ЖИТЛО

Гостям футбольного дійства також запропонують поселитися у фантаборах

Не секрет, індустріальна Донеччина ніколи не вважалася туристичним краєм. Тому розташування великої кількості гостей, які приїдуть сюди влітку на матчі Євро-2012, стало для господарів проблемою з проблем. На тлі суперсучасного стадіону «Донбас Арена» відсутність потрібної кількості готельних номерів тривалий час вважалася мінусом підготовки до футбольного дійства. Та поступово донеччани почали ліквідовувати відставання — немов гриби після дощу, в місті виросли багатоповерхові приміщення нових готелів, вдалося реконструювати низку діючих.

Готельні новобудови

Усього, аби розташувати цільові групи УЄФА на матчах Євро-2012, Донеччина мала запропонувати 2945 номерів у готелях категорій 5, 4 та 3 зірок. «Та вже в 2010 році після чергового візиту делегації експертів на чолі з президентом УЄФА Мішелем Платіні почало розглядатися питання про надання нам права проводити матчі чвертьфіналу та півфіналу, — розповідає міський голова Донецька Олександр Лук’янченко. — За таких умов вимоги до розташування цільових груп УЄФА значно вищі».

Відставання щодо потрібної кількості номерів, на що неодноразово звертали увагу делегації УЄФА, здебільшого стосувалося 5-зіркових готелів. Зате 4- та 3-зіркові номери донеччани невдовзі змогли запропонувати навіть із певним запасом.

Тільки торік в обласному центрі ввели в експлуатацію 14 нових готелів. Один із них — 4-зірковий «Шахтар Плаза», що розташований зовсім поруч із «Донбас Ареною». Зважаючи на цю обставину, всі 322 комфортні номери приготовані і заброньовані для цільової групи УЄФА та телевізійників. Окрім номерів тут також є прес-центр, басейн, ресторан, SPA-центр, конференц-зали.

Неподалік стадіону, де пройдуть матчі Євро-2012, немов на дріжджах, виріс хмарочос — друга черга готелю «Вікторія», наприкінці року почав приймати перших постояльців готель «Європа»(80 номерів), в центрі Донецька триває реконструкція готелю «Київ»(186 номерів), який у квітні нинішнього року стане 4-зірковим помешканням всесвітньо відомої мережі «Hilton». Всього в 2012 році в області вводяться в експлуатацію 13 нових готелів — переважно в Донецьку, а також у Маріуполі та на Білосарайській косі.

Як зазначив віце-прем’єр-міністр — міністр інфраструктури Борис Колесніков, який взяв участь у відкритті «Шахтар Плази», пристойні темпи підготовки готельного господарства стали результатом створених для цього сприятливих умов.

Учора «гуртяга», а завтра хостел

Розселяти гостей футбольного літа будуть не тільки в місцевих готелях, а й у відремонтованих студентських гуртожитках, де готують більш як 10 тисяч місць. Постояльців також прийматимуть у санаторіях-профілакторіях та кемпінг-парках. Цікава деталь: виявляється, студентські оселі за певних умов можуть бути привабливими не тільки для невибагливих уболівальників. Приміром, під час попереднього чемпіонату світу з футболу в ПАР в університетському містечку Преторії мешкала збірна Аргентини на чолі з самим Дієго Марадоною. У студмістечках тоді також поселилися збірні Бразилії та Іспанії. Звичайно, донецькі «гуртяги» пропонувати спортсменам ніхто не збирався навіть у фантастичних проектах. Хоч спершу з’явився намір переобладнати ці помешкання під 3- і навіть 4-зіркові готелі. Та потім фахівці, прискіпливо вивчивши стан приміщень, зробили вибір на користь іншого варіанта. Приміром, у студентському містечку Донецького національного університету вирішили реконструювати 4 гуртожитки під хостели для уболівальників. А ось профілакторій попередньо отримав шанс перетворитися на 3-зірковий готель для журналістів цільової групи УЄФА.

Прикметно, що в Донецьку вже є досвід позитивних змін у студмістечку «під Євро», гуртожитки якого потім передають до послуг студентів. Адже не так давно досить комфортні умови проживання місцеві студенти отримали завдяки проведенню в місті Євро-2009. Під час підготовки до юнацької першості з футболу типовий гуртожиток Донецького музичного училища перетворили на перший в місті хостел — готель без додаткових зручностей. У згаданому приміщенні вперше за 30 років зробили капітальний ремонт, купили нові меблі та обладнання, і студенти тепер тут мешкають у «євроумовах».

Використовуючи подібний досвід, напередодні Євро-2012 у Донецьку, наприклад, вже підготували кімнати в гуртожитку №5 Донецького національного університету економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського. Всього гуртожиток, розташований неподалік від «Донбас Арени», запропонує постояльцям 346 місць. Тут завершили ремонт і завезли нові меблі. А ще до послуг уболівальників будуть кемпінг-парки та фантабори — наметові містечка, спроможні приймати понад 10 тисяч невибагливих постояльців.

ДОВІДКА «УК»

Відповідно до вимог щодо розташування цільових груп УЄФА в Донецькій області потрібно підготувати:

♦ на групові матчі — 2 тисячі 945 номерів (5-зіркових — 1420, 4-зіркових —1315, 3-зіркових — 210);

♦ на чвертьфінальний матч — 3 тисячі 275 номерів (5 — 1490, 4 — 1525, 3 — 260);

♦ на півфінальний матч — 5 тисяч 575 номерів (5 — 1690, 4 — 3525, 3 — 360).