НА КОНТРОЛІ "УРЯДОВОГО КУР'ЄРА". Біля першого під’їзду житлової багатоповерхівки на провулку 9 Травня в центрі Сум порожньо. А обідньої пори минулої неділі тут у дворі та навколо зібралися сотні людей провести в останню путь подружжя, яке мешкало у 17-й квартирі.  Саме того чорного дня чоловік із дружиною рушили до Ганнівки-Вирівської. Дві труни — чорна і блакитна — тонули у квітах і вінках.

«Ми з ними жили душа в душу, — розповідає мешканець сусідньої квартири ветеран-педагог письменник 91-річний Олексій Столбін. — Вони були тезками: Олександр і Олександра. Але всі сусіди главу сім’ї звали Сашею, а його дружину — Шурою. Такі добрі, гостинні, уважні. Десь із місяць тому взялися робити у квартирі ремонт. А днів із десять тому  мене покликали: мовляв, гляньте, як буде тут гарно». 

Олексій Петрович ледь стримує сльози. А на майданчику між 4-м і 5-м поверхами і досі лежать мішки з цементом, піском і глиною. А над ними на стіні кілька гравюр і картин із квартири небіжчиків — господарі їх винесли, щоб не припадали пилом.

Іронія долі чи щось інше, але свого часу подружжя працювало на залізниці: він — провідником потяга, а вона — у службі вантажних перевезень. І загинули саме від пасажирського потяга…

Едуард Луговиченко: «Дорога і кермо не прощають необачності й легковажності». Фото Володимира КОВАЛЕНКА

Богдане, «Богдане»…

Певно, це звичайнісінький збіг, та винуватець трагедії водій  і марка маршрутки мали однакове «ім’я». У 27-річного Богдана Л., за свідченнями рідних, друзів і знайомих, був добрий характер. До того фатального дня ніхто не міг сказати лихого слова на його адресу. Закінчив училище, став професійним водієм, одружився. Менш ніж рік тому дружина подарувала йому донечку. Сусіди стверджують, що Богдан із Танею завжди ходили взявшись за руки, а з появою маляти часто гуляли всі разом.

Але зовсім недавно в житті Богдана сталася трагедія: 1 січня, саме в новорічні свята, добровільно пішов із життя рідний батько. Що спонукало чоловіка вкоротити собі віку, ніхто пояснити не може. Одні схиляються до традиційної версії з оковитою, хоч і не стверджують, що зловживав аж занадто. Інші натякають на щось родове і незбагненне.

Син мужньо переніс втрату. Принаймні не давав знати, що страждав. Дехто тепер вважає, що ця психологічна обставина може відіграти роль під час слідства і судового розслідування.

Слідство триває

Прокурор Сумської області Руслан Білокінь розказав про перші результати прокурорського розслідування. Хоч Богдан і визнав власну вину, у правоохоронців виникли запитання, відповіді на які мають пролити світло на обставини ДТП.

Встановлено, що керівник компанії-перевізника С., яка обслуговувала маршрут, не уклала з водієм угоди. А він працював понад два місяці. Рейс до Ганнівки у водія був лише другим, однак поряд з ним, як це належить за правилами, не виявилося наставника. І хоч Богдан мав кілька років водійського стажу, присутність того іншого поруч могла запобігти трагедії. Потребують розслідування системи медичних оглядів, інструктажів з техніки безпеки, надання дозволів на пасажирські перевезення  та деякі інші.

За словами прокурора, вину за ДТП керівник перевізників розділить із водієм. Оскільки існує підозра про вчинення кримінального правопорушення, компанію позбавлено ліцензії на пасажирські перевезення, а проти керівника розпочато кримінальне провадження за частиною 1 статті 172 Кримінального кодексу: грубе  порушення законодавства про працю.

Прокуратура організувала фронтальну перевірку всіх пасажирських маршрутів Сумщини, за результатами яких будуть окремі рішення і висновки.

