Росспоживнагляд безпідставно звинуватив кондитерів корпорації «Рошен» у неналежному контролі якості сировини. Висновок іноземної структури за результатами перевірки українських підприємств містить відверто неправдиву інформацію.

Саме так відреагувало Міністерство аграрної політики та продовольства України на результат інспекції, проведеної Росспоживнаглядом. Із сайту останнього пролунали звинувачення в тому, що кондитерську продукцію фабрик «Рошен» виробляють без забезпечення гарантії якості та на основі скасованих у Росії нормативних документів, які не відповідають сучасним вимогам безпеки продуктів, а також у тому, що молочна сировина на підприємства надходить із тих молокопереробних заводів, що не допущені до постачання на територію РФ. 

Претензії  без аргументів

Водночас із заяви Мінагропроду, розміщеної на його сайті, випливає протилежне. У міністерстві заявляють, що твердження про невиконання корпорацією вимог до вхідного контролю сировини необгрунтоване. Остання проходить всі внутрішньодержавні процедури контролю на дотримання показників безпеки, і є відповідні державні санітарно-гігієнічні висновки, які це засвідчують. Документи надали інспекторам Росспоживнагляду, але  вони знехтували ними, що свідчить про спроби дискредитувати систему контролю харчової безпеки, запроваджену в Україні.

Крім того, Мінагропрод просить російську сторону надати юридичне обгрунтування вимоги Росспоживнагляду щодо експорту продукції з сировини лише тих підприємств, які включені до реєстру допущених до постачання в РФ. Адже це може стати приводом для безпідставної заборони експорту продукції інших українських підприємств.

І вже зовсім, на думку міністерства, не витримує критики позиція Росспоживнагляду, що продукція українських кондитерів не відповідає санітарним вимогам РФ. Насправді, йдеться у заяві Мінагропроду, український виробник — експортер продуктів харчування до РФ, незалежно від українських вимог до якості та безпеки, пройшов сертифікацію у відповідних уповноважених державних установах РФ, під час якої було підтверджено відповідність російським нормативним документам. Зокрема продукція «Рошен» пройшла цю процедуру у 2013 році.

Мінагропрод наголошує, що 21—24 жовтня 2013-го інспектори Росспоживнагляду протягом перевірки кондитерських фабрик не відбирали зразків для лабораторних досліджень. Це порушення процедур перевірки українських підприємств. Інспектори відмовилися від складання акта перевірки фабрик, що суперечить вимогам російського законодавства.

Загалом у Мінагропроді вважають, що Росспоживнагляд із самого початку не мав жодних підстав забороняти ввезення продукції корпорації «Рошен» до Росії. А в Росспоживнагляді тим часом заявляють, що готові до подальшого інспектування лише за умови належного забезпечення заходів перевірки. 

Хто наступний?

Ще не завершилася історія з кондитерами, а, очевидно, назрівають неприємності в переробників.

Як повідомляли ЗМІ, Росспоживнагляд у вересні виявив у мороженій яловичині ТОВ «ВКП Прилуки-Агропереробка» (Чернігівська область) та м’ясі птиці ТОВ «Тавр-Плюс» (Донецька область) бактерії, які можуть призводити до харчових отруєнь. Й аж через місяць після цього Росспоживнагляд, за даними інформагентств, тимчасово обмежив цим двом українським компаніям постачання м’яса до РФ. Дісталося також ПАТ «Івано-Франківський м’ясокомбінат», де Россільгоспнагляд запровадив режим посиленого лабораторного контролю за показниками безпеки продукції, виявивши в охолодженій яловичині перевищення допустимої кількості мікроорганізмів та бактерій групи кишкової палички.

ОФІЦІЙНО

Україна порушила питання щодо заборони постачання в Росію продукції фабрик «Рошен» на засіданні СОТ.

Як повідомляє прес-служба Мінекономрозвитку, під час засідання Комітету СОТ з технічних бар’єрів у торгівлі (м. Женева), заступник директора департаменту співробітництва з СОТ та з питань торговельного захисту Мінекономрозвитку  Світлана Зайцева наголосила на непрозорості вжитого РФ заходу, його невиправданості та дискримінаційному характері, нагадала експертам РФ про зобов’язання надати відповіді та офіційні роз’яснення Україні з об∂рунтуванням заходів згідно з нормами СОТ. Україна закликала  Росію негайно відмінити заборону на імпорт, оскільки зокрема такі заходи не можуть бути обгрунтовані зобов’язаннями, взятими при вступі РФ до СОТ.

«Україна залишає за собою право повернутися до розгляду цього питання у всіх відповідних органах СОТ», — констатувала Світлана Зайцева.