Зустріч Президента Петра Порошенка зі студентами Київського національного університету ім. Тараса Шевченка можна вважати як лекцією, так і розмовою на рівних не байдужих до долі своєї країни громадян. Молодь живе у цьому суспільстві, бачить усі його проблеми та вади й вчиться заради того, щоб у майбутньому їх було якомога менше.

Однією з них можна вважати провал голосування у Верховній Раді пакета законопроектів, спрямованих на істотну лібералізацію візового режиму з ЄС. Таке антиголосування засвідчило недбале ставлення багатьох так званих народних обранців як до цивілізаційних перспектив своєї країни загалом, так і кожного її громадянина.

За словами Президента, депутати робили будь-що, але не наближали нас до безвізового режиму. То був фактично передостанній день. «Останній день буде у вівторок. У мене буде з народними депутатами ще одна зустріч. Я все робитиму, щоб країна отримала безвізовий режим. Усе робитиму, щоб країна провела судову реформу в частині конституційних змін і отримала справедливий суд. Мені потрібна ваша допомога. Упевнений, що її отримаю», — ось так по-дорослому Петро Порошенко звернувся до свідомості майбутньої еліти нації, небезпідставно сподіваючись на підтримку студентства.

Цим молодим невдовзі творити сьогодення й майбутнє нашої країни. А поки вони опановують різноманітні науки, питаннями розбудови держави на європейських засадах опікуються інші. На жаль, далеко не всім їм до снаги ця відповідальна ноша.

Утім певні зміни таки відбуваються, інакше наші міжнародні партнери давно  відвернулися б від України як від безнадійного пацієнта. Ось і наголошує глава держави на важливості змін до Конституції в частині судової реформи, запровадження справедливого судочинства. Того питання, яке турбує кожного громадянина України.

В ідеалі суд повинен бути справедливим. Але поки що людям ніде шукати цієї справедливості через засилля корупції. «Ми з вами разом мусимо це змінити», — звернувся до присутніх Петро Порошенко.

Глава держави детально проаналізував зміни до Конституції в частині реформи правосуддя, які проходять фінальне обговорення після висновків Венеціанської комісії. «Зміни до Конституції — це надзвичайно важливий і необхідний крок до реформування системи правосуддя. Це закладення фундаменту, на якому маємо звести світлий, прозорий і комфортний для громадян палац справедливості та правосуддя», — цитує прес-служба Президента слова глави держави.

У його найближчих планах — фіналізувати проект змін до Конституції і внести його на розгляд Верховної Ради. «Підхід до реформи має бути правовим і добре прорахованим. Неможливо досягти справедливого суду несправедливим шляхом. Ми не маємо права на помилку», — переконаний Президент.

Необхідність конституційних змін він аргументував так: вони мають стосуватися і деполітизації, і підвищення незалежності судової гілки влади, і створення якісно нової системи правосуддя, добору нових суддів, котрі вирізнятимуться професійним рівнем, етичними стандартами і дотриманням вимог антикорупційного законодавства.

Венеціанська комісія двічі надавала схвальні висновки цього проекту. В останньому з них зазначено, що «нова версія змін до Конституції  позитивна, добре підготовлена і заслуговує повної підтримки».

Дві найважливіші складові проекту конституційних змін, підготовленого Конституційною комісією, — це зміна правил гри та механізми оновлення суддівського корпусу. Суддю слід захистити від політиків, влади й хабарів. Тоді лиш можна буде говорити про справжню незалежність і незаангажованість.

Зміцнення незалежності судів не можливе без паралельного очищення й оновлення суддівського корпусу. «Тих суддів, які не відповідатимуть зазначеним критеріям, які не проходять тестування, які не проходять відповідних оцінок, слід звільнити. І це справедливо. Але чесні, некорумповані професійні судді мають залишитись і працювати, але вже з абсолютно іншим рівнем довіри — довіри суспільства до якості судових рішень, до особистості й посади судді, — наголосив Петро Порошенко.

Очищення суддівського корпусу розпочато. Буквально за кілька місяців роботи новий склад Вищої ради юстиції вніс до Верховної Ради подання на звільнення 388 суддів. На жаль, Верховна Рада вирішила звільнити й усунути лише 127 із них. Петро Порошенко впевнений, що ця затримка нічим не виправдана, проте не полишає надії, що депутати оговтаються й виправдають довіру, покладену на них народом України.