ЗИМА НА ПОРОЗІ

«Урядовий кур’єр» з’ясовував, чи готова Україна до опалювального сезону, який має розпочатися
з 1 жовтня 

 

До початку жовтня залишилося п’ять днів, і саме стільки часу — до старту опалювального сезону. Бо якщо житловому фонду тепла доведеться чекати до 15 жовтня, то на об’єктах соцкультсфери мають почати топити з 1 жовтня. На цьому наголосив міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Анатолій Близнюк на колегії Мінрегіону минулого тижня. Враховуючи те, що ще на 1 вересня майже 22 тис. котелень (тобто 93%) уже були готові до подачі тепла, можна припустити, що зараз їх готовність 100%.

Загалом Анатолій Близнюк поставив комунальникам країни за підготовку до зими «четвірку». Але якщо взяти по областях, то маємо і відмінників, і відстаючих. Так, серед перших — Дніпропетровська й Запорізька області. Темпи підготовки в них вражають своєю майже нереальністю. Адже стовідсоткова підготовка до опалювального сезону останнім часом в Україні стала нездійсненною мрією, а тут її таки здійснили! За даними прес-служби Мінрегіону, саме ці дві області показали готовність котелень та водопровідних мереж до зими на 100%. Окрім цього, Дніпропетровщина так само на відмінно впоралась із комплексною підготовкою житлофонду, а також з ремонтом та заміною каналізаційних мереж. Тож будемо тримати кулачки, аби зимою не трапилось якогось несподіваного авралу, який зведе нанівець ці прекрасні цифри.

Безумовно, не скрізь показники такі чудові. Так, найнижчі цифри з комплексної підготовки в Луганській (77,5%) і Херсонській областях (79,8%). Найменше підготовлено котелень на Сумщині (86,5%) та Луганщині (85,5%). Найнижчі показники з ремонту та заміни водопровідних мереж на Луганщині (80,8%). Серед відстаючих з темпів підготовки каналізаційних мереж Мінрегіон назвав Херсонщину (75%).

Заважають спочивати на лаврах і фінансові проблеми: підприємства ЖКГ збиткові через низку причин. І одна з основних — те, що тарифи далеко не повністю покривають собівартість наданих послуг. Наприклад, середній рівень відшкодування тарифами затрат з централізованого опалення і гарячого водопостачання складає 57,3%. Однак тут держава підставила плече комунальникам. Як зауважила у понеділок на прес-конференції директор департаменту економіки та тарифної політики Мінрегіону Світлана Старцева, на компенсацію різниці в тарифах підприємствам ЖКГ на цей рік передбачено 6,9 млрд грн, з них 3 млрд спрямовується на компенсації теплопостачальникам, 3,9 млрд — підприємствам водопостачання.

Розслаблятися в останні дні перед стартом опалювального сезону комунальникам не доводиться. Бо Анатолій Близнюк хоч і назвав загальну підготовку ЖКГ до зими задовільною, однак зазначив, що ризики ускладнень залишаються високими. Передусім у тих областях, де в літній ремонтний період не запланували та не провели ремонт застарілих котлів та заміну зношених мереж. Попри активність деяких регіонів, відсоток застарілого обладнання та зношених мереж майже не змінився.

А на минулому тижні Анатолій Близнюк разом з Першим віце-прем’єр-міністром Валерієм Хорошковським відвідали Краматорськ на Донеччині, ознайомилися з готовністю міста до зими. Торік на мережах ТОВ «Краматорськтеплоенерго» сталося масштабне відключення споживачів. Отож урядовці та тепловики проаналізували роботу щодо запобігання аваріям, а також розглянули алгоритм дій під час авралів. Анатолій Близнюк зауважив: «Своєчасне отримання об’єктивної інформації, налагодження зворотного зв’язку із підприємствами — ключовий фактор ефективного реагування всієї системи ЖКГ на масштабні аварії. Не приховуйте критичні точки, працюйте і підтримуйте зв’язок із місцевою і центральною владою. Наше спільне завдання — пройти опалювальний період без збоїв. Зрозуміло, для належного реагування на підприємствах уже зараз повинні бути підготовлені та відповідним чином оснащені мобільні ремонтні бригади. Такі самі мають бути і в резерві відповідних управлінь на рівні області.

Луганщина.

На «автономку» немає грошей

«Бюджетна сфера на 100% готова до зими», — заявляє міський голова Стаханова Юрій Борисов. За його словами, всі 36 котелень, які подають тепло до лікарень, шкіл та дитсадків, готові запрацювати вже з перших днів жовтня.

А от централізованого опалення з осені в Стаханові не буде взагалі: вісім міських котелень зупинилися назавжди. Планувалося, що городяни до цього часу встановлять у квартирах «автономку», але прогнози не справдилися. Кого звинувачувати в тому, що децентралізація пішла хаотично?

«До Вас звертаються жителі міста Стаханова, що мешкають у будинках, які знаходяться на балансі КП «Відродження». У місті відключили і продали котельні. Хворі люди, пенсіонери та діти залишилися без опалення. Ми зверталися до міської влади, та відповідь одна: «Беріть гроші в кредит і проводьте опалення самі». Але з пенсії в тисячу гривень провести опалення вартістю 22 тисячі просто нереально». Отакий лист надійшов на адресу Прем’єр-міністра України зі Стаханова.

