Основне завдання, яке ставили перед учасниками цих триденних навчань, — швидко й ефективно оповістити й евакуювати населення, яке проживає в зоні можливого враження. Тренуванням передувала серйозна підготовча робота, в якій задіяли міські й обласні служби. Заступник міського голови Олександр Женжеруха переповів легенду навчань: «Виникла загроза терористичного обстрілу. Ймовірний напад буде і на центральний район Миколаєва, у зоні обстрілу — шість вулиць району. Обстрілюватимуть також Ленінський район міста (можуть потрапити під вогонь чотири вулиці), площу Перемоги, проспект Миру і проспект Жовтневий. А ще існує загроза теракту на насосній станції третього підйому КП «Миколаївводоканал».

Такі дані повідомили міському голові, який дав команду оперативно зібрати комісію з евакуації та провести її засідання для узгодження дій. Про евакуацію людей розповів начальник міського управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Олександр Герасіменя: «Населення, яке потрапляє в зону ураження, потрібно убезпечити від нападу. Тих, кого не можемо доправити до укриття, потрібно евакуювати».

У тренуваннях з евакуації були задіяні і вихованці дитячих садків. Фото надане автором

Тож за межами «зони обстрілу» облаштували збірні евакопункти і приймальні пункти евакуації для населення. Організували харчування, медичну допомогу для ймовірних потерпілих, автотранспорт для евакуації людей тощо. Під час засідання оперативної групи вирішували питання евакуації дітей зі шкіл і дитсадків, хворих з лікарень, які, згідно з легендою, розташовані в зоні обстрілу, а також городян, які не здатні самостійно пересуватися.

Навчання пройшли вдало, всі служби відпрацювали свої завдання й переконали, що готові діяти у складних умовах у разі загрози. «Ці навчання довели, що евакооргани всіх рівнів у разі виникнення надзвичайної ситуації готові виконувати поставлені перед ними завдання, — резюмував перший заступник голови Миколаївської облдержадміністрації Микола Романчук. — А недоліки, виявлені під час тренування, усунемо. Невдовзі такі навчання проведемо в усіх районах Миколаївщини, щоб побачити реальну картину готовності комісій з питань евакуації до виконання покладених на них завдань».