше буде подано заяву, тим успішніше спрацюють оперативники. Також терміново треба зв'язатися з вашим оператором стільникового зв'язку, аби вкрадену разом з телефоном sіm-карту заблокували і злочинець не міг скористатися коштами на вашому рахунку.