РАРИТЕТИ

Хтозна, скільки ще унікальних речей припадає порохом у підвалах старих львівських кам'яниць! Щойно у Львівському музеї історії релігії представили орган ХVІІІ століття, як музейники в підвалі Домініканського собору знайшли ще один - старший за віком. Віднайдений музичний інструмент, за попередніми оцінками фахівців, датується XVІ - початком XVІІ століття.

- Щоправда, новій знахідці пощастило менше, каже науковий працівник методичного відділу музею Богдан Литвин, - стан музичного "довгожителя" дуже важкий і ніхто не береться стверджувати, що його вдасться відреставрувати. Але викидати на смітник раритет, звісно, ніхто не збирається - його деталі допоможуть завершити реставрацію презентованого в Музеї історії релігії інструмента. Слід зазначити, що на його долю випала не одна реконструкція і частину деталей, які "втратили голос", заміняли аналогічними з інших органів.

Втім, унікальний музичний інструмент, напевне, ще довго мовчав би, якби у Львові не було свого майстра-органіста, а довелося б запрошувати фахівців з-за кордону, адже музей не має фінансових ресурсів на оплату праці реставратора. Авторитетний львівський майстер Віталій Півнов віддавна добре знає цей складний інструмент, що має 8 регістрів, складається із 576 робочих труб, робоча частина найвищої - 2,7 м, а найменшої - 12 мм та особливо рідкісний регістр - бамбукову флейту з 54 трубками, за десятиліття ремонтував його не раз, тож дає собі раду.

Відновлено майже 300 трубок і орган уже ожив. Ще два-три місяці роботи - й відреставрований інструмент зазвучить на повну силу всіма барвами. Головне, кажуть працівники музею, аби єдиного в Україні майстра-органника, людину літню, не підвело здоров'я.

Тим часом хоч виконано 60% необхідних робіт, слухачі могли оцінити звучання старовинного сакрального музичного інструмента. Та й показати раритет людям не сором: "обличчя" виконаного у бароковому стилі органа повністю змінили - до нашого часу не збереглось декоративних елементів фасаду. Але його звучання - попри поважний 350-літній вік - не змінилось, переконує Богдан Литвин: таке ж чисте, могутнє й барвисте!

У Львівському музеї історії релігії реставрували 350-літній музичний інструмент