ДАТА

Міжнародний день рідної мови - свято кожного громадянина України

Міжнародний день рідної мови мав би долучитися до світових свят оптимістичніше - ознакою постійного розквіту всіх мов планети. Адже кожна з них - органічна складова особистості людини ще від народження: її національності, а відтак і самобутності нації, народу, держави.

Свято рідної мови виникло з трагічного приводу: 21 лютого 1952 року загинули кілька студентів у Східному Пакистані - їх убили поліція та військові, розганяючи демонстрантів, котрі захищали своє право послуговуватися бенгальською. Відтоді ця дата стала днем мучеників за рідну мову у Бангладеш (з 1971-го - Східний Пакистан).

2000 року за пропозицією Бангладеш ЮНЕСКО проголосила 21 лютого Міжнародним днем рідної мови. Адже половина із 6 тисяч розмовних мов світу опинилася перед загрозою зникнення.

Міжнародне свято щороку відзначається і в Україні, де загиблих за рідну мову значно більше, ніж студентів, які постраждали в Східному Пакистані. Мову найкращі представники нашого народу боронили століттями, за неї віддавали життя.

Пам'ятаймо ж про це нині, спілкуймося рідною мовою кожного з нас в Україні, і рідною державною, українською - повсякчас. Бо забути її - все одно що відректися від рідної матері і від себе...