КОНФЛІКТ

Суд визнав незаконним виділення землі Київрадою під скандальне будівництво біля станції метро "Театральна"

Пам'ятаєте: "Скільки б ниточка не вилась..." Так-от, до клубочка почали добиратись. Правда, при цьому варто згадати й інше народне спостереження: "Обіцяного три роки чекають". На жаль, в цьому випадку значно більше.

Йдеться про скандальне будівництво в столиці біля станції метро "Театральна", про події навколо якого "Урядовий кур'єр" розповідав неодноразово. Нагадаємо, що кияни 7 років борються проти цієї чужорідної скалки в тілі міста. Мало того, що через неї руйнуються прилеглі будівлі і виникає загроза підземці. Багатоповерхівка не вписується в історичний центр столиці. Оскільки міську владу це не обходило, на одній з акцій протесту кияни прийняли звернення до ЮНЕСКО з проханням захистити місто від руйнації.

На голос народу відреагував голова міськдержадміністрації Олександр Попов, який запевнив, що будівництво зупинять 7 або 8 лютого.

Дев'ятого лютого роботи велись ударними темпами - будівельники прагнули вигнати якомога вищі стіни. Здавалось, для чого, адже міськадміністрація рішуче налаштована новобудову демонтувати. Але ж дозвіл давала не вона, а міськрада. Тому господар чужородної скалки у тілі столиці цим уміло скористався. Як нещодавно пояснював на зустрічі з журналістами віце-прем'єр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Віктор Тихонов: господар будови за кілька місяців зробив певні затрати, аби загнати владу у глухий кут. Робилось все під прикриттям тієї ж Київради. Оскільки будівництво розпочиналось з її дозволу, то його власник збирався виставляти місту рахунок на суму 50 мільйонів гривень.

Як і сподівались кияни, ситуацію вивчала Генеральна прокуратура. За її поданням справу розглянув суд. Рішення Київради про виділення землі під забудову в центрі міста він визнав незаконним.

Отже, перший крок на шляху торжества справедливості й здорового глузду зроблено. Та його не досить для наведення в столиці порядку. Незаконна будова стоїть у місті пам'ятником тим, хто дбає лише про власну вигоду. Тріщин, які виникли під час будівництва у прилеглих будинках, не поменшало. Одне слово, проблема залишається. І не тільки навколо одного об'єкта. І розв'язувати її треба не за рахунок платників податків. Хоча б раз відповідальність мають понести ті, хто особистими діями наніс збитки громаді. Матеріальні і моральні. При цьому виставив столицю України перед світовою спільнотою як таку, де не бережуть свої святині. Саме тому віце-прем'єр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва і житлово-комунального господарства Віктор Тихонов звернувся до Прем'єр-міністра Миколи Азарова з пропозицією доручити Київській міській державній адміністрації створити комісію для перевірки відповідності будівництва скандальних об'єктів у Києві містобудівному законодавству, державним будівельним, санітарним та екологічним нормам.

Пропонується, щоб за результатами перевірки комісія ухвалила рішення за кожним об'єктом і притягала до відповідальності осіб, дії або бездіяльність яких призвели до порушень вимог закону. До складу комісії мають увійти представники центральних органів виконавчої влади, Генеральної прокуратури, незалежні експерти. У документі фігурують скандальні будівництва в районі Софії Київської, будівництво торговельно-офісного центру по вул. Б. Хмельницького, біля метро "Театральна", будівництво житлового будинку по вул. Гончара, 17-23, житлового будинку на території Олександрівської лікарні по вул. Шовковичній, 39/1, житлового будинку по вул. Пирогова, 2/37.

Будемо сподіватись, що комісія вивчить ситуацію, зробить відповідні висновки і прийме рішення, після яких "ласих на чужі ковбаси" у столиці поменшає.