Щиро кажучи,  їх було лише два: на десятій хвилині першого тайму Коноплянка з лівого флангу увірвався у штрафний майданчик і завдав удару у далекий кут, але м’яч зрадницьки пролетів поряд зі стійкою. А наприкінці матчу Ракицький зі штрафного влучив у воротаря. Щоправда, не більше моментів було й у словаків (згадаймо передовсім потуги Гамшика, які нейтралізував П’ятов). Однак їх нічия влаштовувала більше. 

Перші хвилини надпринципового поєдинку задали характер гри на весь матч. Повітря над стадіоном у Жиліні буквально вібрувало від напруги, оскільки на кін було поставлено перепустку на чемпіонат Європи. І саме через це у дебюті зустрічі жодна з команд не збиралася ризикувати й оголювати тили, зазначає офіційний сайт ФФУ.

У тому, що Марек Гамшик не забив, чимала заслуга Євгена Хачеріді. Фото з сайту ru.uefa.com

Команда Яна Козака створила першу гольову нагоду на 18-й хвилині, коли Гамшик несподівано для всіх «вистрілив» у ворота   з-за меж штрафного. П’ятов у карколомному стрибку перевів м’яч під поперечину. Буквально у наступній атаці вже Куцка спробував потурбувати Андрія своєю «гарматою», але «постріл» словацького півзахисника прийшовся вище від рамки.

Другий тайм розпочався із прикрої випадковості для господарів: на рівному місці травмувався захисник команди Пекарік, який невдало скинув м’яч на воротаря. Його партнерів це підбадьорило на подальші атаки, вже на 53-й хвилині П’ятову довелося знову увійти у гру через неузгодженість наших захисників та удару Куцки.

Подальший перебіг подій на полі  більше відповідав гаслу: ніхто не хотів програвати!  Підопічні Фоменка і Козака вправно працювали на руйнування, не шкодуючи сил та не залишаючи їх на створення атак. Приміром, Артемові  Кравцю, який прорвався до воріт словаків, пробити точно в оточенні захисників не вдалося. А така нагода часом випадає лише раз, і гравцеві команди, яка претендує на участь у фінальній стадії європейської першості й  грає у Лізі чемпіонів, у таких ситуаціях треба забивати.

Тож нульова нічия подарувала словакам можливість зберегти дистанцію від України у три очки, а   команда Михайла Фоменка тепер повинна перемагати македонців та іспанців і сподіватися на осічку підопічних Яна Козака.

Як зазначив після гри тренер збірної Олександр Заваров у коментарі одному з телеканалів, у  грі проти Словаччини команді просто не вистачило  майстерності.

Утім, головний тренер збірної Михайло Фоменко вважає, що після домашнього поєдинку проти Білорусі у виїзному матчі його підопічним не вистачило лише свіжості.

«Якби у цій парі ми грали зі Словаччиною першу гру, то нам було б легше з таким суперником розв’язати наше завдання. Але коли йдеться про другу гру, то сили вже не ті. Деякі хлопці виключно за рахунок характеру виконували те, що від них вимагали. А ось у нашого суперника була можливість підійти до цього матчу в більш бойовому стані: деякі гравці збірної Словаччини пропускали поєдинок з Іспанією через надлишок карток, дехто в тій зустрічі рано залишив поле. Як підсумок, словаки сьогодні були свіжіші за нас».

Також головний тренер української збірної прокоментував свій вибір гравців на матч (Фоменко замінив в основі тільки дискваліфікованого Гармаша) і відсутність замін (першу і останню було зроблена на 91-й хвилині матчу). «Мені ж не вночі цей склад приснився. Ми відштовхувалися від того, що було, що нам належить, і як футболісти показували себе під час тренувального процесу. Щодо замін, то у мене не було впевненості, що люди вийдуть і щось зможуть змінити. Жодних претензій до тих футболістів, які перебували на полі, у мене не було. А якби ми провели заміни, то ситуація на полі могла змінитися в будь-який бік», —  наводить слова Михайла Фоменка офіційний сайт ФФУ.

НА СЕБЕ НАДІЙСЯ...

Хацкевич обіцяє допомогти українцям

Наставник білоруської збірної обіцяє, що його підопічні намагатимуться відібрати очки у наступному матчі своєї команди проти Словаччини. Після перемоги його підопічних над збірною Люксембургу він зокрема зазначив: «Знаємо, що ці команди розділяють три очки. Звичайно, ми намагатимемося набрати очки зі словаками. А вийде, не вийде... Бажання допомогти збірній України є».

Як відомо, збірна України очолює рейтинг третіх команд відбору Євро-2016 після восьмого туру. В активі українців 13 очок без урахування матчів проти збірної Македонії, яка посідає останнє місце у групі.

Далі в рейтингу — Хорватія й Угорщина (12 очок), Албанія (11), Швеція, Ірландія, Словенія (9) Ізраїль (7) і Туреччина (6 очок).

Команда, яка стане кращою в цьому заліку, отримає пряму путівку до фінальної частину Євро-2016. Інші збірні розіграють чотири останні пропуски до  Франції у стикових матчах.

Свій наступний матч українці проведуть 9 жовтня на виїзді проти збірної Македонії.

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»