Уперше маніпуляції зі стрілками виконали у Великій Британії ще 1908 року, запровадивши літній і зимовий час з метою економії енергоресурсів. Країна тоді переживала непростий період і мусила економити на всьому, тож визнала доречною ідею американського вченого і політичного діяча Бенджаміна Франкліна, хоча самі Сполучені Штати запровадили новацію лише десятиліттям пізніше.

Певна річ, сто років тому енергоринок працював за іншими критеріями. А нині і джерел значно більше, і підходи до економії дещо інші. Тому ініціатива про відмову від такого способу економити заради економіки вже не здається дивною.

Тож щойно президент сусідньої держави потурбувався про корів, які не можуть порозумітися з доярками, припинивши дискусію довкола переведення годинникових стрілок (перехід на зимовий час у Росії остаточно відмінять восени), як наші політики і посадовці не забарилися відреагувати на сусідські новації.

Зокрема вітчизняний міністр охорони здоров'я зазначив: таке рішення там ухвалили, виходячи з ситуації у своїй країні, а нам потрібно зважати на українську доцільність. Якщо йдеться про депресію, ранні інфаркти, інсульти, то вже давно зрозуміло: вплив часового чинника на цей процес дещо перебільшений. За нинішніх реалій, нервового збудження нашим громадянам скорше додає цінова й тарифна коловерть, втрата роботи чи погіршення матеріального статку.

Зазвичай, бідкаються, що наступного дня після переведення стрілок зростає кількість викликів "швидкої допомоги", дорожньо-транспортних пригод, збільшення спроб суїциду тощо. Нібито особливо потерпають від цього люди, чиї біоритми називають совиними. Відтак це психологічний чинник, а не медичний, бо, як каже відомий психіатр Семен Глузман: "Нині, радше, турбує, не психічне, а моральне здоров'я нації".

А ось один з вітчизняних нардепів підтримує рішення російського президента, бо й сам раніше зареєстрував у Верховній Раді законопроект з аналогічною ініціативою - перевести стрілки один раз і назавжди. Держава має працювати в інтересах власних громадян, а не на догоду комусь, а ми переводимо годинники лише щоби сподобатися Європі, вважає він.

Навряд чи на старому континенті зважатимуть на докори ініціативного законотворця - там керуються власним прагматизмом. Як, скажімо, і в Китаї, де офіційно п'ять часових поясів, а час один - пекінський. І це не завадило китайській економіці стати другою у світі. То, може й нам краще припинити дискусію про доцільність чи недоцільність переведення стрілок, а просто змінити графік роботи...