Директор Харківського регіонального управління
Державного фонду сприяння
молодіжному житловому будівництву
Наталія АЛФЕРОВА

Слова старої як світ пісні «Збудуй хату з лободи, а в чужую не веди!» актуальні для молодих і сьогодні. Бо чимало сімей, за оцінками фахівців, розпадається саме через те, що їм після одруження доводилося жити з батьками або винаймати квартиру. Рятівним кругом для молодят стала низка державних програм доступного житла, які реалізуються в усіх областях України. Наскільки доступним є нині житло для молодих сімей на Харківщині, ми попросили розповісти директора регіонального управління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву Наталію Алферову.

 Наталіє Миколаївно, кредитування молодіжного житла здійснюється фондом вже не один рік. Які зміни сталися за цей час, які нові програми з’явилися?

— Кардинальні позитивні зрушення в роботі не лише нашого управління, а і в цілому по Україні стали особливо помітними три роки тому. Це підтверджується конкретними цифрами. По-перше, значно розширився спектр категорій громадян, яким ми нині надаємо допомогу. До пріоритетного напрямку нашої діяльності з надання пільгового довготермінового кредиту молодим сім’ям та одиноким молодим громадянам на будівництво та придбання житла, який і був першоосновою роботи фонду, у 2010 році долучилася програма «Доступне житло», так звана 30/70. Скористатися цією програмою, яка передбачає 30% оплати вартості житла державою, а 70% — майбутнім новоселом, може не лише молодь, а і всі бажаючі, хто підпадає під її вимоги.

Торік за цією програмою в нашій області укладено 72 договори на будівництво 77 квартир загальною площею 4,2 тисячі квадратних метрів і перераховано громадянам 6,3 мільйона гривень. Темп зростання становив 137% порівняно з 2011 роком. Не спадає зацікавленість цією програмою й нині. Вже за перше півріччя цього року укладено 38 договорів на будівництво 41 квартири. До того ж, звертаю вашу увагу, 30% вартості 28 квартир сплачено із держбюджету, а 10 помешкань харків’янам допомагає придбати місто зі свого бюджету, де щорічно закладено на ці потреби по 5 мільйонів гривень.

Процес укладання договорів проходить без затримок. Фото автора

 І все ж таки, як свідчать статистика та відгуки людей, найбільш затребуваною є програма здешевлення іпотечних кредитів?

— Саме так. Ця програма, що реалізується на виконання соціальних ініціатив Президента України, знайшла широкий попит серед харків’ян. Адже в якому з комерційних банків людина може взяти кредит на придбання житла, ну хоча б під 10%? Це нереально, як нереально для більшості потребуючих і виплатити кредити, де ставка становить від 20% і більше. Програма ж здешевлення іпотечних кредитів дала шанс навіть сім’ям із середнім достатком стати власниками житла, бо, погодьтеся, 3%, які має сплачувати протягом 15 років учасник цієї програми за ставкою кредиту, — цілком підйомна цифра. Інші ж 13% доплачуються державою через наш фонд. Таких умов іпотечного кредитування, до речі, немає навіть в європейських країнах.

Бажаючим стати учасниками цієї програми пропонується широкий вибір житла, адже в нинішньому році для участі в програмах Мінрегіоном погоджено 23 об’єкти в місті Харкові та області. А це понад тисячу квартир, що будуються або вже збудовані. До речі, готові квартири використовуються лише в цій програмі. А забудовники нині готують нові пропозиції.

Про популярність здешевлення вартості іпотечних кредитів для забезпечення доступним житлом громадян говорить уже хоча б той факт, що торік таких угод укладено 77 на загальну суму 15,6 мільйона гривень і виплачено громадянам 350 тисяч гривень на покриття часткової компенсації відсотків. А лише за чотири місяці, після старту програми, у цьому році вже укладено 36 кредитних договорів.

У масштабах України це хороші результати, про що свідчить досить престижне місце в п’ятірці областей, яке Харківщина посіла за підсумками реалізації названих програм у 2012 році. А наше регіональне управління вийшло на перше місце серед структур фонду.

 Наталіє Миколаївно, наскільки можна зрозуміти з ваших слів, акцент роботи регіонального управління припадає сьогодні більше на згадані програми, а кредитування молодіжного житла проходить паралельно і менш активно?

— Аж ніяк. Просто свою розповідь я почала з нових програм, які ефективно розвиваються і нині є бездефіцитними. Що ж до пільгового довготермінового кредиту молодим сім’ям та одиноким молодим громадянам на будівництво та придбання житла, то ця програма, яка діє з 1998 року, зовсім не згорнута, а навпаки — знову стабільно працює. Щороку, крім державних коштів, місто виділяє значні суми для кредитування молодих сімей. Торік для 10 молодих сімей придбали 14 квартир, а нині вже укладено 12 договорів на суму 4,9 мільйона гривень. Ця програма має найбільший попит у багатодітних сімей, адже коли в сім’ї більше ніж три дитини, 50% тіла кредиту погашається за бюджетні кошти.

