ПОЗИЦІЯ

Інваліди багато що можуть вирішити самі

Михайло НОВОСЕЦЬКИЙ,
голова Київської міської організації УТОС

У первинних та обласних осередках однієї з найстаріших громадських організацій інвалідів — Українському Товаристві сліпих (УТОС) — завершилася звітно-виборча кампанія. Попереду черговий з’їзд Товариства.

Останнім часом Центральне правління УТОС помітно підвищило вимоги до роботи первинних та обласних осередків нашого Товариства. І це добре. Але, як на мене, потрібно надати більше повноважень обласним правлінням, що мають стати повноважними керівними органами організацій Товариства на своїй території, а їхні рішення повинні обов’язково виконуватися всіма посадовими особами УТОС, які тут працюють. Адже держава починає втілювати європейську модель управління, отже, дедалі більше коштів держбюджету для обслуговування частини пільг будуть перерозподілятися на користь місцевих бюджетів. Думаю, за кілька років усі клопоти щодо             соціального забезпечення і працевлаштування членів УТОС можуть повністю лягти на обласні правління Товариства.

Але вже сьогодні їхнім головним завданням мають стати працевлаштування, підвищення освітнього рівня, перекваліфікація, проведення різних реабілітаційних заходів і, звичайно, якомога краще соціальне обслуговування інвалідів по зору. Саме тому обласні правління повинні мати достатні повноваження на своїх територіях.

Сьогодні в умовах ринку ніхто особливо не зважає на те, що ми незрячі і в нас є проблеми. Жорсткі, непоступливі закони бізнесу вимагають від нас добирати найкваліфікованіші кадри. Робити це треба поступово і скрупульозно, у кілька етапів, обираючи найпідготовленіші кандидатури. Потреба в цьому очевидна — приміром, уже сьогодні нам украй необхідна повноцінна маркетингова служба, висококваліфікована технічна рада, а оскільки маємо багато випадків посягань на власність УТОС, не обійтися й без потужної фахової юридичної групи.

Зрозуміло, коштів на зростання апарату ЦП немає і скоро не буде. Саме тому треба розширити постійно діючу на громадських засадах Реабілітаційну раду, яка б системно працювала за певними напрямками роботи. Вона повинна мати п’ять — шість укомплектованих комісій, аби фахово розглядати всі питання і готувати якісні документи для Президії ЦП УТОС.

На членах УТОС - киянах лежить важлива місія відстоювати в столиці інтереси всього нашого Товариства. У цьому зв’язку зазначу, що ми дуже мляво ведемо роботу з депутатами різних рівнів, включаючи й членів парламенту. Нам потрібні однодумці і прихильники в усіх органах представницької влади, куди треба просувати і своїх колег по Товариству. Адже в кожному районі, місті, області приймається свій бюджет, в якому можна передбачити певні місцеві пільги, кошти на оздоровчі чи реабілітаційні заходи, тифлозасоби, а також на роботи, потрібні для орієнтації незрячих у населених пунктах тощо.