Володимир Зеленський нагадав, що цими днями в Україні згадують  битви початку повномасштабної війни, зокрема битву за Київ. «Два роки тому російську армію вдалося зупинити під нашою столицею. Українці довели тоді, що російські поразки — це не фантастика, а цілком земна реальність, те, що можна забезпечити. Маємо чітко бачити нашу спільну європейську мету зараз. Вона полягає в тому ж, у чому й була від початку. путінська система повинна програти в цій війні проти України. Бо це війна росії не тільки проти України, а й проти всіх нас, проти ваших країн також, проти всієї нашої Європи та європейського способу життя. путін намагається розширити систему, протилежну європейській. У його системі люди взагалі не мають значення. Права людини, гідність усіх спільнот у суспільстві, рівність народів — усього цього за путінської системи не існує. Він озброїв цю свою систему, поставив їй на службу ресурси росії та кинув у війну. І він повинен програти. Це питання життя і смерті для всього, що є цінним для нас із вами у Європі. Ніде у Європі не мають запанувати насильство та деградація, які панують у росії», — сказав Президент.

Володимир Зеленський закликав партнерів сприяти справедливому використанню російських активів. Фото з сайту president.gov.ua

Системи ППО дають жити

Глава держави нагадав європейцям про ракетні атаки, яких зазнає наша країна з боку агресора. «Ми в Україні дуже цінуємо всю допомогу нашому захисту. Усі системи ППО, надані Україні, зокрема країнами Європи, дають жити нашим містам і селам. На жаль, наявних систем ППО не вистачає, щоб закрити від терору росії всю нашу територію. І йдеться не про сотні систем, а про досяжну кількість, щоб захистити всю територію України. Ви всі знаєте, які кроки потрібно зробити. Закликаю вас допомогти захистити наші міста: Харків, Суми, Дніпро, Одесу, Херсон та інші. Треба дати надійний захист неба і над фронтом в Україні. Щоб путін зазнав поразки в битві за українське небо. Коли це буде, він програє і землю.

Боєприпаси — теж життєво важливе питання. Я вдячний за створення Фонду допомоги Україні обсягом 5 мільярдів євро та за підтримку ініціативи Чехії щодо закупівлі снарядів для наших солдатів. Це допоможе. Дякую. Показники використання артилерії на фронті нашими воїнами зараз є, на жаль, принизливими для Європи — в тому сенсі, що Європа може забезпечити більше, і це критично важливо довести зараз. Коли підтримки вистачить для України, це буде доказом для оточення путіна, що підтримки вистачить і в тому разі, якщо цей божевільний віддасть наказ про розширення агресії й на інші країни Європи. Не варто чекати, що путін підготував для Балтії чи інших частин Європи, якщо можна знищити його агресивний потенціал зараз», — переконаний Володимир Зеленський.

Очікуємо позитивних сигналів

«Сподіваюсь, усі ми згодні, що нашій Європі потрібна реальна оборонна самодостатність. Це може бути досягнуто лише завдяки нарощуванню виробництва зброї та боєприпасів на континенті, — наголосив Президент і додав, що Україна демонструє: це можна робити доволі швидко. — Будь ласка, не втрачайте часу, який потрібен для активізації оборонних виробництв. Технологічний бік війни оновлюється, і потрібно встигати за змінами заради безпеки кожної країни Європи. Ми вітаємо ініціативу Євросоюзу щодо відкриття в Києві Офісу оборонних інновацій. Ми також пропонуємо інвестувати у наше виробництво дронів — одного із ключових видів зброї в сучасній війні. Потенціал нашого виробництва дронів достатній, і потрібне достатнє фінансування для того, щоб реалізувати цей потенціал на фронті. Усе, що ми будуємо для захисту України, працюватиме й для захисту всієї нашої Європи».

Він зупинився на спільних політичних діях, зокрема питанні про початок реальних переговорів про вступ України.

«Це один із ключових елементів мотивації наших людей у протистоянні з росією —українцям потрібно бачити, що Євросоюз стає ближчим. І особливо цими складними місяцями потрібне відчуття зближення України та Євросоюзу, коли росія транслює світу, ніби Захід не здатен підтримувати нас саме так, як потрібно, й існують дефіцити зокрема в оборонному постачанні. Україна виконує свою частину зобов’язань щодо внутрішньої трансформації, і ми знаємо, що з боку Євросоюзу переговорна рамка готова до розгляду вами. Її схвалення може значно підтримати наших людей і дати правильний сигнал для всієї Європи після виборів до Європарламенту в червні», — наголосив Володимир Зеленський у виступі.

Джерело: Офіс Президента