СКАРБИ

Його збірка налічує понад три тисячі експонатів

У далекому 1993-му річна інфляція в нашій державі зашкалювала. Люди місяцями не отримували заробітної плати. Але тодішній представник Президента України у Волинській області Борис Клімчук вважав, що підтримка культури саме в такий важкий час покаже: «Українська держава постала, будується і рано чи пізно таки знайде своє гідне місце у сім’ї європейських народів». Тож кошти на достойну експозиційну площу для сотень зібраних у попередні роки сакральних шедеврів знайшлися.

Фігурка янгола з церкви села Пулемець Шацького району. Фото автора

Тепер збірка музею налічує понад три тисячі експонатів. Значна частина їх з’явилася завдяки рятувальним експедиціям, організованим основоположником української мистецтвознавчої науки Павлом Жовтовським. У 1980–1985 роках він працював науковим консультантом експедицій Волинського краєзнавчого музею з виявлення, обліку і збору цінних історичних і мистецьких пам’яток. Тоді від нищення і розкрадання в державному Музейному фонді було врятовано понад тисячу предметів українського сакрального мистецтва XVI–XIX століть.

Холмська чудотворна ікона Богородиці. Фото автора

Богородиця Римська. ХVІІІ ст., (с. Сокіл Рожищенського району). Фото автора

— Найцінніші з них нині представляють лучанам та гостям краю, науковцям самобутню регіональну волинську школу іконопису, — розповіла заступник директора Волинського краєзнавчого музею кандидат історичних наук Євгенія Ковальчук, яка свого часу теж брала участь у цій роботі. — Нині у восьми залах — понад сотня пам’яток іконопису, предмети церковної декоративної різьби, металопластики, які представляють різноманітність стилів і творчих манер професійних і народних майстрів, діяльність іконописних осередків Волині, характеризують розвиток волинського малярства XVI—XVIII ст. У музеї також експонуються твори  видатного українського іконописця Йова Кондзелевича, який свого часу був ченцем Білостоцького монастиря і творив тут…

Йов Кондзелевич. Святий Георгій. Середина ХVІІІ ст., (с. Окорськ Локачинського району. Фото автора

Нині невеличкий колектив, який з моменту утворення очолює заслужений працівник культури Тетяна Єлісеєва, став одним із найавторитетніших українських осередків пошукової і наукової роботи в царині сакрального мистецтва. Тут також постійно проходять тематичні вечори, презентації, зустрічі, концерти камерної музики та духовного співу. Активними стали і обміни виставками з іншими авторитетними музейними закладами, дослідницька робота з колекціонерами, любителями старовини. Під час однієї з них, наприклад, волиняни змогли побачити корону Данила Галицького. Після копіткої дослідницької роботи, в якій було задіяно понад тисяча людей і численні архіви, в тому числі й Ватикану, її відтворив у благородному металі та коштовних каменях меценат і засновник ордену імені цього великого князя Ігор Жук.

Аби повернути чудотворній іконі Холмської Богоматері ХІ ст. первісний вигляд, реставратор, Анатолій Квасюк, працював п’ятнадцять років. Фото автора

Напередодні свого ювілею, до речі, невеликий колектив отримав від місцевої влади чи не найжаданіший подарунок — під розгортання реставраційної дільниці йому передано колишній двоповерховий компартійний готель. Нині про незгоди 1993-го не згадує вже практично ніхто. А музей, у якому щодня з відвідувачами говорять про минуле і сьогодення, врятовані сакральні скарби, залишився. Як і вічні цінності, що пропагуються в ньому.