СОЦІАЛЬНИЙ ПРОЕКТ

Що робить влада для громади

Певна кількість людей в Україні користується соціальними послугами. Переважно це інваліди, громадяни похилого віку, діти з фізичними вадами. Звичайно, до них має бути особлива увага з боку надавачів послуг. «УК» поцікавився, як проблеми заявників розв’язуються практично й що їх турбує? В Урядовому контактному центрі повідомили: за 10 місяців ц. р. надійшло 510 звернень з цього питання. Частина з них вирішилась  позитивно.

Найбільш актуальним виявилося питання призначення соціального працівника (34,9% від кількості звернень щодо надання послуг закладами соціального захисту) для здійснення догляду за інвалідами та людьми похилого віку, які не здатні до самообслуговування й потребують стороннього догляду. Зокрема, люди просили призначити соціального працівника на безоплатній основі.

Так, жителька з м. Полтави звернулася стосовно призначення їй соціального працівника, який від її імені зможе подати до УПСЗН документи для отримання одноразової матеріальної допомоги. Головне управління праці та соціального захисту населення Полтавської облдержадміністрації повідомило, що заявниці надано необхідну допомогу.

Турбують людей і умови перебування в будинках-інтернатах для громадян похилого віку та інвалідів, а також інших закладах соціального захисту населення (16,5%), зокрема можливість переведення людини з одного закладу до іншого з різних обставин. Надходять прохання допомогти з улаштуванням осіб похилого віку або без постійного місця проживання до відповідного закладу соцзахисту (15,1%). І тут треба віддати належне співвітчизникам, які турбуються про ближніх. Приміром, жителька с. Першозванівки Лутугинського району Луганської області попросила прискорити влаштування іншої одинокої жительки села (1938 р.н.) до пансіонату для громадян похилого віку, оскільки вона потребує сторонньої допомоги. Управління праці та соціального захисту населення райдержадміністрації повідомило, що жінці було видано направлення до будинку-інтернату загального профілю у м. Луганську.

Заявниця з Полтави звернулася по допомогу у подовженні послуги супроводу її та чоловіка (обоє — інваліди І групи по зору) соціальним працівником, що був призначений УПСЗН Ленінського району. Обласним та міським центрами зайнятості було повідомлено, що фінансування оплачуваних громадських робіт, пов’язаних із супроводженням осіб з інвалідністю по зору не припинялося, тому заявниця з її чоловіком й надалі будуть забезпечені соціальним працівником.

За минулий тиждень на урядову телефонну «гарячу лінію» звернулося 9943 заявники зі скаргами, заявами та пропозиціями. 

0-800-507-309. Урядова телефонна «гаряча лінія» працює, крім неділі та святкових днів, за таким графіком: понеділок — п'ятниця — з 8:00 до 21:00, субота — з 8:00 до 19:00. Веб-сайт Урядового контактного центру www.ukc.gov.ua.