ЗАСІДАННЯ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ

Дано старт земельній реформі,
реалізація якої усуне монополізм на власність сільгоспугіддями 

На початку роботи урядовці та більшість журналістів приєдналися до всеукраїнської хвилини мовчання на спогад про початок Великої Вітчизняної війни і таким чином вшанували пам’ять тих, хто захищав Батьківщину від німецько-фашистської навали, та жертв війни.

«Я хочу від всього серця побажати здоров’я і душевного спокою тим ветеранам війни, які живуть поруч з нами, які є ланкою, що поєднує покоління. Давайте якнайкраще цінувати, шанувати цих людей, піклуватися про них. Це тільки невелика частина неоплатного боргу, який ми зобов’язані їм повернути», — сказав Прем’єр-міністр Микола Азаров, розпочинаючи урядове засідання.

Напередодні Кабінет Міністрів схвалив розроблений Міністерством аграрної політики та продовольства законопроект «Про ринок землі». Цей документ є однією зі складових земельної реформи, яка розпочинається в Україні.

Право продавати  і купувати

За словами глави уряду, земельна реформа — одне з найфундаментальніших перетворень у країні. Її вдале впровадження має повернути справжнього господаря на землю. «Вперше після 1917 року земля де-факто і де-юре повертається селянам», — саме так Микола Азаров охарактеризував майбутню реформу.

За його словами, законопроектом «Про ринок землі» передбачено, що майже 7 млн власників паїв сільськогосподарської землі отримають право продавати свою землю. Водночас всі громадяни України, фермерські господарства, а також держава отримають право купувати землю. Крім того, документом визначається відповідальність власника за землю. Адже, як наголосив Прем’єр-міністр, це загальнонаціональний ресурс, цінність, якого визначається не тільки грошовим еквівалентом.

У рамках реформи насамперед буде завершено інвентаризацію землі, видачу актів, розмежування сільгоспугідь і земель комунальної власності, а також зроблено справедливу, ринкову оцінку вартості землі. Передбачається й впровадження заборони на надмірну концентрацію землі в одних руках. «Це унеможливить монополізм і чийсь диктат селянам. Поставлено також запобіжник спекулятивному перепродажу земель: купив поле — обробляй його. Причому ефективність господарювання, підтримання родючості ∂рунтів контролюватиме держава і суспільство. Крім того, консолідація земель не дозволить «розривати» господарства на технологічно безсилі наділи», — підкреслив глава уряду.

Він заявив, що законопроект — революційний. Його прийматимуть лише після ретельного обговорення в суспільстві. Також буде долучено експертне середовище, яке розробить найоптимальнішу модель функціонування ринку землі, яка, серед іншого, дасть відповіді, як уникнути можливих ризиків та як контролювати ефективність господарювання власників.         

«Треба усвідомити, що цивілізований ринок землі — це єдиний спосіб відібрати ефективного власника і залучити інвестиції, які принесуть на українські лани найуспішніші агротехнології та забезпечать всім селянам достойний рівень життя», — наголосив Микола Азаров.

Він доручив профільному міністерству розпочати фахову комунікаційну кампанію щодо земельної реформи, грамотно провести консультації з власниками землі, місцевою владою і громадами.

Контроль  за кожною копійкою

Нещодавно Верховна Рада прийняла зміни до цьогорічного держбюджету, завдяки чому уряд отримав додаткові кошти. Насамперед їх буде спрямовано на підвищення соціальних виплат та розв’язання проблем, які найбільше заважають нормальному життю людей. «Я вимагаю, щоб цей ресурс до кінця року було використано безумовно чітко і ефективно. Вимагаю від міністерств і відомств, від глав обласних адміністрацій, щоб кожну копійку витратили з розумом», — наголосив Прем’єр-міністр.

При цьому він висловився за необхідність перемістити центр зусиль виконавчої влади на місцевий рівень. «Ми переходимо до середньотермінового бюджетного планування. Отже, вже під час підготовки бюджету наступного року регіони повинні подати «наскрізні» програми, де детально, по роках, до 2015 року має бути визначено: які об’єкти збудувати, які модернізувати, який ефект для жителів міст і сіл буде через рік, два, три», — зазначив Микола Азаров. Він доручив підготувати на серпень розширене засідання уряду, на якому буде розглянуто відповідні регіональні плани.

