Сучасну війну, як довела півторарічна агресія Росії на сході України, ведуть не лише багнетами, стрілецькою зброєю, застосовуючи новітні артилерійські системи чи засоби радіоелектронної боротьби. Не менш важливою стає зброя інформаційна, здатна частково деморалізувати військо супротивника і впливати на підсвідомість цивільного населення. Що з того виходить, українці знають не з чуток, відчуваючи на собі всі аспекти ідеологічних диверсій колись «братньої» країни.

Як боротися з діагнозом, який дістав назву «вата головного мозку», не піддаватися впливу прихованої і не дуже брехні, гідно відповідати на виклики опонентів, йшлося на нараді з інформаційно-патріотичного виховання, яка відбулася за участю Президента Петра Порошенка у Військовому інституті Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Тінь третьої світової

Рецептів насправді не так багато, і всі вони засновані на правді, свободі слова, об’єктивності інформації про ситуацію всередині держави і за її межами. Ці аспекти і є підвалинами морально-психологічної підтримки бійців на передовій. Петро Порошенко навіть порівняв адекватність і неупередженість донесеної інформації із забезпеченням воїнів зброєю, боєприпасами й засобами захисту.

Тематика і спрямованість інформаційних атак РФ на воїнів Збройних сил різноманітна: демотивація; розпалення недовіри до вищого військового керівництва; поширення панічних чи депресивних настроїв; твердження на кшталт «нас зливають, всьо пропало»; спекуляція на певних недоліках суспільства тощо. Але найстрашніша ідеологічна зброя — цинічна брехня, яка виходить за межі здорового глузду.

Ідеологічна робота серед особового складу в умовах бойових дій має передусім профілактичну мету, зауважив Верховний Головнокомандувач: вироблення імунітету до різних шкідливих повідомлень, ворожої пропаганди та інформаційного спаму.

А з огляду на недавні події на Близькому Сході всім слід чітко усвідомити, що насправді означає для кожного з нас агресія Російської Федерації в нібито далекій Сирії й наскільки ці абсолютно безвідповідальні кроки господаря Кремля наблизили жителів земної кулі до третьої світової війни.

Правда не знає напівтонів

Поки що ж наші вояки потребують просто доброго слова й людського ставлення до себе й до своїх проблем. Тому Петро Порошенко щиро подякував церквам, особливо відзначивши Українську православну церкву Київського патріархату та Українську греко-католицьку церкву, за роботу капеланів у військах. «Це вкрай важлива місія — кожному воїнові дати відчуття, що з ним Бог, що він під Покровом Божої Матері», — цитує слова Президента його прес-служба.

І зовсім не випадково свято Дня захисника України було призначено на Покрову, 14 жовтня, з тим задумом, що воно стане одним з найбільших українських свят — як День Незалежності, Різдво та Великдень.

«Ми ще самі до кінця не усвідомлюємо історичного масштабу того подвигу, який за останні півтора року здійснили українські Збройні сили, Національна гвардія, СБУ, прикордонники, добровольчі батальйони, волонтери, — наголосив Президент. — І хоч робили вони все це із глибоких патріотичних почуттів, а не з меркантильних розрахунків, ми як держава — в неоплатному боргу перед цими людьми».

Окреслив глава держави й політичну ситуацію, що склалася з часу переговорів лідерів країн «нормандської четвірки». На той момент вона стала вищою точкою зусиль українських військових і дипломатів задля досягнення припинення воєнних дій. Однак розслаблятися й спочивати на лаврах не лише не варто, а й просто неможливо. Війну ще не завершено, і до нашої перемоги ще далеко.

«Вдалося якщо не завершити, то поставити на паузу гарячу фазу конфлікту. Головне, що нам вдалося зупинити гарячі бойові дії, і на фронті ми не втрачаємо, як у найгірші часи, від 20 до 40 життів українських героїв. Навіть це вже величезне досягнення», — підкреслив глава держави.

Не приховував він задоволення й від скасування фейкових виборів на Донбасі, призначених так званим керівництвом квазі-утворень на 18 жовтня й 1 листопада. Під тиском України і партнерів вдалося відвести «найбільшу загрозу, яка нависла над мінськими домовленостями». Так збережено можливості для політико-дипломатичного врегулювання.

Сувора реальність

Глава держави висловив сподівання, що завдяки домовленості про відведення озброєнь припинення вогню переросте в стале перемир’я, а в України з’явиться шанс повернути окуповані райони Донбасу під свій суверенітет і юрисдикцію.

«Це ще не мир, це не кінець війни. Бо кінець війни буде тоді, коли буде визволено останній клаптик української землі від ворога, окупанта, загарбника. Але це вже не просто припинення вогню. Це справжнє перемир’я», — підкреслив Петро Порошенко.

І перемир’я це було досягнуто завдяки українській армії, яка стала однією з найсильніших і найпатріотичніших на континенті. «Але ми твердо знаємо: ворог війни не закінчує, і гібридна війна — те, з чим світ зіткнувся рік тому, — в самому розпалі», — наголосив Президент.

 «Це дещо нова реальність, але мій наказ усім військам: не розслаблятися, до перемоги ще далеко. Завдання — не лише повернути Донбас, який багато кому з мобілізованих видається ментально чужим. Це наш Донбас — там українці. І наше завдання — не лише повернути його, а зберегти й захистити всю Україну. Наше військо ще дуже довго мусить стояти там, на сході, щоб російська солдатня не квартирувала тут, у Києві, Львові чи Одесі». 

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»