—Так, це проблема, — визнає Юрій Борисов. — Оті котельні працювали лише на 17% потужності. Поясніть мені, будь ласка, це по-господарськи щорічно напрацьовувати на 7 млн грн борги по енергоносіях? Ніхто нам дарувати їх не збирається. Більшість городян вже встановили у себе «автономку». Та є немало людей, які живуть за межею бідності: до третини городян — пенсіонери. Але про децентралізацію опалення — єдиний варіант для міста гідно зустріти зиму — йдеться вже чи не десять років. І на обласному рівні ухвалено рішення про надання Стаханову фінансів у рамках програми оптимізації системи опалення через децентралізацію. Але жодного траншу поки що не отримано…

 

Миколаївщина.

Тверде паливо у дефіциті

На початку жовтня, за прогнозами, буде вже досить низька температура повітря. Тож перший заступник голови ОДА Геннадій Ніколенко зазначив, що нині найактуальніше питання — готовність до зими саме соцсфери, з тим, аби розпочати сезон раніше. Втім, в ОДА кажуть, що проблем із термінами подачі тепла не буде. Так, 100% дитсадків та установ соцзахисту ще до 1 вересня були готові до зими.

Але є проблеми в деяких школах сільських районів. Начальник управління освіти і науки ОДА Валерій Мельніченко зауважив, що найбільша з них — закупівля твердого палива. Його придбано лише третину від потреби освітніх закладів. Це пов’язано з тим, що у восьми районах є проблеми із проведенням торгів на закупівлю твердого палива. Схожа ситуація і в закладах охорони здоров’я та культури.

Пізніше від інших лікарень, до 15 жовтня, буде з теплом миколаївський обласний тубдиспансер. Нині тут втілюється проект термосанації згідно Кіотського протоколу. Вже реконструювали систему опалення, завершується заміна вікон, даху та утеплення фасаду. Все це дало змогу підвищити енергоефективність будівлі та заощадити природний газ.

Київ.

Закопали півмільярда

Столичні посадовці запевняють, що тепломережі міста готові до початку зимового періоду. Адже в теплове господарство вкладаються гроші. Так, торік «Київенерго» інвестувало у заміну та капремонт мереж 300 млн грн, а цього року майже 200 млн. Раніше було майже 1,2 тис. поривів на тепломережах під час випробувань. Усі ці ділянки мереж буде замінено до початку опалювального сезону. І йдеться не про латки на трубах, а про повноцінний капітальний ремонт і заміну, передала прес-служба КМДА слова очільника міської держадміністрації Олександра Попова.

Сумщина.

Готові включити хоч сьогодні

Як повідомили в управлінні ЖКГ Сумської ОДА, на 24 вересня готовність освітніх, медичних та інших закладів соцсфери становить 99,4%. Але решта 0,6% мають умовний характер. Ідеться про п’ять об’єктів освіти, які повністю відремонтовані і пройшли технічний огляд, — залишаються лише документальні узгодження і оформлення. В найближчі день-другий і вони займуть місце на «лінійці» опалювальної готовності, щоб з 1 жовтня розпочати зігрівати малят, учнів, хворих у лікарнях, відвідувачів поліклінік.

Те, що в області такий високий показник — не випадково. Підготовчі роботи велися відповідно до графіка, затвердженого ще з весни, тобто, по закінченні минулого сезону. На ремонт, перевірку внутрішніх систем, запірної арматури, лічильників тощо в медичній сфері було виділено 1,5 млн грн. Школи, дитсадки, інші навчальні заклади загалом одержали понад 29 млн, у тому числі на ремонт приміщень. Таким чином, усі 813 закладів освіти і 122 — медицини хоч сьогодні готові ввімк?нути опалення.

Буковина.

Слабке місце — водогін

—До холодів готові всі школи та дитсадочки області. Наразі добігають до кінця роботи і в лікувальних установах, — поінформував начальник управління ЖКГ Чернівецької ОДА Георгій Леонтій. — 40 котелень із 40 запланованих капітально відремонтовано та реконструйовано. Ніщо не заважає до 1 жовтня остаточно підготувати 10 котелень, що залишилися, з 692, замінити в них один котел (62 вже замінено на ефективніші і безпечніші), а також завершити підготовку тепломереж.

Традиційно проблемним пи?танням (з об’єктивних причин – на Буковині найдовший водогін) залишаються водопровідні та каналізаційні мережі. Але комунальники з цим справляються, як і з приведенням у цілковиту готовність аварійно-диспетчерських служб тощо.

ПРЯМА МОВА

Анатолій БЛИЗНЮК,
міністр регіонального розвитку,
будівництва і житлово-комунального господарства:

— Ремонтний період завершився, і зима покаже, як ми ним скористалися. Тепер головним завданням усіх комунальних служб є безпечний запуск систем та організація реагування на можливі ускладнення. Злагодженість спільних дій —ось що повинне постійно турбувати підприємства, місцеву та центральну владу.

Сторінку підготували Інна КОСЯНЧУК, Олена ОСОБОВА, Олена ІВАШКО, Світлана ІСАЧЕНКО, Олександр ВЕРТІЛЬ, «Урядовий кур’єр»