"МИ - УКРАЇНЦІ"

Фотоконкурс "Урядового кур'єра" з такою назвою завершився,
а новий, "Мить доби і крок історії", - розпочинається

 

Кажуть, ім'я людини визначається на небесах - і саме воно дістанеться немовляті, навіть якщо родина вибирає його із сотні й упродовж кількох місяців. Щось подібне, здається, стосується і знімків-переможців торішнього фотоконкурсу "Урядового кур'єра" "Ми - українці": вони немов здавна породичалися один з одним сюжетними лініями і філософією буття.

Ось хоча б життєпис п'яти світлин, нагороджених заохочувальними преміями (по 300 гривень кожному авторові). Невідомо, кому із новоспеченого подружжя на знімку Івана Кузьменка із Запоріжжя "На Хортиці весілля" вдалося ступити у РАГСі на рушник на мить раніше від своєї половини. Але саме жених, узявшись за голову, першим замислився, що йому доведеться вгадувати мову жестів дружини (зустрічатиме його вдома "руки в боки" чи якось інакше) і на яких колесах вона почуватиметься у спільному з ним житті найутішенішою: в тачці в прямому значенні (знімок "На ринок" Людмили Хвої із Бобровиці Чернігівської області), в переносному, за тонованими шибками дорогого авто, чи за кермом скутера (фото Світлани Бутаракіної із Дніпропетровська "На старт").

Малі хлоп'ята, майбутні мужчини, ще тільки "На першому старті" до таких думок (знімок Наталії Кравець із Кагарлика на Київщині). А вже літній чоловік на знімку "Є ще порох у порохівниці" Володимира Тарасова із містечка Вишневе Київської області, схоже, вправі стверджувати товаришеві: "Я таки збагнув секрет її щастя!".

А вона, а вона... Таким дівчатком, як на знімку киянина Ігоря Добровольського "Рано-вранці новобранці", удостоєному першої премії (3000 грн), має багато принадних справ та захоплень і в протилежному напрямку від того, до якого крокують юнаки у військових мундирах. Прямувати з кимось із них чи з іншим, обранцем долі, в один бік їй буде цікавіше пізніше, коли їх об'єднає справжнє почуття. Як і справжнє мистецтво об'єднує такі різні покоління: тоді навіть немає сенсу визначати "Чия музика краща?" (знімок Валентини Стеблини з Києва, 3-тя премія (1000 грн).

Через багато літ дівчатко стане сивою ненькою. І її погляд, як і зафіксований на знімку "Мати" Олексія Бахтали з Олександрії Кіровоградської області (друга премія, 2000 грн), щемно бентежитиме не лише власних доньок і синів. Вселенський погляд матері на дитину, якого б віку та не була, до кінця не збагне ніхто й ніколи...

А от збагнути "Мить доби і крок історії" намагатимуться учасники нового фотоконкурсу "Урядового кур'єра" з такою назвою, присвяченого 20-річчю незалежності України, який триватиме до 15 серпня. Його переможців чекають перша, друга і третя премії (3000, 2000, 1000 грн) та п'ять заохочувальних по 300 грн.

Вимоги до світлин - в наступних номерах.