ХИЖАКИ

У Донецькій області почастішали випадки нападу сіроманців на свійських тварин

- На моїй пам'яті такого нашестя вовків ще не було, - говорить голова Донецької обласної ради Українського товариства мисливців та рибалок Юрій Ясенко. - До того ж, подібна ситуація спостерігається майже в усіх районах області, а поблизу Красноармійська та Новоазовська сіроманці знахабніли до того, що навіть примірялися нападати на людей...

В останні роки в лісах і степах Донеччини кількість хижаків справді зросла настільки, що вони тепер загрожують представникам тутешньої фауни та домашнім тваринам і худобі навколишніх сіл. Фахівці це пояснюють масовою міграцією звірів із Чечні: пройшовши через Ростовську область Росії, вони вподобали собі східну територію України. Зубатих переселенців істотно побільшало минулої весни, а нині їхні нащадки вже почуваються тут господарями. Оскільки кожному дорослому вовку щодня треба з'їдати до восьми кілограмів м'яса, недавні санітари лісів та степів у такій кількості стали реальною загрозою для зайців, косуль та інших тварин. Почастішали й випадки появи сіроманців біля людських осель.

Селяни в деяких районах області забили на сполох ще влітку, бо саме тоді дорослі вовцюгани вчили молодняк полювати. Вовчиця нападала, приміром, на корову чи вівцю не для того, аби вгамувати голод, а щоб показати, як потрібно впоратися зі здобиччю. А нині, коли випав сніг і вдарили морози, хижаки кружляють навколо населених пунктів, намагаючись продемонструвати свої вміння.

У селищі Весела Долина Артемівського району зграя вовків загризла десяток собак, яких підгодовували пацієнти та персонал психоневрологічного диспансеру. Тамтешні мисливці відразу влаштували облаву, натрапили на трьох сіроманців і одного з них застрелили. Трохи згодом звіробої пішли на полювання в сосновий ліс поблизу села Кодемо, де єгер помітив сліди зграї сірих розбійників. Загонщикам вдалося вигнати на "номера" двох молодих вовків, один з яких вагою понад 70 кг -після влучних пострілів залишився на снігу.

Мисливці взялися боротися з вовками - влаштовують облави кілька разів на тиждень: із січня полювати на хижаків дозволяється щодня, окрім понеділка. Проте фахівці не приховують того, що вони не в захваті від нового законодавства, яке зрівняло вовків і зайців як звірів однієї категорії, на яких можна полювати тільки до лютого. Тому в січні мисливці намагаються скористатися можливістю відстріляти чи налякати знахабнілих звірів. А от що буде під час мисливської "великої перерви", яка триватиме до осені, можна тільки здогадуватися.