ПЕРЕЛОМНИЙ МОМЕНТ

Жертвами слизьких вулиць найчастіше стають люди похилого віку і молодь, тож падати  теж треба вміти правильно

До каверзних сюрпризів погоди пристосуватися важко: стовпчик термометра то стрибає вгору, то стрімко падає вниз. Сьогодні 0 градусів, а завтра -10, що зазвичай призводить до ожеледиці. Як наслідок, у травмпунктах зростають черги.

Згадайте героїв бойовиків

Упіймати лікаря-травматолога для інтерв’ю майже неможливо. Завідувач відділення Бориспільської центральної районної лікарні Віталій Венгрин відмахнувся від мене, як від настирливої мухи. «Третя операція поспіль», — пояснили співробітники.

«Сьогодні ще порівняно спокійний день: 22 пацієнти, а вчора було 38, — травматолог Юрій Мурдза виокремив для розмови п’ять хвилин, адже його чекали пацієнти. — У них переважно переломи і важкі забиття. Найчастіше потерпають літні люди й молоді, які повсякчас кудись поспішають, а дівчата ще й на високих підборах».

У тому, що лікарі не перебільшували, ми переконалися, зазирнувши до травматологічного відділення. Коридор був заповнений: хто на милицях, у кого в гіпсі рука чи нога. В кожного своя сумна історія, але причина майже одна й та сама. Щоб захистити обличчя при падінні, дівчина встигла виставити руку і переламала її. У літніх людей через крихкість кісток часто трапляються переломи ребер і (ще небезпечніше) шийки стегна. За словами лікарів, дуже складним видався останній день минулого року: за допомогою звернулося понад 60 чоловік! І це — тільки в одній лікарні й усього за один день, а скільки травмованих упродовж зими по всій Україні?! До речі, з’ясувати це «Урядовому кур’єру» не вдалося ні в профільному міністерстві, ні в жодному іншому відомстві, котре, на наш погляд, мало б володіти інформацією. 

Як же пережити цей небезпечний зимовий період без травм? За ожеледиці доречно виходити з дому на півгодини раніше, щоб потім не пролежати в гіпсі місяць. Лікарі радять: щоб уникнути ударів, вивихів, переломів, потрібне «правильне» взуття. Найкращі підошви — гумові, а в зимових чобіт вони здебільшого з пластику або полімерних матеріалів. Вони морозостійкі, але зовсім непридатні для слизьких ділянок доріг, які, до речі, краще оминати. Дефілювати по льоду, як по подіуму, неприпустимо. Безпечніше прямувати, ступаючи всією стопою, нахиливши корпус трохи вперед і розслабивши коліна: така хода, може, не дуже красива, зате допоможе скоординувати рухи при падінні. Менше шансів посковзнутися у тих, хто пересувається короткими швидкими кроками, ніби човгаючи.

Ще поради: не варто носити сумки в обох руках, а також тримати руки в кишенях. Та й падати «грамотно», тобто з найменшим ризиком. Якщо відчуваєш, що земля йде з-під ніг, терміново зігни коліна (щоб нижче приземлятися), постарайся згрупуватися, а впавши, швидко перекотитися з боку на бік, як це роблять герої бойовиків: сила удару, замість того, щоб ламати кістки, піде на «вертіння». Невдале падіння на спину загрожує травмою хребта, а на витягнуті вперед руки — переломом плеча або зап’ястя, тому постарайтеся притиснути лікті до боків, втягнути голову в плечі, напружити м’язи. Якщо в момент зіткнення із землею вам вдасться перекотитися, то найбільше, що вам загрожує, — синець або невеликий  забій. Це добре виходить в тих, хто займається спортом. Регулярні тренування допомагають виробити потрібну реакцію, зберегти рівновагу в екстреній ситуації.

Якщо ж травм таки зазнали, то й тут потрібно діяти грамотно.

— Не можна самостійно ставити собі діагноз, смикати пошкоджену руку або ногу, щоб її вправити. Так тільки нашкодите собі, — попереджає травматолог Юрій Мурдза. — Адже не виключено, що це перелом, і тоді будь-який рух призведе до зміщення уламків кісток, розриву зв’язок і сухожиль. Відчуваєте різкий біль, наростаючий набряк — викликайте «швидку». У будь-якому разі краще виїхати в травмпункт. Якщо ж відразу це зробити немає можливості, треба до пошкодженої кінцівки прикладати холодний компрес — він допоможе зняти біль, набряклість і відновити кровообіг. Щоб зламана кістка зросталася швидше, необхідно щодня вживати приблизно 1,5 г кальцію. Його багато в натуральних молочних продуктах і в зелені. Але сісти на дієту з сиру недостатньо. Ми кажемо своїм пацієнтам: необхідно вживати препарати кальцію, але, на жаль, вони пропускають ці поради повз вуха.

Дефілювати по снігу на високих підборах — вкрай небезпечно. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Цезар знепритомнів  від петарди

Ще одне джерело підвищеної небезпеки в свята — піротехнічні ефекти. Ну любимо ми всі ці феєрверки, петарди до маніакальності! Інакше як пояснити те, що сотні людей щороку купують ці пристосування, часто не тямлячи, як ними користуватися. До речі, більшість із них — сумнівної якості. За даними МВС, з незаконного обігу вилучили майже 800 тисяч одиниць піротехнічних виробів, загальна вага яких становить понад 18 тонн. За перевірками встановлено понад 930 випадків продажу піротехніки без відповідних документів.

Та люди продовжують її купувати, а за кілька святкових днів — десятки постраждалих. У Запоріжжі, наприклад, до міліції надійшло повідомлення про те, що в одну з дитячих лікарень обласного центру потрапив 16-річний хлопець, в якого діагностовано травми рук та ока. За попередньою інформацією, підліток отримав тілесні ушкодження через необережне поводження з петардою. Така сама причина трагедії в селі Стецьківка Сумської області. Восьмирічний хлопчик самостійно придбав на ринку в Сумах кілька петард. Внаслідок вибуху йому відірвало палець на руці.

У Маріуполі через неправильне зберігання піротехнічних речовин загинула людина, а понад 10 людей залишилися без даху над головою. Напевно, нам треба вчитися у братів наших менших, які органічно не сприймають подібні святкові салюти. «У нас пес доберман. Під час новорічного феєрверку він кинувся бігти світ за очі. Чоловікові вдалося його перехопити, але Цезар так перелякався, що знепритомнів. Ми його ледве привели до тями», — розповіла мешканка Броварів Лариса Семака. Тож, зважаючи на непросту зиму, хочеться зайвий раз нагадати: аби «танці на льоду для всіх» не спричинили лихо вам, краще вчитися на чужих помилках, чи то пак гулях…