ПОЗИЦІЯ

Вітчизняна ГТС після реконструкції пропускатиме до Європи  значно більше природного газу

«Ми переконуємо керівництво Росії та Європейського Союзу, що немає надійнішого постачальника газу, ніж наша газотранспортна система, яка здатна після незначної реконструкції та модернізації постачати до Європи понад 200 млрд кубометрів газу», — на цьому наголосив Прем’єр-міністр Микола Азаров в ефірі Першого Національного.

Він переконаний, що набагато вигідніше й дешевше модернізувати українську ГТС, ніж витрачати понад 20 млрд євро на створення «Південного потоку». Після реконструкції наша ГТС надійно закриватиме потреби Європи у газі. Крім того, глава уряду висловив сподівання, що Україні вдасться переконати керівництво Росії відмовитися від будівництва «Південного потоку» після того, як наша співпраця з північним сусідом набуде повномасштабного обсягу. При цьому він підкреслив, що навіть після будівництва «Південного потоку» Росія транспортуватиме через Україну не менше ніж 100 млрд кубометрів блакитного палива.

Говорячи про газові угоди з Росією, Микола Азаров заявив, що їх з часом буде переглянуто. «Україна не матиме цей контракт вічно. Настане момент, коли ми його розірвемо, тому краще рано чи пізно домовитись про нормальні складові нового контракту», — наголосив глава уряду.

Крім того, він підкреслив, що зараз Україна отримує газ дорожче, ніж, наприклад, Словаччина, а тому домагатиметься перегляду газових угод. «Ми ніяких поступок не просимо. Ми говорили про рівноправний підхід у газовій сфері, який має бути поширено на всі європейські країни і, зокрема, на Україну», — заявив Прем’єр-міністр, коментуючи зустріч зі своїм російським колегою Володимиром Путіним.

Водночас Микола Азаров зазначив, що було домовлено створити українсько-російську групу з енергетичних питань, яка, зокрема, займатиметься проблематикою чинних газових угод.

Також Прем’єр-міністр порушив тему роботи податкової та митної служб. За його словами, їх буде реформовано до осені. «Президент налаштований дуже рішуче і, так би мовити, він і мене підштовхує у напрямку щодо реформування податкової та митної служби. Тобто тих фіскальних органів, на які зараз надходить багато скарг. Я думаю, ми з цим завданням впораємося, і найближчим часом, до осені, серйозні рішення щодо реформування цих служб буде прийнято», — цитує слова Миколи Азарова департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

Він підкреслив, що ДПС та Держмитслужба повинні навчитися працювати на принципах партнерства з бізнесом, а не займатися виключно фіскальними заходами. За його словами, це головна ідея і завдання, над яким зараз працює уряд.