ЗНAЙШЛИ ВИХІД!

Збудувати свердловину допоміг держбюджет

В Едуарда Пелезинського, що мешкає по вулиці Миру, колодязь "розумний". Натиснув кнопку - і вода біжить у будинок, на город для поливу. Зробив він його зручним, щоб на старості не носити відрами. Проте нині 69-річний чоловік змушений користуватися привізною водою або на велосипеді вирушати за кілька кілометрів по криничну. В його колодязі вміст хрому у воді становить 19,86 мл/ дм3 при гранично допустимій концентрації 0,005 мг/ дм3.

"Тархун" пити не можна

- Якось встаю вранці, а вода в колодязі зелена, як "Тархун". Взявся викачати. А сусід - він працював учителем хімії - каже: "Даремно качаєш. Он машинобудівний завод, там гальваніка, а це хром", - розповідає ветеран.

- Того дня була спека, я пила свіжу воду з криниці. Так нею отруїлася, що ледве жива лишилася. Ми ж не знали, що її взагалі не можна використовувати, - приєднується до розмови його дружина Галина Гаврилівна.

- А чому ще тоді аналіз не зробили? - запитую.

- Чоловік їздив до Вінниці. Там сказали, що реактиви дорогі й розгорнутий аналіз обійдеться дорожче, ніж у нас пенсія. В обох у нас хворе серце, мені видалили нирку...

16 вулиць на безводді

НП зафіксували торік у січні, коли жителі вулиці Наливайка звернулися до обласної санітарно-епідеміологічної станції. "З 350 проб води, досліджених з шахтних криниць, перевищення хрому встановлено у 79, у 38 виявлено сліди хрому. У відомчій артсвердловині ВАТ "АТЕКО" вміст хрому становить 1,1 мг/дм 3. На всі джерела водопостачання, артсвердловину і відомчий водогін ВАТ "АТЕКО", винесено постанову на заборону експлуатації..." - з листа від 9.11.09 за підписом головного санітарного лікаря Вінницької області В. Зайцевої.

Зі слів селищного голови Василя Завальнюка, забруднено півтисячі гектарів території, а там живе третина населення селища. Сума збитків - понад 90 млн грн. Припускають, що забруднення сталося внаслідок роботи машинобудівного заводу, однак у кримінальній справі, яку порушено, "крапку" не поставлено. В деяких місцях вміст хрому у воді у 300-500 разів перевищує норму. Дощі промивають грунт і хром осідає на водоносному горизонті. Тепер виявляють його і в тих криницях, де раніше не було.

Селищна рада організувала підвезення артезіанської води до дворів. На це витрачаються значні суми. Але ж ці кошти можна було б використати на інші потреби. Попередня влада знала про проблему, проте лише нині взялися її розв'язувати. А що з того вийде - покаже час.

З випередженням графіка

Під час робочої поїздки на Вінниччину наприкінці жовтня цього року Прем'єр-міністр Микола Азаров дав доручення обласній владі забезпечити турбівчан, які проживають на забрудненій хромом території, централізованим водопостачанням. Зі Стабілізаційного фонду держбюджету на фінансування першої черги будівництва мережі виділено 2 млн грн. Треба прокласти 6,8 км водогону і підключитися до діючого. Що зроблено?

Директор фірми-підрядника "Подільська інженерна компанія" Юрій Кравець повідомив, що прокопали 4,5 км траншеї, на 2 км вже прокладено труби, встановлено понад 40 колодязів, від яких іде розв'язка мережі в двори людей. Заступник селищного голови Віктор Дармограй зазначив, що селищна рада всіляко сприяє будівництву.

- На першу чергу відводилося чотири місяці, але роботи прагнемо виконати за два місяці. Потім візьмемося за другу чергу - підключення селищного водогону до нової артезіанської свердловини, - зауважив він.

Турбівська проблема - на особистому контролі голови обласної держадміністрації Миколи Джиги, який уже кілька разів на місці перевіряв темпи будівельно-монтажних робіт. "До 20 грудня завершать роботи з прокладання мереж водопостачання. І ви будете з водою", - запевнив він жителів постраждалих вулиць.