ДОСЛІДНИКИ

Це доводить учасниця Всеукраїнського конкурсу робіт учнів-членів Малої академії наук волинянка Олена Пемпко

Олена сповнена енергії, має легкий характер і непереборне бажання відкривати й відкривати, для себе цей світ. Особливо цікавить її література про можливості людини. У тому числі й ті, що називають феноменальними. Але, як і більшість її ровесників, не обділяє увагою і такі шановані молоддю танці й музику. Саме з останньою і виявилося пов'язаним дослідження, яке дівчина представила під час відрядження до столиці.

- Я знайшла наукові праці про вплив музики на людину, її загальний стан, - розповіла вона. - Але в них не було досліджень, як той чи інший різновид музики впливає на таку тонку річ, як запам'ятовування. Тому й попросила 40 старшокласників одного віку взяти участь у експерименті. Проводився він під егідою Волинського відділення Малої академії наук (МАН) України, а безпосереднє керівництво забезпечували доцент кафедри фізіології людини і тварин Волинського національного університету ім. Лесі Українки Людмила Шварц та методист МАН Світлана Мельничук.

Тема дослідження була сформована досить оригінально - "Оцінка об'єму і точності зорової пам'яті школярів під впливом музики різного жанру". Учасникам експерименту з обмеженням у часі, яке становило від 10 до 20 секунд (залежно від завдання), пропонувалося запам'ятати ряди слів, цифр та фігур. Виконання задач супроводжувалося музикою різних жанрів. Водночас фіксувалася кількість правильних відповідей і помилок. Вони зіставлялися з фоновими показниками, що були отримані під час виконання таких самих завдань в умовах тиші (без музики).

Здобуті результати змусили деяких однокласників Олени задуматися. Адже під час експерименту юною дослідницею встановлено, що звучання різножанрової музики по-різному впливає на якісні показники зорової пам'яті. Зокрема, об'єм її збільшується під впливом класичної музики, а під час звучання рок-музики зафіксовано найгірші показники. Точність зорової пам'яті знижується під дією всіх музичних творів - незалежно від їх жанру.

І, що буде особливо цікаво підліткам, які мають звичку постійно "підбадьорювати" себе ударними ритмами: під впливом рок-музики знижується кількість правильних відповідей і зростає кількість допущених помилок, що статистично відрізняється порівняно з фоновими та отриманими при звучанні класики. Водночас, як вважає Олена Пемпко, така музика не завжди позитивно впливає на емоційну сферу підростаючої особистості, може викликати спрощення емоційних станів, посилення агресивності та тривожності. Словом, результати вийшли досить цікавими.

- А головне - вони виявилися подібні до тих, що проводилися за аналогічною методикою і в іншому регіоні!.. - не стримує радості Олена. - Отож можна сміливо говорити про закономірність - попри, на перший погляд, невелику групу тих, хто взяв участь в експерименті.

- А про майбутню професію уже думала?

- Люблю біологію, медицину, математику, астрономію. - задумується на хвилину юнка. - Професія? Хотіла б продовжити навчання за спеціальністю "лікувальна справа" у Київському національному медичному університеті ім. Богомольця! Чи вдасться? Не будемо загадувати: вступна кампанія покаже!..