Водночас слід розробити інвестиційну карту регіонів країни. Це треба для систематизації інвестиційних процесів та надання інвесторам інформації про нові можливості. Такий підхід дасть змогу реалізовувати масштабніші проекти, зокрема, за фінансової підтримки держави.      

Однак для цього необхідно жорстко контролювати використання коштів платників податків. Тому Микола Азаров нагадав, що режим жорсткої економії для органів державної влади і відповідальність за його дотримання ніхто не скасовував. Проте є забудькуваті чиновники. «Вчора Державне казначейство зупинило платіжне доручення Київського центру зайнятості на придбання досить дорогого легкового автомобіля. Я схвалив дії казначейства, і крім того, думаю, профільне міністерство позбудеться керівника центру, який дозволив собі забути про доручення  Прем’єр-міністра: навіть не мріяти про придбання персонального автотранспорту, допоки ми не розв’язали найгостріші проблеми людей», — заявив глава уряду.

Люди бачать результат

Нещодавно Прем’єр-міністр відвідав Черкаську і Луганську області, де було відкрито кілька важливих для місцевих громад інфраструктурних об’єктів. Крім того, глава уряду оглянув новий хірургічний корпус Національного Інституту раку у Києві. Враженнями від цих поїздок він і поділився з присутніми.

Усі здані об’єкти є технологічно досконалими, і при їх будівництві використано найсучасніші науково-технічні досягнення. Наприклад, говорячи про хірургічний корпус, Микола Азаров з гордістю сказав, що вдалося створити клініку світового рівня, і висловив переконання: через два роки Національний Інститут раку стане провідним європейським центром лікування цього захворювання. Згадаймо, що новий корпус будувався 20 років, а об’єкти на Луганщині (фільтрувальна станція води) та Черкащині (восьмикілометрова об’їзна дорога біля Умані) 60 і 30 років відповідно.

«У загальнодержавній статистиці вони розчиняться в обсягах будівельних робіт, в тисячах кілометрів споруджених автошляхів, в обсягах наданих медичних послуг. Але треба було бачити, як щиро раділи люди, чиє життя ці події змінюють на краще. Заради цього варто працювати, варто витримувати справедливу і несправедливу критику. Суперечки підуть у минуле, а вода, дорога і відмінні умови лікування у людей залишаться», — філософськи розмірковував Прем’єр. 

Поспілкувався він під час поїздок і з людьми: будівельниками, селянами, медиками, пенсіонерами і молодими мамами. За його словами, громадяни хочуть стабільної роботи і гідного заробітку, безпеки життя, поваги та уваги до себе з боку влади. Скаржаться на ціни і низькі зарплати та пенсії, на обмеженість медичної допомоги. «Але всі ці люди не стогнуть. Навпаки, питали у мене: «Чим ми можемо допомогти, щоб ви вивели країну з такої тяжкої ситуації?». А медики сказали: «Вас критикують, тому що ви працюєте. Не зважайте, ми бачимо добрі зміни», — розчулився Микола Азаров.

Звертаючись до урядовців, він наголосив: такі слова підтримки дорогого варті, а люди, хоч і не всім задоволені, мислять позитивно: «Вони бачать сенс в тій політиці, яку ми здійснюємо. Це те, що нам вкрай необхідно, — віра, що робота уряду відповідає життєвим запитам суспільства. Цю роботу треба твердо продовжувати і поліпшувати».

ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСIДАННI УРЯДУ

 

  • Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо зміни назви центральних органів виконавчої влади, які є відповідальними за виконання окремих державних цільових програм) (проект Закону);
  • Про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Королівства Норвегія про реадмісію осіб та проект відповідного розпорядження Кабінету Міністрів України (проект Закону);
  • Про  внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України з питань оподаткування та закупівлі за бюджетні кошти товарів, робіт і послуг (постанова Кабінету Міністрів);
  • Про  схвалення Прогнозу економічного і соціального розвитку України на 2012 рік та основних макропоказників економічного і соціального розвитку України на 2013 і 2014 роки (постанова Кабінету Міністрів);
  • Про призначення академічної стипендії Кабінету Міністрів України студентам вищих навчальних закладів та аспірантам (розпорядження уряду).