Зустріч із журналістами виконуючий обов’язки міністра екології та природних ресурсів Олег Проскуряков розпочав з інформації про наслідки недавньої аварії в Донецькій області, де перевернулись і горіли цистерни, наповнені газом.

— Забруднення повітря, — повідомив посадовець, — не виявлено. ¢рунт досліджують. Здоров’ю людей на прилеглій території ніщо не загрожує.

Говорячи про інші проблеми, посадовець розповів, що зокрема завершено звільнення блока №  ЧАЕС від кондиційного відпрацьованого ядерного палива. Закінчення реалізації всіх заходів заплановано на 2014 рік. Готовність трьох блоків до початку етапу остаточного закриття та консервації становить 70%.

У рамках плану здійснення заходів на об’єкті «Укриття» виконано третій підйом східної частини арки НБК. Так, східна частина арки досягла проектної висоти і навесні 2014 року буде зміщена в бік об’єкта «Укриття», розпочато роботи з монтажу металоконструкцій західної частини арки.

Завершено комплексні випробування на неактивному продукті заводу з переробки рідких радіоактивних відходів ЧАЕС. Заплановано розпочати «гарячі» випробування заводу, а у 2015 році ввести в експлуатацію.

За 2013-й територіальними органами Держекоінспекції України на об’єктах державного нагляду (контролю) проведено 91 тисячу перевірок. До адміністративної відповідальності притягнуто 77 тисяч порушників. Сума стягнутих до Державного бюджету  коштів становить 54,5 мільйона гривень.

Мінприроди планує виділити кошти на реконструкцію дамб Бортницької станції аерації  під Києвом. Фото УНIAН

Найбільшими проблемами для Києва є Бортницька станція аерації та Полігон твердих побутових відходів №5 у селі Підгірці.

Для запобігання виникненню надзвичайної ситуації Мінприроди опрацьовує питання надання коштів Київській міській державній адміністрації для забезпечення реалізації проекту щодо реконструкції дамб мулових полів  Бортницької станції аерації у сумі 30 мільйонів гривень за рахунок коштів Державного фонду охорони навколишнього природного середовища.

У 2013 році виконано роботи із «Проведення невідкладних природоохоронних заходів з видалення, перевезення та утилізації небезпечних відходів гексахлорбензолу, що перебувають на полігоні твердих токсичних відходів в Калуському районі Івано-Франківської області». Було вивезено на знешкодження за межі країни 8000,926 тонни відходів гексахлорбензолу та 4 тисячі тонни відходів гексахлорбензолу з несанкціонованого звалища, що міститься на території Домбровського кар’єру.

Також було вивезено за межі країни майже 4 тисячі тонн відходів мононітрохлорбензолу та повністю очищено територію ДП «Горлівський хімічний завод».

Розпочато проектування Чорнобильського біосферного заповідника в Київській області (хоч дискусії щодо його потрібності тривають), національних природних парків «Соколині гори» в Рівненській області, «Верхнє Побужжя» у Хмельницькій області та «Західне Побужжя» у Волинській області. (Водночас громадськість зазначає, що досі не підписано указів щодо вже підготовлених до створення дев’яти заповідників і національних парків). Посилено відповідальність за порушення природоохоронного законодавства у межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду відповідно до постанови Кабінету Міністрів, якою збільшено розміри такс за відшкодування шкоди (в 5,21 раза).

Наприкінці минулого року успішно стартувала програма «Викидай правильно!», в рамках якої вперше в Україні було організовано комплексну систему збирання й утилізації відпрацьованих акумуляторів і батарейок. Хоч назви підприємств, які перероблятимуть батарейки, досі ніхто так і не назвав.

На зустрічі також ішлося про міжнародну співпрацю, законотворчу діяльність, роботу з учнівською молоддю.