Нагорода за перше місце серед структур фонду дісталася харків’янам

 А якщо сім’я має 1–2 дітей, вона може розраховувати на якісь пільги?

— Безумовно. Якщо молодята придбали квартиру за цією програмою і в сім’ї з’явився первісток, кредит стає безвідсотковим. За наявності двох дітей передбачено зменшення зобов’язань у розмірі 25%.

 Чи можна сьогодні реально розраховувати на збільшення фінансування програми молодіжного кредитування і які, за наявності черги, гарантії в учасника цієї програми, що його у списку претендентів не випередять спритніші?

— Щодо розширення обсягів програми молодіжного житлового кредитування, тут маю повну впевненість, що ресурси для її виконання щороку збільшуватимуться, адже відповідно до порядку ті кошти, які повертаються від отриманих кредитів, повторно направляються на молодіжне кредитування. Отож на доповнення до тих 5 мільйонів гривень, які міська рада виділила на кредитування в цьому році, також додадуться і ці кошти.

А щодо спритників чи протекціоністів скажу однозначно: таке апріорі унеможливлено. Весь механізм надання пільгового довготермінового кредиту молодим сім’ям та одиноким молодим громадянам гранично прозорий. Перш за все список майбутніх новоселів формується за рейтинговим принципом, коли кожному з учасників нараховуються бали за, скажімо, наукове звання, наявність дисертації, спортивні досягнення, кількість дітей і т.д. Відповідно до цього рейтингу, який постійно оновлюється на нашому сайті, кожен бажаючий щодня може відстежувати свій номер у списку.

 А чи убезпечені люди від таких несподіванок, коли вони стають учасниками програми, сплачують перший внесок, а житла чекають кільканадцять років або ж і зовсім його не отримують?

— Несподіванки тому і є несподіванки, що їх передбачити дуже важко. Проте, хочу наголосити, що всі угоди з учасниками програм ми укладаємо лише після того, як кошти на їх реалізацію вже надійшли до казначейства. Я не пригадаю такого випадку, щоб ми людей залишили наодинці з проблемами. Наприклад, торік частині учасників програм казначейство не змогло перерахувати кошти, але ми відстежували цю ситуацію і її вдалося виправити вже в нинішньому році. Люди отримали свої кредити та житло. До участі у програмах залучаються лише об’єкти забудовників, які мають гідну ділову репутацію. Крім того, має місце багаторівневий контроль за ходом будівництва.

А справжня трагедія для 38 харківських сімей справді була з 2009 року. Фонд у 2006 році створив управління житлового будівництва, яке мало стати «єдиним замовником» на всю країну. Тобто люди були зобов’язані укладати договори виключно з цим госпрозрахунковим підприємством. У Харкові це управління мало побудувати будинок на бульварі Грицевця, 14, але й на сьогодні там лише 3% готовності. Зрозуміло, що цей будинок вже не буде зведено. Подібних постраждалих по Україні виявилось понад 600 сімей.

Новому керівництву фонду залишилась важка спадщина. Нині вже розпочато справу щодо банкрутства цього управління, по його справах відкрито кримінальне провадження, бо натворили там, не побоюся цього слова, аж занадто багато. Проте людей не покинули у їхній біді. Керівництво фонду за підтримкою Мінрегіону знайшло порозуміння в уряді, і крок за кроком складна ситуація поступово поліпшується. Спочатку у 2010 році були оголошені канікули з виплати кредитів постраждалими позичальниками. Пізніше, відповідно до постанови Кабміну №1231, призупинено виконання зобов’язань за попереднім договором до стягнення коштів із забудовника. Фонд же пропонує нові кредити, як за рахунок передбачених в держбюджеті коштів, так і за рахунок власних статутних коштів. У нас уже 10 сімей скористалися цією пропозицією й придбали торік власне житло. Ще 7 сімей нині готують документи для участі в цій спеціальній програмі.

Тож люди нам довіряють, і, впевнена, реалізація програм державної підтримки для придбання власного житла буде стабільно розвиватися й далі.

Світлана ГАЛАУР, 
«Урядовий кур’єр»

ДОСЬЄ «УК»

Наталія АЛФЕРОВА. Народилася в селі Катеринівка Лозівського району Харківської області. Закінчила економічний факультет Харківського держуніверситету імені М.Горького (нині Харківський національний університет імені В.Н.Каразіна). Працювала у сфері молодіжного житлового будівництва на посаді головного бухгалтера. З 2001 року — директор Харківського регіонального управління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву.