Унікальний музей історії хліборобства у Тальному на Черкащині було створено у 1985 році з ініціативи його нинішнього директора - етнолога, археолога, краєзнавця, письменника Вадима Мицика. Ще не так давно оригінальний заклад розміщувався в колишньому палаці графа Шувалова. Оскільки палац увійшов до туристичного маршруту "Золота підкова Черкащини" і мав ремонтуватися, музей звідти "попросили". Але через слабке фінансування ремонтні роботи, які обіцяли завершити за два роки, тривають і досі. Точніше, вони надовго заморожені. А тим часом музейники вже не один рік тісняться у частині старого приміщення районної друкарні, на задньому дворі. І чекають обіцяного колись нового приміщення.

Кілька слів про експонати, яких силами директора та інших ентузіастів краєзнавчої роботи тут зібрано понад три тисячі. Експонати без перебільшення дивовижні. Серед них - крем'яний серп у роговій оправі та зернотерка, яким по 6 тисяч років, стародавні зразки зерна, предмети, що належали скіфам-орачам і ранньослов'янським землеробам, інші пам'ятки хліборобської цивілізації, що передувала єгипетській державі фараонів. Археологи також дослідили в околицях міста 11 доісторичних курганів.

- Життєпис краю, - пояснює Вадим Федорович, - зібрана колекція розкриває через історію хліба. Першими його почали вирощувати трипільці. У Тальнівському районі виявлені два найбільші протоміста цієї культури - Майданецьке і Тальянки. Звідти й експонати. Колись завдяки співпраці з науковцями Америки, Австралії, Європи музей приніс Черкащині міжнародне туристичне визнання. І міг би й дотепер вражати світ унікальними експонатами╔

Але більшість із них сьогодні звалена в купу, роки та незадовільні умови зберігання псують те, що могло б бути ще одним великим дивом нашого багатого на історію краю. Директору ж разом з науковими працівниками лишається тільки охороняти зібрання, провітрювати старовинний одяг та інші унікальні речі, яким просто немає ціни. І чекати кращих часів.

Коли ж вони настануть? Я поцікавився цим у голови Тальнівської райдержадміністрації Леоніда Єгорова.

- Ситуацію з музеєм хліба знаю, - сказав він. - Недавно з'явилася надія, що в нього таки буде своє приміщення. Вирішили передати під цей заклад Будинок культури колишнього цукрового заводу. Однак споруда потребує значного ремонту. Зараз шукаємо для цього фінансові можливості.

- Та там лишилися самі стіни, - прокоментував новину Вадим Федорович. - Щоб розмістити там експозицію, потрібні великі гроші.

Чи віднайдуть їх у Тальному? Кажуть, у районі сьогодні на обліку 13 мільйонерів. Може б, вони перейнялися потребами унікального музею?