РЕЗОНАНС 

Звинувачення голови МВФ викликали коливання на фінансових ринках

Директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду Домінік Стросс-Кан, який опинився в центрі гучного скандалу, учора офіційно подав у відставку, а випадок у готелі "Софітель" на Манхеттені і подальший розвиток подій вже кілька днів упевнено тримаються в топ-новинах, відсунувши на задній план навіть події у близькосхідних країнах.

Як відомо, американське правосуддя висунуло Д. Стросс-Канові звинувачення з кількох пунктів, серед яких спроба згвалтування покоївки та незаконне позбавлення волі, - за американськими законами він може бути засуджений від 20 до 74 років позбавлення волі.

Що й казати, для вдоволення (як стверджують опоненти) тілесних потреб шістдесятидворічний важковаговик європейської і світової політики обрав дуже "вдалий" час. Адже саме він вважався фаворитом президентських виборів 2012 року у Франції і був головним кандидатом від Соціалістичної партії (раніше обіймав посаду міністра фінансів в уряді країни). Висунуті звинувачення найімовірніше перекреслять президентські амбіції Д.Стросс-Кана, хоч навряд чи його суперник Ніколя Саркозі стоїть за всім, що відбувається.

Чинний президент П'ятої республіки, радше, просто скористається з плодів чужої "праці". Адже й сам не святенник, як і багато важковаговиків світової політики. Однак там, де інших причин, окрім названої, не було, справи не мали таких наслідків: Америка пробачила Біллу Моніку, італійці перманентно вибачають Берлусконі╔

У цьому випадку варто звернути увагу на місце подій, щоб зауважити - воно також "досить вдале". Річ не в тому, що саме в Нью-Йорку постійно живуть дружина і донька пристрасного Домініка, а в тому, що саме США є найбільшим акціонером Міжнародного валютного фонду. Тому головна причина нинішнього скандалу, на нашу думку, все-таки економічна. Адже екс-керівник МВФ грав одну з головних ролей у процесі стабілізації фінансової ситуації в єврозоні у післякризовий період. У квітні цього року він зокрема заявив, що глобальна криза вимагає "капітального ремонту" світового фінансового ринку і, на думку експертів, таким чином спробував акцентувати політичну роль МВФ.

А про критичний стан першої в світі економіки вже не раз заявляв і офіційний Вашингтон і найбільші кредитори США - Китай, Японія і Великобританія. У перших двох, до речі, на руках перебувають американські облігації на суму понад 1 трлн доларів. Тому, якщо причин для скандалу навколо керівника МВФ не існувало, їх варто було знайти.

Свою невинуватість у суді француз доводитиме вже як екс-керівник МВФ, однак ще до офіційної заяви про відставку, політики та оглядачі розпочали запеклі дискусії щодо того, хто має очолити Міжнародний валютний фонд після нього. Зараз обов'язки голови МВФ тимчасово виконує Джон Ліпскі -заступник Д. Стросс-Кана на посаді директора-розпорядника, однак він уже заявив, що по закінченні повноважень у серпні збирається йти.

Нас, безумовно, цікавить, яким чином позначиться скандал на співпраці нашої держави з цією фінансовою інституцією. На думку голови наглядової ради НБУ Петра Порошенка, МВФ для України зараз є життєво важливим кредитором. Головне не те, хто буде наступником Домініка Стросс-Кана, а те, що Україна сьогодні прив'язана до фінансування Міжнародного валютного фонду і дестабілізація в середині МВФ точно не сприяє стабільності в Україні.

Варто зазначити, що попри всі події, у МВФ вже заявили: ситуація не вплине на процедуру отримання Україною кредиту. Він буде наданий тільки після проведення пенсійної реформи і підвищення цін на газ для населення.