ЗАСІДАННЯ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ

Перед обличчям боргових європейських проблем  Україну може врятувати власноруч створений
«запас міцності»

 

На Стрітення у складі уряду відбулися важливі й приємні зміни. Святкового настрою Прем’єр-міністру Миколі Азарову додало визнання плідної роботи свого, тепер уже колишнього, першого заступника Андрія Клюєва. Призначення його на посаду секретаря Ради національної безпеки і оборони лише підтвердило прем’єрське переконання, що два роки роботи в уряді були дуже корисними і для країни, і для професійного зростання самого Андрія Петровича.

«Під його керівництвом розроблено вирішальні програми розвитку внутрішнього виробництва та імпортозаміщення, енергозбереження і енергоефективності», — розповів Микола Азаров.
 

Андрій Клюєв також очолював переговори про створення зон вільної торгівлі, зокрема з Європейським Союзом.

Варто пригадати й те, що Андрій Клюєв як перший віце-прем’єр завжди першим із урядовців опинявся в епіцентрі надзвичайних подій, оперативно і ефективно організовував ліквідацію наслідків аварій та допомогу постраждалим. 

Оскільки нині основні виклики й ризики для національної безпеки, на думку глави уряду, лежать саме в економічній площині, Андрієві Клюєву буде до снаги протистояти їм. «Отже, важко знайти більш підготовлену і відповідальну людину для посади Секретаря РНБО», — резюмував Прем’єр-міністр.

Не обійшлося в урядовій залі й без квітів. Підтримуючи добру традицію, Микола Азаров привітав новопризначеного віце-прем’єр-міністра — міністра охорони здоров’я Раїсу Богатирьову зі вступом на цю відповідальну державну посаду. Оскільки вона свого часу очолювала це міністерство, то добре знає проблеми галузі і зможе ефективно вирішувати завдання модернізації медичної галузі. Чого, власне, й вимагає від неї Президент Віктор Янукович.

«До речі, я сьогодні щасливий із того, що здійснилась моя мрія і в нашому уряді з’явилася чарівна жінка», — не зміг втриматися від компліменту Микола Азаров.

Микола Азаров не зміг утриматись від компліментів Раїсі Богатирьовій. Фото Олега МАРКЕВИЧА

Розвиток потребує кредитів

Останні події в Старому Світі засвідчують, що Європа в осяжній перспективі навряд чи оговтається від боргової кризи. Так само спостерігається гальмування на азійських ринках. Як констатував Прем’єр-міністр, ні фінансових ресурсів ззовні, ні сприятливої кон’юнктури для товарів традиційного українського експорту очікувати не доводиться. І ці негативні чинники починають потроху впливати на вітчизняну економіку. За таких умов нам потрібен своєрідний «запас міцності», який спиратиметься на конкурентні переваги України.

Мінекономрозвитку та Мінфін отримали доручення впродовж тижня підготувати й подати на розгляд уряду аналітичний звіт про роботу обробної промисловості, металургії, будівництва з початку року. Виявити об’єктивні причини певного відставання, визначитися із системою стимулів від держави — ось чого прагне глава уряду. До речі, без Національного банку тут також не обійтися, адже економіка зараз особливо потребує кредитної підтримки за оптимальними відсотковими ставками.

«Ми повинні зосередитися на реалізації великих інфраструктурних проектів, на будівництві зокрема доріг і транспортних розв’язок, на істотному збільшенні частки вітчизняних товарів на внутрішньому ринку, — закликав підлеглих Микола Азаров. — Сконцентрувати зусилля і ресурси країни треба й на аграрному виробництві, а також тих галузях економіки, де можна розпочати швидке нарощення обсягів виробництва конкурентоспроможних товарів».

До слова, відучора на кожному урядовому засіданні слухатимуть звіти міністерств і відомств про виконання програми розвитку вітчизняного виробництва та імпортозаміщення.

Це особливо актуально, бо нова хвиля світової економічної кризи вже перестає бути маревом. Принісши багато корисного, глобалізація економіки стала водночас однією з її передумов, зазначив Микола Азаров. Нещодавній форум у Давосі лише підтверджує цю думку.

До уряду ближче, ніж  до райцентру?

На таку думку Прем’єра наштовхнуло спілкування з користувачами соціальної мережі Фейсбук. З якими лише проханнями не звертаються люди! Але такого, щоб молода мати з Чернівецької області просила у глави уряду посприяти із забезпеченням… дровами для обігріву хати, де батьки рятують хвору дитину, ще не було.

«Мороз, замети, нікому до людей немає діла, — обурювався Микола Азаров. — Так ось, ці люди навіть не зверталися до районної адміністрації, до органів соціального захисту, тому що в селі загальна думка: звертайся — не звертайся, допомоги не дочекаєшся».

Чому обласна і районна адміністрації сиділи склавши руки? Лише після дзвінка з Києва і дрова завезли, і лікаря дитині доправили, і родину взяли на облік як соціально не захищену. ХХІ століття, центр Європи… Завдяки Інтернету люди достукалися до глави уряду, а до місцевої влади навіть не мають бажання.

«Мені дуже гірко, я просто шокований, — Микола Азаров ледве стримував гнів. — Очевидно, у нас назріла дуже вимоглива розмова про те, як держава дбає про своїх громадян, особливо соціально вразливих. Вони теж мають право на гідне життя і повагу. Їм також треба дати можливість подолати складні обставини».

Тож глава уряду поставив вимогу прискіпливо й критично проаналізувати роботу системи соціального захисту, наскільки адресно і безперебійно надходить державна допомога на місця. Одне з наступних засідань Кабінету Міністрів буде присвячено саме цій проблематиці, пообіцяв Микола Азаров.

ДОСЬЄ «УК»

Раїса Василівна БОГАТИРЬОВА. Народилася 6 січня 1953 року в місті Бакал Челябінської області. В 1977 році закінчила Харківський медичний інститут. До 1990 року працювала акушером-гінекологом у лікарнях Донецької області. В 1996 році закінчила Київський національний університет імені Тараса Шевченка за спеціальністю «правознавство». Доктор медичних наук, професор.

Протягом 1990—1994 років — народний депутат України. З 1994 по 1999 рік обіймала посади заступника та першого заступника міністра охорони здоров’я. З січня 1999-го по січень 2000-го  — міністр охорони здоров’я. З червня 2000-го по листопад 2007-го — народний депутат України.  

24 грудня 2007-го указом Президента призначена на посаду Секретаря Ради національної безпеки і оборони. 14 лютого 2012 року указом Президента призначена на посаду віце-прем’єр-міністра — міністра охорони здоров’я. 

ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСIДАННI УРЯДУ

♦ Про документи України, що посвідчують особу, підтверджують громадянство України, дають право на виїзд з України та в’їзд в Україну (проект Закону);

♦ Про затвердження Порядку та умов надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на фінансування заходів соціально-економічної компенсації ризику населення, яке проживає на території зони спостереження (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Про затвердження Порядку використання у 2012 році коштів, передбачених у державному бюджеті для створення та впровадження системи екстреної допомоги населенню за єдиним телефонним номером 112 (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Про схвалення Концепції Загальнодержавної цільової науково-технічної космічної програми на 2013—2017 роки (розпорядження уряду);

♦ Про схвалення Концепції Державної соціальної програми протидії торгівлі людьми на період до 2015 року (розпорядження уряду).