Кажуть, коли гримлять гармати, — музи мовчать. Учасники муніципального Галицького камерного оркестру з Тернополя вважають інакше. Для них зброя — саме музика. Вона здатна об’єднувати людей, підтримувати моральний дух народу, вселяти надію на перемогу. Тож вирішили свій ХХІІІ концертний сезон відкрити програмою «Музика проти війни».

«Насамперед шукайте сили в собі» — з таким гаслом звернулися до глядачів оркестранти. Бо коли Україна в небезпеці, громадянський обов’язок кожного з нас — мобілізувати власні потуги на захист рідної землі, на допомогу тим, хто захищає східні кордони нашої держави. Тож музиканти вирішили організувати доброчинний концерт, а кошти витратити на потреби бійців.

Героїчної музики в скрутні часи для свого народу видатні композитори написали чимало. Муніципальний Галицький камерний оркестр, за словами його художнього керівника і диригента заслуженого артиста України Василя Феленчака, взявся донести до слухача твори, які в різних країнах Європи вважають символами боротьби за свободу і незалежність, бо вони сприяють підняттю духу людей, об’єднують їхні серця у боротьбі за державу.

Програму відкрили пронизливою «Мелодією» Мирослава Скорика. Під її звуки ведучі концерту Олена Лайко та заслужений журналіст України Михайло Зубик читали молитву за Україну та вірші Ліни Костенко. Патріотизму додали й «Плотогони» Ростислава Бабича. Автор зумів у цій композиції вдало зібрати воєдино карпатський народний мелос і відомі українські естрадні пісні на кшталт Івасюкового «Водограю».

Перший концерт з новою програмою музиканти зробили благодійним, щоб зібрані  кошти передати пораненим бійцям. Фото автора

За 23 роки існування Галицький камерний оркестр виконав понад двісті творів українських і закордонних композиторів, до того ж різних музичних стилів та напрямів.

У новому концертному сезоні колектив зіграв уперше чимало композицій. Він відкрив для себе та тернопільських поціновувачів класичної музики одного з найпомітніших діячів польської культури першої половини ХХ століття Кароля-Мацея Шимановського. Не кожен знає, що він народився 1882 року в селі Тимошівка (нині Черкаська область). Василь Феленчак каже, що твори Шимановського часто звучать у польських костелах, там він уперше почув їх. Прикметно, що композитор намагався зазирнути у прийдешнє, передаючи мовою музики найкращі сподівання та порухи душі. Тож до нової програми оркестру з Тернополя ввійшов «Гімн ХХІ століття» К.-М. Шимановського.

Музикою проти війни у виконанні муніципального Галицького камерного оркестру став також героїчний та запальний «Тріумфальний марш» з опери «Аїда» Джузеппе Верді, бурхлива увертюра Фелікса Мендельсона «Гебріди, або Фінгалова печера», ліричні «Мрії кохання» Ференца Ліста, експресивний «Палладіо» сучасного валлійського композитора Карла Дженкінса. Під завісу нової концертної програми прозвучала «Ода до радості» із симфонії №9 Людвіга ван Бетховена, що з 1993 року — офіційний гімн Європейського Союзу. У такий спосіб, твердить Василь Феленчак, оркестр, віддаючи шану тим, хто бореться за територіальну цілісність і незалежність нашої держави, хотів довести, що на Україну чекає європейське майбутнє.

Свою нову програму «Музика проти війни», як і концерт, складений із творів українських композиторів, муніципальний Галицький камерний оркестр повезе в Європу. Звісно, матимуть змогу ознайомитися з нею і на інших концертних сценах і майданчиках. Бо ж, як засвідчив прем’єрний виступ оркестру, слухач дуже добре прийняв новий тематичний музичний проект.