ЗЕМЛЯКИ

Посол України в Росії Володимир Єльченко вважає, що російська влада повинна серйозно поставитися до проблеми відсутності в РФ українських шкіл і дитячих садків, зокрема у Москві, де проживає понад чверть мільйона українців, передає УНІАН.

Дипломат зазначив, що ті діти, які хочуть знати рідну мову, вивчають українську в гуртках і недільних школах, котрі функціонують за ініціативи громадських об`єднань. "Але цього не достатньо, - наголосив Володимир Єльченко. - Думаю, що така ситуація потребує набагато більшої уваги і участі офіційної російської влади".

Водночас посол повідомив, що на сьогодні для забезпечення культурних потреб української діаспори в Росії діють такі установи, як Національний культурний центр України в Москві, Український культурний центр в Сургуті, Лабораторія української культури в Лазаревському районі міста Сочі.

За словами посла, літературні потреби українців у Росії задовольняє єдина державна установа культури "Бібліотека української літератури у Москві", бібліотечний фонд якої постійно оновлюється за рахунок надходжень з України і становить 50 тисяч примірників. Володимир Єльченко повідомив, що наразі ця бібліотека працює у штатному режимі.