Ретельно опрацьовують обставини ДТП спеціалісти управління Укртрансінспекції в Сумській області. Як повідомив її начальник Валерій Коваленко, бачимо лише верхівку проблеми. Саме тому всі обставини аналізують і узагальнюють представники служби утримання залізничних колій,  ДП «ДержавтотрансНДІпроект», дорожники та інші.

Має значення те, чим і як була посипана дорога, який градус її підйому до залізничного полотна, під яким кутом розташовані попереджувальні знаки та багато іншого. За словами Валерія Івановича, є тільки попередні результати, а остаточні будуть пізніше.

Олексій Столбін: «Ось у цій квартирі жили мої добрі сусіди». Фото Володимира КОВАЛЕНКА

Постраждалим не до спілкування

Шестеро постраждалих перебувають у лікарнях Сум: п’ятеро в обласній клінічній і 15-річний підліток — в обласній дитячій. Усі вони, за свідченням медиків, перебувають у стані психологічного шоку і навідріз відмовляються від спілкування з усіма, за винятком рідних і близьких.

Як розповів головний хірург Сумської області Микола Кобилецький, із п’яти дорослих двоє у стані середньої тяжкості, в решти стан стабільно тяжкий. Діагнози схожі: пошкодження опорно-рухового апарату, тяжкі забої серця, легенів, переломи рук, ніг, ребер. У важкому стані жінка, в якої через розрив печінки та селезінки відкрилася внутрішня кровотеча. Її прооперували і допомагають боротися за життя.

Завідувач травматологічного відділення Сумської дитячої лікарні Володимир Бабич розповів, що в дуже тяжкому психоемоційному стані хлопець. Він перебуває в окремій палаті, з ним працюють психологи (як, до речі, й з іншими постраждалими). Діагноз — забій грудної клітки та грудного відділу хребта, перелом ребра, різані рани. 

На щастя, немає жодних проблем із ліками чи медикаментами. Відповідно до розпорядження влади, їх надають безплатно. Цього цілком достатньо для ефективного лікування.

Скільки триватиме процес реабілітації, Микола Кобилецький не загадує: усе залежатиме від фізичного стану пацієнтів.

Біда об’єднала людей

Обласна влада, всі краяни дружно відгукнулися на трагедію, запропонувавши і надавши постраждалим землякам у допомогу і підтримку. Голова Сумської ОДА Ігор Яговдик підписав розпорядження про надання з резервного фонду обласного бюджету по 20 тисяч гривень родинам загиблих і по 10 — постраждалим (окрім коштів, передбачених відповідним рішенням Кабінету Міністрів. До того ж усі витрати на поховання взяла на себе держава). За словами директора департаменту фінансів Сумської ОДА Євгена Южакова, залишилося залагодити паперові формальності, й найближчими днями кошти почнуть надходити.

Відкрито благодійний рахунок обласної організації Товариства Червоного Хреста, на який перераховано понад 15 тисяч гривень. Здали кров працівники залізниці, прокуратури,  Державтоінспекції, інших установ, підприємств і організацій.

Життя триває. Із сумського автовокзалу, як і раніше, тричі на день курсує маршрутка до села в Білопільському районі. Паспорт на перевезення і тимчасовий дозвіл одержало ТОВ «СНД-Автотранс». Його директор Сергій Овсянко пояснив, що психологічно  непросто було вирушати в рейси. В автобус наважувалися сідати не більше як 3—4 пасажири.

А ось двоє водіїв на новенькій «Руті» (випущена позаторік, з «нульовою»  гумою — аж сяє під сонцем!) — Едуард Луговиченко та Олексій Зелюкін — досвідчені, надійні.  Вони одностайні: слід дотримуватися правил дорожнього руху, і все буде гаразд. Готуючись до рейсу, водій розповів, як під час першого виїзду пасажири аж принишкли в салоні перед злощасним переїздом. «Бачу, що люди бояться, — розповів він. — Зупинив машину і кажу: переходьте пішки, а я поїду сам. Ніхто не вийшов, а тільки попросили, щоб добре подивився в обидва боки».